Nederlanders massaal tegen verbod op verkoop benzine- en dieselauto’s in 2030

Denemarken heeft, in de strijd om het klimaat, onlangs het voorstel ingediend om vanaf 2030 in heel Europa de verkoop van benzine- en dieselauto’s te verbieden. Volgens persbureau Reuters krijgt Denemarken de steun van tien andere Europese lidstaten voor dit voorstel. Automatten producent Just Carpets heeft onderzoek gedaan naar het sentiment bij dit voorstel.

Nederlanders zijn overwegend tegen het voorstel
Maar liefst 79% van de respondenten geeft aan tegen de invoering van dit voorstel te zijn. De meeste mensen zien het belang in van een schoner klimaat, maar vinden dit plan te rigoureus. Ongeveer 21% van de Nederlanders kunnen zich wel vinden in een verbod en voor een deel daarvan mag het verbod ook wel eerder dan 2030 intreden.

Ondanks het negatieve sentiment onder Nederlanders heeft het Nederlands kabinet al in 2017 het streven naar een verbod op de verkoop van benzine- en dieselauto’s opgenomen in het regeerakkoord. Invoering van een landelijk verbod lijkt echter in strijd met de Europese wetgeving. Denemarken had namelijk ook een dergelijk verbod aangekondigd maar het Deens parlement heeft in 2018 een brief van de Europese Commissie gekregen waarin werd benadrukt dat, vanwege de Europese regels omtrent de typegoedkeuring voor voertuigen, het als individuele lidstaat niet is toegestaan dit bij wet te verbieden.

Diesel- en benzineauto’s geweerd uit Europese steden
Of een Europees verbod daadwerkelijk wordt ingevoerd valt nog te bezien. De meeste lidstaten staan nog niet achter het voorstel. Toch is het zo dat de individuele lidstaten wel andere mogelijkheden hebben om het gebruik van diesel- en benzineauto’s minder aantrekkelijk te maken en het gebruik zo terug te dringen. Amsterdam heeft bijvoorbeeld aangekondigd om in 2030 diesel- en benzineauto’s vrijwel volledig uit de stad te willen weren. Andere grote Europese steden hebben vergelijkbare plannen om vervuilende auto’s te verminderen of helemaal tegen te gaan.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
65