A2

Rijksweg A2 / N2 is een rijksweg en autosnelweg in Nederland. De weg begint in Amsterdam voorbij de Utrechtsebrug en heet hier de Nieuwe Utrechtseweg, een zijstraat van de President Kennedylaan, en sluit direct aan op de s110. Hierna loopt hij, via het knooppunt Amstel, naar Utrecht, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Maastricht en ten slotte de rijksgrens van België nabij Eijsden, waar de weg aansluit op de Belgische A25.

De A2 wordt beschouwd als de belangrijkste noord-zuid verbinding van Nederland, vooral het stuk van Amsterdam naar Eindhoven. De rijksweg heeft een lengte van 207,8 km. De rijksweg kenmerkt zich door diverse (geplande) parallelbaansystemen. Deze systemen scheiden het doorgaande verkeer van het lokale verkeer, zodat er minder weefbewegingen worden gemaakt die er voor zorgen dat de weg een veel lagere capaciteit heeft. Een parallelbaansysteem is momenteel in aanbouw bij Maastricht. Bij Utrecht, 's-Hertogenbosch en Eindhoven is de bouw van parallelbaansystemen al voltooid en heeft de weg een hoofdrijbaan (A2) en een parallelrijbaan (N2 bij Eindhoven, elders ook A2).

Aan het zuidelijke einde van de Randweg Eindhoven ligt knooppunt Leenderheide. Vanuit de richting Weert stonden er in de spits vaak hardnekkige files voor de verkeerslichten op het verkeersplein dat onderdeel was van dit knooppunt. Inmiddels is het knooppunt omgebouwd en voorzien van een extra fly-over, om de files bij dit knooppunt te verminderen. Bij Maastricht wordt de A2 voor 2 kilometer onderbroken door een autoweg (met verkeerslichten) en heet dan N2. De N2 loopt dwars door Maastricht en veroorzaakt regelmatig files, stank- en geluidsoverlast. Na jarenlang lobbyen door de gemeente, zal de rijksweg over enkele jaren worden ondertunneld. De tunnel zal onder het huidige traject van de N2 komen te liggen, dit wordt een groene zone in Maastricht. Ook bestaat de tunnel uit een bovengedeelte (bestemmingsverkeer) en een ondergedeelte (doorgaand verkeer) met ieder 2x2 rijstroken. De tunnels zullen boven elkaar worden aangelegd. Het hoogste punt van de tunnel zal 1,5 meter onder de grond liggen. Daarboven ligt de groene zone.

Tussen Amsterdam en Utrecht volgt de A2 de route van de E35, daarna loopt de E25 via de A2 tot aan de Belgische grens.

Tussen knooppunten Holendrecht Noord en Zuid volgt de A9 het tracé van de A2, hetzij aan de westkant gescheiden door een berm. Tussen knooppunt Empel en knooppunt Hintham volgt de A59 hetzelfde tracé als de A2. Tussen knooppunt De Hogt en knooppunt Leenderheide valt de A67 samen met de A2.

Het stuk van Amsterdam naar Utrecht, geopend in 1954, wordt in veel documenten ten onrechte betiteld als de eerste Nederlandse autosnelweg. In 1936 was het traject Voorburg - Zoetermeer (Rijksweg 12) immers al gereed gekomen, en bij uitbraak van de Tweede Wereldoorlog waren reeds grote delen van de huidige A4, A12 en A44 als autosnelweg gereed gekomen. Wel was het in 1954 voor het eerst dat na de oorlog weer een nieuw stuk 2x2-autosnelweg voor het verkeer werd opengesteld.

Op 10 januari 2005 begon het ministerie van Verkeer en Waterstaat met een proef van het dynamisch inhaalverbod op de A2 tussen Abcoude en Maarssen.

Foto's van a2

A2 nieuws

Gevaarlijke situaties op A2 door boerenprotest

22-07-2020 - Het boerenprotest dat woensdag onderweg is naar Biltse Rading leidt op de A2 tussen Weert en Den Bosch geregeld tot gevaarlijke situaties.

