Betekenis

Betekenis nieuws

Raad van State gebruikt woord ‘significant’ onjuist in stikstofuitspraken

19-01-2024 - De Raad van State creëert wanorde in en met haar stikstof-uitspraken, doordat zij het woord ‘significant’ onjuist gebruikt. Het woord heeft twee betekenissen, de Raad van State haalt die door elkaar. Die conclusie trekken onderzoekers Ronald Meester, Jaap Hanekamp en Matt Briggs in hun studie ‘Significantie is niet significant’ – Over de stikstofuitspraken van de Raad van State en de eco-statistiek van stikstofdepositie.

Het woord ‘significant’ wordt veelvuldig gebruikt door de Raad van State in haar stikstofuitspraken. Zo spreekt de Raad van State onder meer over “projecten met mogelijk significant negatieve gevolgen”. En over de kritische depositiewaarden van stikstof zegt de Raad van State: “Dit is de grens waarboven het risico bestaat dat de kwaliteit van een habitat significant wordt aangetast door de invloed van stikstofdepositie”.

Het woord significant heeft echter twee betekenissen. In de Nederlandse spreektaal heeft het woord significant de betekenis van ‘belangrijk’ of ‘relevant’. In de wetenschap, met name in de statistiek, heeft dit woord een andere betekenis. Daar betekent het: verantwoorde conclusies trekken uit onderzoeksgegevens. Beide betekenissen blijken elkaar niet te overlappen.

Onderzoekers Ronald Meester, Jaap Hanekamp en Matt Briggs, alle met een track record in de statistiek, onderzochten het gebruik van de term ‘significant’ door de Raad van State in drie stikstofuitspraken. De onderzoekers komen tot de conclusie dat de Raad van State de twee betekenissen van het woord significant “door elkaar haspelt”. Door deze vermenging van twee onvergelijkbare termen, aangeduid met hetzelfde woord, is wetenschappelijke, taalkundige en juridische wanorde ontstaan.

Het artikel “Significantie is niet significant” – Over de stikstofuitspraken van de Raad van State en de eco-statistiek van stikstofdepositie is hier te downloaden: stichtingagrifacts.nl/wp-content/uploads/…

Nieuwsgrazer

Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel - editie 2023

12-12-2023 - De Staat van Landbouw en Voedsel, hier de derde editie, beschrijft ontwikkelingen in structuur, economische betekenis, handel met het buitenland en milieuprestaties van de gehele agroketen.

Nieuwsgrazer

Landschap is geen natuur | Column

01-12-2023 - Door Ingrid van de Vegte

Friezen houden van het Friese landschap. Rust en ruimte zijn belangrijke waarden voor de inwoners. Fryslân kent voor een relatief klein gebied een bijzonder rijke schakering aan verschillende landschappen en bodemkwaliteiten. Er is een gevecht om de ruimte, om onze behoeften te realistisch is veel grond nodig. Behoefte aan nieuwe energie, behoefte aan natuur, aan recreatieruimte, aan grondgebonden landbouw, aan voldoende wateropvang. Grond voor CO2-opslag, klimaatadaptief bouwen, transport en alle andere infrastructuur.

In gesprekken over de toekomst gaat het dan ook vaak over die ruimte en over hoe we tot de juiste keuze komen als er schaarste is. We proberen verschillende betekenissen aan elkaar te koppelen, maakt je slanker gebruikt van de schaarste. We proberen zoveel mogelijk 'in te passen', gebruik te maken van wat de bodem ons vertelt en aan kan.
Waar water al vanzelf stroomt en waar al druk in het ruimtebeeld is, kun je gemakkelijker wat toevoegen dan in de leegte. In de gesprekken over hoe we kiezen, waar we heen gaan, is het voor mensen moeilijk om zich anders te stellen dan hoe het nu is. Niet voor niets wordt er al gewerkt met een driedimensionale verbeelding van verandering. Dat je met een bril door een virtueel toekomstig landschap loopt en kunt beleven hoe dat is. De techniek is er al, veel data zijn er ook en deze toepassing kan onze keuze praktisch en versnellen.

Gestold beeld
Wat mij opvalt is dat we zo respecteren zijn aan wat we kennen en vaak doen ook het landschap zo hoort, het is een gestold beeld. We noemen het landschap vaak natuur, een misvatting van het woord groen in de Nederlandse groene ruimte, terwijl alles wat we zien door ons wordt gemaakt.

