AI: De snelweg van de bedrijfswagenbranche naar de toekomst

Kunstmatige intelligentie (KI) is een belangrijk onderwerp in de bedrijfswagenbranche en wordt nu al op grote schaal gebruikt. Zo kunnen intelligente algoritmen bijvoorbeeld ideale transportroutes plannen of de transportbehoefte van morgen voorspellen. Dit betekent dat de vrachtwagens optimaal worden benut en dat lege ritten worden vermeden. Dit beschermt het milieu en ontlast de wegen. KI kan de ook goed van pas komen bij de productie doordat intelligente beeldherkenning kwaliteitscontroles efficiënter en betrouwbaarder maakt. Ten slotte zullen zelflerende algoritmen in de toekomst autonome bedrijfswagens in beweging zetten. Ze zorgen ervoor dat de kolossen zich autarkisch kunnen aanpassen aan verkeerssituaties, aangezien niet elke verkeerssituatie kan worden voorspeld en geprogrammeerd. KI wordt ook al gebruikt in de handel met apparatuur die enkele tonnen weegt en biedt verlichting, bijvoorbeeld door transparante prijzen en afschrijvingsvoorspellingen (zie hieronder).

De branchestudie van McKinsey & Company* naar aanleiding van de laatste IAA Bedrijfswagens, die dit jaar in september plaatsvindt, onderstreept het belang van KI voor de branche. Hoewel het managementadviesbureau een jaarlijkse omzetstijging van 2 procent* voorspelde, onderstreepte het de dringende noodzaak om de operationele efficiëntie te verhogen door middel van digitalisering, automatisering en kunstmatige intelligentie. In het rapport staat: "Hoewel conventionele hefbomen belangrijk blijven, bieden KI-gebaseerde oplossingen een aanzienlijk potentieel om de operationele efficiëntie naar een nieuw niveau te tillen."

Nadja Sörgel, General Manager bij TRADUS, een van de toonaangevende online handelsplaatsen voor gebruikte bedrijfswagens, ziet potentieel voor deze trendtechnologie, vooral in de handel: "Bedrijfswagens zijn de ruggengraat van onze economie. Volgens de Duitse vereniging van de automobielindustrie is de branche met ca. 180.000 werknemers goed voor ongeveer 70 procent van de prestaties van het goederenverkeer in Duitsland. Elke dag zijn er 2,8 miljoen bedrijfswagens op de weg, die ons afval afvoeren, mensen met het openbaar vervoer vervoeren en ons voorzien van dagelijkse benodigdheden. Bedrijfswagens houden belangrijke industrieën zoals de bouw, het transport en de landbouw draaiende. Daarom moet de handel met hen zo eenvoudig en soepel mogelijk zijn. En daar komt KI aan bod."


KI in de handel in bedrijfswagens: TRADUS zorgt voor meer transparantie

Sörgel heeft het belang van KI voor de branche erkend en vertrouwt bij diens marktplaats die gespecialiseerd is in gebruikte bedrijfswagens volledig op deze trendtechnologie. "We hebben niet alleen in onze machines en voertuigen, maar ook in de handel met hen hightech nodig", zegt Sörgel.


De marktplaats maakt bijvoorbeeld gebruik van intelligente algoritmen om de standaard marktindexprijzen te berekenen. De zodoende vastgestelde gemiddelde prijzen (TRADUS Market Value) geven vervolgens aan of een aanbod boven of onder het marktgemiddelde ligt. Kopers krijgen concrete hulp bij de aankoopbeslissing, verkopers bij de prijsstelling. Deze marktindex zorgt ook voor transparantie op een onverzichtelijke markt.

TRADUS maakt ook gebruik van KI om de verkoopprocessen van bedrijfswagens sneller en gemakkelijker te laten verlopen. Wanneer een verkoper een bedrijfswagen plaatst, herkennen zelflerende beeldherkenningsalgoritmen om welk type voertuig of machine het gaat om een geautomatiseerde productbeschrijving te genereren, wat de verkopers tijd bespaart. Daarnaast biedt de marktplaats intelligente productaanbevelingen, waardoor het voor kopers gemakkelijker wordt om te zoeken en onderzoek te doen.

Nu heeft de wereldwijde handelsbeurs een KI-aangestuurd algoritme ontwikkeld dat voorspellingen geeft over het waardeverlies van bepaalde categorieën van bedrijfswagens en dus al snel informatie kan geven over welke voertuigtypen een goede investering zijn vanwege het geringe waardeverlies. De nieuwe KI-gebaseerde tool is gepland om dit voorjaar live te gaan.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
49