APK-deeltjestest dieselvoertuigen met half jaar uitgesteld

De invoering van de deeltjestest in de APK voor dieselvoertuigen met een roetfilter, wordt met een half jaar uitgesteld naar 1 januari 2023. Dat meldt staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer vandaag. Momenteel beschikken nog onvoldoende APK keuringsstations over de nieuwe testapparatuur. RAI Vereniging steunt het uitstel omdat hiermee wordt voorkomen dat er per 1 juli te weinig keuringsstations voor automobilisten en ondernemers zijn om de nieuwe APK keuring uit te voeren.

De APK voor Euro V en Euro VI dieselpersonenauto’s en bestelbussen wordt per 1 juli 2022 uitgebreid met een controle op de aanwezigheid van een goed werkend roetfilter. Hiervoor worden APK keuringsstations uitgerust met een deeltjesteller (fijnstofmeter). Deze controle moet erop toezien dat het verbod op het verwijderen van roetfilters voor dit type dieselauto’s en dieselbestelwagens wordt nageleefd en ervoor zorgen dat niet goed werkende filters vervangen of gerepareerd worden. RAI Vereniging is voorstander van de deeltjestest, omdat hiermee effectief toezicht wordt gehouden op de milieuregels en de ontwikkeling van een gezond mobiliteitssysteem wordt gestimuleerd. Een schoon rijdend wagenpark is immers cruciaal voor de gezondheid van mens en omgeving. In totaal gaat het om circa 1.5 miljoen Euro V en Euro VI diesel bestelwagens en personenauto’s.

Te weinig beschikbaarheid
Door wereldwijde toeleveringsproblemen van onderdelen aan fabrikanten van deeltjesteller is er nog onvoldoende meetapparatuur geproduceerd en aan de markt uitgeleverd. Volgens de RDW, toezichthouder op APK keuringsstations, zijn er hierdoor per 1 juli te weinig keuringsstations die de nieuwe APK keuring kunnen uitvoeren. RAI Vereniging vindt dat dit de keuzevrijheid van automobilisten en ondernemers belemmert en APK stations die nog niet over de apparatuur beschikken, benadeelt. Op verzoek van de betrokken APK partijen (verenigd binnen het SO-APK overleg) heeft de staatssecretaris daarom de invoering van de deeltjestest op 1 juli a.s. uitgesteld naar 1 januari 2023.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
31