Even wat anders

Om wat afleiding te hebben van al die jank topics: vandaag in het nieuws, Kees Koolen, bij sommige vast wel bekend als Dakar deelnemer, wil een melkveebedrijf starten met bijna 1500 stuks melkvee. Ik vraag me af waarom? melkprijs staat al onder druk en dan ga je zo'n gigantisch bedrijf uit de grond stampen. Natuurlijk, als je geld zat heb kan alles, maar hij is ook ondernemer, dus het zal uiteindelijk wel moeten renderen.
Omdat de topics hier toch over trekkers en dergelijke moeten gaan: Wat voor machinepark hoort er bij zo'n bedrijf?

Reacties

Oldtimer-fan
Waar haal je überhaupt zoveel voer vandaan om al die koeien de honger te stillen? Dan komt ie polders aan het aanleggen om daar mais en gras op te laten groeien
deutzisnice
Ieder geval een Deutz
walker1
@Oldtimer-fan dat hoeft geen probleem te zijn, de hele intensieve veehouderij haalt zijn voer van elders. gras en mais is via fourage handelaren leverbaar, krachtvoer is grotendeels soja dat uit zuid amerika komt.
jammermaarhelaas
In de link staat te lezen, ik citeer: "een vergunning aangevraagd voor een melkveebedrijf met 1455 koeien".

Verwijzing naar de fameuze IH1455? 😃

Grapje. Hij moet maar zien, vind het een hele onderneming.
walker1
@jammermaarhelaas Misschien had ik het topic heel simpel "1455" moeten noemen, dat had zeker de aandacht getrokken hier.
jammermaarhelaas
@walker1

Zeker weten.
Boemrang
Ik zou zeker een hond in dienst nemen.... 😃
walker1
@Boemrang een hond??
Tom VB
Hij wil de grootste ter wereld worden. Ook bezig met een mega bedrijf in brazilië .... Nog veeeeeel groter.
Ik begreep ook dat de gemeente (Vorden) er niet negatief tegenover staat. Hij heeft van twee boeren de rechten gekocht.
walker1
@Tom VB Ja, zo stond het in de krant, maar hij zal best wel weten dat een dergelijke omvang in Nederland wel de nodig krtiek, protesten zal krijgen. Dat hij dan in Brazilië niet bouwt.
Boemrang
Quote @walker1:
@Boemrang een hond??

Jazeker....
Voor de bewaking en een hond is altijd blij, kwispelt altijd met zijn staart...
-NEW-HOLLAND-
Dat word alleen al een dikke 7 miljoen aan fosfaatrechten haha.
Koe
Klinkt weer als iemand met 'de mijne is de grootste' ben benieuwd. De van Bakels hoor je ook weinig meer van. Daar kon het ook niet op.
marc102
@Oldtimer-fan Grond en fosfaat is het probleem niet als hij een bestaand bedrijf met 150 koeien koopt maar ik neem aan dat dat niet bedoeld wordt 😉
ej-van-de-voort
Zolang mensen hard moeten werken en er amper een boterham aan kunnen verdienen heb ik het niet zo op dit soort 'hobby's' van de rijken der aarde eigenlijk. Ik zie er toch een stuk broodroof in van andere ondernemers die het wél nodig hebben om van te leven
walker1
@ej-van-de-voort ik zie er zelf de hobby niet van in bij zo'n omvang. zijn wel meer rijken die voor de hobby boeren, maar vaak is dat investeren in grond en wat vleesvee houden.
dlok
Als ik hem was zou ik in Brazilië gewoon 101455 koeien gaan melken. Veel makkelijker en even veel melk
Jasperfendt
Quote @walker1:
Misschien had ik het topic heel simpel "1455" moeten noemen

