Milieuzone Utrecht: KNAC overweegt gang naar Raad van State

Ondanks het feit dat de Rechtbank Utrecht heeft bepaald dat de milieuzone in het centrum van die stad nauwelijks effect heeft en de besluitvorming eromheen rammelt, blijft de zone voorlopig wel intact. Reden voor de KNAC om over vervolgstappen na te denken.

"Het was inderdaad een bijzondere uitspraak die we op 22 januari op ons bureau kregen", aldus directeur Peter Staal. "De Rechtbank deelde veel van onze bezwaren, maar zag uiteindelijk toch geen reden om dit Utrechtse fenomeen terug te draaien. Jammer natuurlijk. Toch ben ik positief, want feitelijk meldt de Rechtbank dat de milieuzone inderdaad slechts een marginaal effect heeft op de luchtkwaliteit in de binnenstad en dat de totstandkoming ervan nou niet bepaald een schoonheidsprijs verdiende. Dat strookt met onze mening dat er ook in die fase onzorgvuldig te werk is gegaan, met inmiddels vele duizenden onterechte boetes tot gevolg".

Vriendenclubs

Over de eventuele vervolgstappen die de KNAC gaat ondernemen wordt nu nagedacht. Peter Staal: "Wat ons nu te doen staat is de zaak eens even heel goed bekijken met onze achterban en de bij ons aangesloten Vriendenclubs, samen goed voor zo'n 50.000 liefhebbers van klassieke en nieuwe auto's. Voor hen doen we dit immers. Maar vanwege alle argumenten die nu ook door de Rechtbank zijn bevestigd, ligt een gang naar de Raad van State voor de hand. Ik bedoel: wij zijn als KNAC door de Rechtbank ontvankelijk verklaard, ons beroep is gegrond verklaard, het bestreden besluit van de gemeente Utrecht wordt door de Rechtbank vernietigd, maar de rechtsgevolgen daarvan, de milieuzone, blijft intact. Opmerkelijk".

Lange weg

Toen de KNAC startte met het verzet tegen de milieuzone, was reeds duidelijk dat er een lange weg te gaan zou zijn. Peter Staal: "Klopt. Maar het is nodig, want je ziet nu een wirwar aan regels in de diverse gemeenten, terwijl zo'n milieuzone ook nog eens weinig zin heeft. Maar we hebben sindsdien mooie resultaten geboekt. Eerst was daar al de motie van VVD-kamerlid Barbara Visser om het voor vrachtauto's bedoelde bord 'Milieuzone' niet uit te breiden naar personenauto's en nu ligt daar de uitspraak van de Rechtbank dat onze bezwaren terecht zijn. Kijk, dat opent perspectieven!"

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
1

TREFWOORDEN