Nieuwsgrazer

Boeren toch weer in actie omdat minister Schouten ultimatum naast zich neerlegt

13-07-2020 - Farmers Defence Force komt volgende week toch met nieuwe acties tegen de omstreden veevoermaatregel. De boeren hadden een ultimatum gesteld: als de maatregel uiterlijk 21 juli van tafel ging, zouden de boeren tot dan acties staken. Minister Schouten veegde dat ultimatum echter direct van tafel, waarop de boeren meteen nieuwe acties aankondigde.
"We zullen Nederland helpen
om stikstof te besparen", zei Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever nadat de landbouwminister het ultimatum naast zich neer had gelegd. De boeren hebben 'tal van acties' aangekondigd.
Farmers Defence Force gaf de minister tot volgende week
om de veevoermaatregel van tafel te halen. De minister gaf aan dat de maatregel de steun heeft van de
Tweede Kamer en dat ze extra advies over de voermaatregel eerst wil afwachten.

De minister verwacht alle adviezen en doorrekeningen eind augustus
naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. Het verlagen van eiwit in
veevoer is een van de maatregelen om het stikstofgehalte in het
milieu te verlagen. Boeren voeren al maanden actie tegen deze
stikstofmaatregelen.

Veel acties
De boeren hebben de afgelopen weken in het hele land actie gevoerd tegen de veevoermaatregel. In onze provincie werden onder meer het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg, de ingang van Eindhoven Airport, de A2 bij Liempde en het gebouw van Omroep Brabant geblokkeerd.

Nieuwsgrazer

Gekantelde cementwagen op N2 bij Eindhoven zorgt urenlang voor problemen

08-07-2020 - Een gekantelde cementwagen zorgde woensdag urenlang voor grote problemen op de N2 bij Eindhoven. De parallelrijbaan van de A2 was tot drie uur 's middags dicht.
Het ongeval gebeurde iets na halftien nabij knooppunt Batadorp in de richting van Eindhoven naar Maastricht.
"Het slechte nieuws is dat de specie uit de wagen loopt. Dat maakt het een complexe situatie", aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat. De cementwagen werd eerst weggetakeld. Daarna kon de specie worden opgeruimd en vervolgens is het wegdek schoongemaakt. Om drie uur waren de problemen verleden tijd.

Nieuwsgrazer

Nog meer A2 nieuws

Datum Onderwerp Reacties
06-07-2020 Protesterende boeren rijden met trekkers de A2 op, kilometerslange file 0 reacties
05-07-2020 Actievoerende boeren voelen zich niet gehoord: ‘Er breekt een boerenrevolutie uit’ 0 reacties
15-02-2020 Aannemer Bruchem gedupeerd: 68 rijplaten van 1.000 kilo gestolen langs A2 21 reacties
07-01-2020 Aandeel A2 Milk levert 16.000 procent rendement 1 reactie
02-01-2020 Verdwaald kalfje wandelt tijdje op snelweg 0 reacties
18-12-2019 Boeren bezetten korte tijd A2 bij Ouderkerk aan de Amstel 0 reacties
18-12-2019 Blokkade toeritten A2 bij Born voorbij 0 reacties
13-12-2019 Grote uitslaande brand bij boerderij in Boxtel, maximumsnelheid A2 aangepast 0 reacties
25-11-2019 Boeren met tractoren verzamelen zich bij snelwegen, dit keer ernaast en niet erop 0 reacties
30-10-2019 Protesterende bouwvakkers plakken kentekens van wagens af, tientallen boetes op A2 0 reacties
02-09-2019 Stikstofuitspraak beïnvloedt maximumsnelheden op meerdere snelwegen 1 reactie
28-08-2019 A2-melk wint fors terrein in Verenigde Staten 0 reacties
20-06-2019 Wat heeft stikstof te maken met een mogelijke stop op allerlei projecten? 0 reacties
22-03-2019 File en ravage op A2 door gekantelde tankauto met olijfolie 0 reacties
22-03-2019 Grote ravage en verkeerschaos door gekantelde vrachtwagen A2 0 reacties
06-03-2019 Gekantelde truck met mest op A2 bij Zaltbommel 0 reacties
28-02-2019 A2 en VDL NedCar kosten 100 hectare Limburgse landbouwgrond 0 reacties