Kan nu nog 😛
ej-van-de-voort
@walker1

Ik ook niet, maar de beste meneer blijkbaar wel, aangezien hij het niet voor z'n centen hoeft te doen
walker1
@ej-van-de-voort daarbij zie ik er de hobby sowieso niet van in, hij zal er zelf niks doen, op zo'n bedrijf komt gewoon een bedrijfsleider en personeel.
dx11
Quote @Koe:
De van Bakels
Die zitten ook in Brazilie, die zitten bij dat project in meen ik.
daan knol
Hij liever 1500 koeien als ik
walker1
@daan knol ik hoef ze ook niet, drink toch geen melk 😄
jordi 1455
Dit wil je als boer niet hebben dat een rijke vent een melkveebedrijf wil starten en meteen de grootste wil zijn, arrogantie ten top, verder vindt ik het vreemd dat hij een bedrijf in Nederland kan opzetten met 1455 koeien terwijl veel boeren met veel problemen hebben met vergunningen om een veestapel met 30 koeien uit te kunnen breiden. Dat hij 1455 koeien in wichmond gaat houden is niet zonder problemen voor de boeren rondom wichmond op het gebied van vergunningen.
inspecteurfendt
Ik zou dan een JCB nemen.
Ahja, een Dakar rijder rijd dan volgens mij toch aan een redelijk hoge snelheid. En aangezien sommige JCB's 70/KMh doet lijkt mij dat een goede keuze.
Wimbo
@walker1 geen! Alles uitbesteden aan de loonwerker.
Concentreren op de koeien, maar zo wijs zal ie ook wel zijn.
Gerron
Wat mij een ideale machine lijkt voor een groter bedrijf is een soort MBTrac met omkeerinrichting waar je een achterlader/verreiker op kan zetten voor het laden van hooi in het land en het verdelen van gras op de kuilbult. Dit is dan ook je backup wanneer je vaste grote shovel met kuilhapper ( die je dus ook gebruikt voor het aanrijden van de kuilbult)een probleem heeft. Die MBTrac gebruik je ook als triplemaaier (alle 3 maaiers naast elkaar) om o.a. de kanten los te maaien. De kuilbulten komen bij het land waar het gras wordt gemaaid (Er zijn vast nog wel wat boerderijen met kuilplaten in de buurt). Tevens zijn er een aantal trekkers met frontmaaier (en achtermaaier bij het kuilen) en ladewagen voor het inkuilen en vers gras stalvoeren uit de velden in een straal van ongeveer 5 km. De kuil wordt (in de winter) aangevoerd door een vrachtwagen die het op de verzamelplaats van voer lost. Hier wordt de voermengwagen geladen door een shovel die ook de bijproducten laad.
Vaste mest wordt afgevoerd per vrachtwagen die als terugvracht stro meeneemt. Vloeibare mest wordt per vrachtwagen naar het land vervoerd waar een trekker met giertank de mest direct uit de vrachtwagen zuigt.

Verder heb je nog een paar oude trekkers nodig voor het schudden en harken en een paar ronde balenpersen voor het hooi.
Banaanvraag
Hij zal wel alles laten doen door loonwerkers. Voer zal hij wel opkopen.
MaxxuM4ever
Nou als een boer met 1455 koeien geen inter gaat rijden kan ie beter helemaal niet beginnen
tone29
Als ik mn mening uit mag brengen, zal ik zeggen dat hij zn geld maar in de dakar mag steken en daar eens vooraan mee gaan rijden ipv hier zon bedrijf op zetten. Word dakar voor ons ook nog een stukkie leuker om te kijken. Ik zeg alvast 'wanneer dit door gaat' veel sterkte aan omliggende veehouders en de toekomstige boeren in die omgeving!
dieseltank

Wat zijn nou 1455 koeien.. Kijk eens in het buitenland. Daar groeit de techniek ook iederedag, maar daar hebben ze geen problemen met een grond gebrek.
BigBendeutz
Pas in duitsland geweest
boer met 8000 ha
3000koeien
2400 in de melk
beurt 25.5 cent kostprijs 32.5 cent

komt elke maand 35000 euries te kort
succes.
Loeideutz
@dx11 Zover ik weet zit alleen Willy in Brazilië en participeert hij in dit project. De anderen zijn volgens mij nog gewoon hier.
Loeideutz
Met de huidige regels van grondgebondenheid bij uitbreiding, heeft hij behoorlijk wat hectares nodig. Ik weet wat de uitgangspositie precies is, maar heb wel gelezen dat hij 950 koeien en 475 stuks jongvee wilde gaan houden. Dan zit je volgens mij algauw aan de 400-500 ha. Ik weet niet hoever die precies van het bedrijf af mogen liggen om nog als "behorend tot" te worden meegerekend. Dit bedrijf moet de bevolking van de stallen in Brazilië gaan fokken. Gezien het feit dat daar ongeveer 100000 koeien moeten gaan lopen ben je eventjes bezig of moet je niks anders doen als embryo's winnen. Het is mij niet helemaal duidelijk waarom hier de basis van Brazilië gefokt moet worden. Je moet enigszins rekening houden met het klimaat daar, en daar dus ook de stierkeuze op afstemmen. Daarnaast kost het transport van fokmateriaal en/of embryo's ook flink wat geld. Als de verzorging ginds niet zo is als hier, dan haal je die hogere genetische aanleg er niet uit.
Overigens, de melkprijs mag op dit moment wel onder de 30 cent liggen en er voorlopig ook niet bovenuit lijken te komen, voor de langere termijn gaan alle banken, economen en anderen die denken dat ze er verstand van hebben, er vanuit dat die prijs wel ruim boven de 30 cent uit komt. Gezien de verwachte groei van de wereldbevolking en de verwachting dat de gemiddelde mens op aarde meer te besteden krijgt, is dat ook niet zo raar. De vraag naar zuivel groeit elke dag. Op dit moment is alleen het aanbod iets te hoog.
NicolaasK
@MaxxuM4ever Mee eens 😉
jordi 1455
@Loeideutz waarom koopt hij dan niet gewoon embryo's en jongvee van andere boeren? met het quotum er af zou het aanbod van jongvee wel wat groeien.
TwanB
Wat ik zo weet dat dit hier in Nederland inderdaad een embryobedrijf moest worden, en dat er in de omgeving van Wichmond rond de 200 hectare in eigendom lag.
veeboertje
Kijk ik nu verkeerd of geven die koeien in Brazilië naar verwachting 10 liter per dag?? haha
Jasperfendt
@veeboertje En ze willen naar 40 liter per dacht.