We hebben het water weggepompt, dijken aangelegd, rivieren en beken gekanaliseerd, sloten gemaakt, bomen geplant, terpen op betrokken, ingepolderd, gebouwd en weer afgebroken, afgegraven voor brandstof, bemest, wegen en paden aangelegd, ruilverkaveld, ingezaaid en geoogst, hoogspanningsmasten, spoorlijnen aangelegd, industrieterreinen ontworpen, steden uitgebouwd, dorpsranden en skylines ontworpen, dieren neergezet en weer weggehaald, hekken geplaatst, recreatiegebieden aangelegd en blokken natuurschoon omheind.

Wijs mij het stukje Fryslân aan waar we niet aan hebben gezeten. Het landschap, elk landschap dat wij zien is cultuur, door ons gemaakt.
En zoals we altijd naar onze hand hebben gezeten, passend bij de behoefte en de kennis van dat moment, gaan we dat nu ook weer doen. Waar we het gras liever afgroeven en water afvoeren, zullen we nu energie opwekken uit water, met de zon en de wind op het land. Gaan we de kennis van nu 'water en bodem' hebben ontmoet laten zijn, omdat dat beter verleden bij de klimaatuitdagingen en omdat we de biodiversiteit een grotere plaats moeten geven. Zullen we ander vervoer gaan organiseren. Gaan we misschien meer bomen aanplanten, gaan de waterstromen veranderen, komt er zelfs land onder water, zal de landbouw diverser worden. We kunnen tegenwoordig wonen, recreëren en natuurwaarden koesteren in hetzelfde gebied, we kunnen ooit en hopelijk binnenkort weer boeren en de biodiversiteit vergroten in hetzelfde gebied.

Nieuwe doelen
Er kunnen dingen bijkomen die we nu lelijk vinden, maar er kan ook iets verdwijnen wat we feitelijk kunnen missen als kiespijn. Soms wordt het lelijker, soms wordt het mooier – het plaatje, de esthetiek, is niet onbelangrijk, maar de onderliggende functies en waarden van het landschap zijn echt belangrijk.

Vooral zullen we aan al het afkomstig zijn zoals we dat altijd doen; nieuwe landschappen zullen weer verstollen. Laten we ons ervan bewust zijn: we kunnen niet zo goed tegen de harde werkelijkheid dat het landschap dynamisch is en het aangename plaatje onze romantische voorstelling van zaken. Wij veranderen zelf het landschap, er komen steeds nieuwe doelen en betekenis. Dat vinden we moeilijk om te stellen, dus lang de virtuele mogelijkheden, maar ons aanpassingsvermogen kan veel hebben. Het werkt alleen iets trager.
Ingrid van de Vegte is onder andere voorzitter van de Friese Energie Alliantie

Nieuwsgrazer

Nog meer Betekenis nieuws

Datum Onderwerp Reacties
18-09-2023 Tropische gewassen verbouwen in Nederland begint bij een dialoog 0 reacties
01-09-2023 Dit zijn de winnaars van de groene preekwedstrijd. 'Waar is de sabbat voor onze legkippen?' 0 reacties
09-05-2023 Deutz D3005 - Hoe kan ik zien of ik een snelloper heb? 11 reacties
30-04-2023 Omgekeerde vlaggen boeren doen pijn bij veteranen: 'Punt is nu wel gemaakt' 0 reacties
19-12-2022 Alleen als het gras groen is, floreert de melkfabriek in Mauritanië 5 reacties
15-12-2022 John Deere 4240S - Betekenis controlelamp indicatielamp dashboard 16 reacties
14-10-2022 Duits dorp bij Roermond verliest strijd tegen bruinkoolmijn 0 reacties
06-10-2022 Cornelissen wint TVM Award voor positieve bijdrage imago logistieke sector 0 reacties
20-08-2022 Kracht van de vlag: waarom het rood-wit-blauw bij (bijna) iedereen iets losmaakt 0 reacties
20-08-2022 Aanhoudend zomerweer versnelt afrijping mais 0 reacties
09-08-2022 Het TMR aanzuren 0 reacties
27-07-2022 Lampje op dashboard bij mf 6465 8 reacties
27-07-2022 TNO: lage stikstofdrempel is betekenisloos 14 reacties
19-07-2022 28% van de Nederlandse werkenden staat open voor een carrière in de land- en tuinbouw 0 reacties
15-04-2022 Het wonderlijke verhaal van de (on)gelijkheid van USDA Organic en EU Bio 0 reacties
10-03-2022 Rondetafelgesprek Oekraïne: boeren, tuinders en strategisch voedselbeleid 0 reacties
01-02-2022 ‘Opgeven is geen optie, dat geldt zeker voor de boeren’ 0 reacties