Dat is dus 400% meer ???
Loeideutz
@jordi 1455 Dat is een goeie vraag die alleen hij kan beantwoorden. Overigens door het beëindigen van het quotatijperk is er juist een run op vrouwelijk jongvee gekomen. Hier in de buurt verschillende boeren die een hoop jongvee klaar hadden staan om te gaan melken nu het quotum er af is. Nu, met de fosfaatrechten, zal er weer meer jongvee te koop komen, omdat uitbreiding er weer niet meer inzit.
danny_ford
Leuk, weer zo'n gek die het het belangrijkst vindt om de grootste te zijn en daarmee het hele sectorimago weer naar een dieptepunt te brengen. Jammer dat er nog steeds van die gekken bestaan.
IH fan 1997
Die man weet niet waar ie aan begint in deze tijden
jordi 1455
@Loeideutz dat is slechts tijdelijk, totdat dat jongvee volwassen en af moeten kalven.
Snaky Bill
Kees Koolen loopt nu al in de Flevopolder mest contracten weg geven om zijn toekomstige mest probleem op te lossen , polder boeren zij er blij mee zo goedkoop mest met geld er bij.
-NEW-HOLLAND-
Ik vraag me ook af wie hij melk gaat leveren, Friesland Campina bijvoorbeeld wil hem sowieso niet hebben.
walker1
@-NEW-HOLLAND- Waarom zou FC hem niet willen hebben? Op zulke adressen kunnen ze de RMO in 1 x vol laden. Stuk efficiënter dan meerdere adressen langs moeten.
Verder zijn er naast FC nog meer afnemers en bovendien, als je zo'n bedrijf uit de grond kan stampen, dan lukt een fabriek ook wel. Verder heeft Kees Koolen zijn contacten wel, denk aan Van Bakel, die verwerken ook (een deel) van hun melk zelf. Ook heeft hij via de Dakar ook wel contacten met Frits van Eerd van de Jumbo.
Loeideutz
@walker1 @-NEW-HOLLAND- Tuurlijk wil FrieslandCampina hem hebben. Maar ze hebben regels voor nieuwe toetreders, en daar zal hij zich aan moeten houden.
walker1
@Alex Miedema Ik zie dit topic ook op truckfan staan? Heb jij dat daar geplaatst, of komt het door gebruik van bepaalde trefwoorden (dakar)?
Is verder geen probleem dat het daar staat, ben alleen benieuwd hoe het daar is komen te staan.
Alex Miedema
@walker1 ik heb het vinkje aangezet dat het ook op truckfan staat inderdaad. Daar is tenslotte een eigen Dakar forum ook. 😄
walker1
@Alex Miedema prima!
-NEW-HOLLAND-
@Loeideutz Is weidegang dan mogelijk met zo veel koeien? Denk het niet anders haha

Nouja we horen er vast nog wel van
walker1
@-NEW-HOLLAND- is weidegang verplicht bij FC? alleen voor nieuwkomers dan, want ken genoeg boeren die tegenwoordig melkvee op stal houden en aan FC leveren.
varken
Er is nu al een melkoverschot .
maakt niet uit we melken er gewoon 1455 bij.
Ik heb geld zat , waardoor ik het het langste vol kan houden.
En de rest van de boeren het zwaar krijgt, (of zelfs failliet gaat) dan komt fc vanzelf bij mij
-NEW-HOLLAND-
@walker1 voor nieuwkomers is het verplicht en voor dat je uiteindelijk mag leveren zul je nog een vracht geld toe moeten betalen ook.
robbertk
Ben ik nou de enigste die hier een vacature in ziet. Beetje geluk heb je dan de mooiste baan die er is. Gewoon boeren zoals altijd maar zonder stress over de financieen.
ej-van-de-voort
@-NEW-HOLLAND-

Het zal me niet verbazen als iemand met een dergelijke cashflow het voor elkaar krijgt dat de regels ietwat omgebogen worden. Als je genoeg centen hebt en goede contacten is er veel mogelijk in dit land.
walker1
@robbertk Ja, er zal ongetwijfeld een bedrijfsleider op dat bedrijf komen en ander personeel.
walker1
@ej-van-de-voort zo is het, wat ik al schreef, via de dakar zal hij ongetwijfeld ook wel contacten bij Jumbo hebben en die nemen weer producten van FC af.
fendtjuh
@Loeideutz

Die willen helemaal geen nieuwe boeren hebben op dit moment.
henriv
Bijna 1500 koeien op één bedrijf is natuurlijk wel veel. Maar het is natuurlijk gelijk aan 15 bedrijven met 100 melkkoeien, en er zijn afgelopen jaar denk helaas wel meer dan 15 bedrijven gestopt. In Duitsland hebben die grote melkbedrijven ook moeite om financieel goed te draaien maar het kan wel.
Voor zijn machinepark kan hij natuurlijk alle kanten op. Wilt hij afhankelijk zijn van een loonwerker of liever alles zelf doen, maar wat moet je in de winter dan met alle tractoren doen. Voor loonwerker in de buurt is het misschien juist wel weer interessant.
Misschien ook nog even een grote mestvergister er bij bouwen, zonnepanelen op de daken en windmolens in het land?
Loeideutz
@-NEW-HOLLAND- @fendtjuh Als je een bestaand melkveebedrijf overneemt dat melk levert aan FC, dan ben je geen nieuw lid. Hoef je dus ook niet verplicht te weiden, wat ook mogelijk moet zijn met zoveel koeien. Eventueel blijft de vorige eigenaar "nog een tijdje mee boeren" om het niet op te laten vallen.
radium45
Is bij mij aan de overkant van de weg. Van mij mag hij net bouwen wat hij wil. Wil Kees wel helpen met het werk. Keer eens wat anders in deze streek.
jordi 1455
@ej-van-de-voort zou zo kunnen hij werkt samen met willy van bakel, die heeft daar al ervaring mee.
varken
@radium45

Woon je dan aan de voorzijde van de stal?
Of aan de achterzijde van de stal?

Met 1455 beesten, is de stal relatief lang
Valtrapowerr
Tja een man met geld..
Vraag me wel af hoe hij dat doet met fosfaatrechten.
ej-van-de-voort
@varken

Dat worden meerdere stallen naast elkaar, anders word die tocht naar de put wel een heel eind lopen
radium45
@varken geen idee, ik ga hem geen strobreed in de weg leggen. Mag dat wel, mensen met zulke capaciteiten
radium45
@varken geen idee, ik ga hem geen strobreed in de weg leggen. Mag dat wel, mensen met zulke capaciteiten
walker1
Quote @radium45:
@varken geen idee, ik ga hem geen strobreed in de weg leggen. Mag dat wel, mensen met zulke capaciteiten

Mee eens, mits ze het wel eerlijk doen allemaal, niet net zo als die Van Bakel. Willy van Bakel schijnt spoorloos verdwenen te zijn omdat hij door de FBI gezocht wordt i.v.m. dat emigratiebureau en makelaarij die hij daar runde.
jordi 1455
@walker1 Gek genoeg gaat die van koolen wel met van bakel in zee.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…

quotenet.nl/Nieuws/…
Wimbo
@walker1 willy zit gewoon in Brazilie en is vrijgesproken in de VS.
SJB533
Quote @Wimbo:
Brazilie
Slim bekeken van m
walker1
@Wimbo dan klopt de krant van vandaag niet.
SJB533
@walker1
Media zeggen wel vaker dingen die niet kloppen
walker1
@SJB533 dat is ook zo, evengoed is Wimbo vandaag denk ik niet in Barzilië wezen of hij daar echt zit 😄
SJB533
@walker1
Dat weet ik niet. Schijnt trouwens, dat nieuws in de krant de vorige dag gebeurd is...

Wat stond er overigens in (welke) krant mbt WvB?
walker1
In de Gelderlander, maar zal ongetwijfeld in meerdere kranten gestaan hebben.
« Terug naar discussielijst

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
78
DEELNEMERS
38
WEERGAVES
290


TREFWOORDEN