Zwolle

Zwolle agenda

Foto's van zwolle

Zwolle nieuws

Man (29) uit Zwolle opgepakt voor brandstichting en opruiing bij boerenprotesten

30-07-2022 - Een 29-jarige man uit Zwolle is gisteren aangehouden in Zwolle voor opruiing en brandstichting tijdens de boerenprotesten. Hij was betrokken bij het protest op de A28 bij Rogat woensdag.

Nieuwsgrazer

Boeren willen via rechter noodverordening dc Jumbo Raalte van tafel hebben

12-07-2022 - ZWOLLE - Boeren hebben de rechtbank in Zwolle gevraagd de noodverordening waarmee op 5 juli de blokkades van de distributiecentra van Jumbo in Raalte werden beëindigd, van tafel te vegen. "De boeren worden afgerekend op gedrag van anderen, in een andere gemeente in een andere demonstratie", betoogde jurist Max Hazekamp dinsdag in een kort geding tegen de gemeente Raalte.

Op 4 juli werden de distributiecentra van de Jumbo in Raalte met landbouwvoertuigen geblokkeerd. In de loop van de avond groeide het protest. "Betonblokken en strobalen werden aangesleept. Er kwamen steeds meer mensen bij", zei de advocaat van de gemeente Raalte. De boeren werd gevraagd die avond te stoppen, maar ze bleven. De volgende dag vaardigde de burgemeester de noodverordening uit en werden ze gesommeerd te vertrekken. In de loop van de middag werd de blokkade opgebroken.

Nieuwsgrazer

Alle boerenblokkades van distributiecentra opgeheven

05-07-2022 - De boerenblokkades van distributiecentra van supermarkten zijn voorbij. Alleen een logistiek bedrijf op een bedrijventerrein in Zwolle wordt nog geblokkeerd, maar ook die blokkade zal naar alle waarschijnlijkheid op korte termijn beëindigd worden. De gemeente heeft de actievoerders opgeroepen om het bedrijventerrein te verlaten, schrijft RTV Oost.
Om 13.00 uur vanmiddag blokkeerden boeren nog zeker zeven distributiecentra van supermarkten, in Almere, Heerenveen, Raalte, Nijkerk, Haaksbergen, Drachten en Gieten. De blokkeerboeren verlieten in de loop van de middag die centra, het vertrek verliep voor zover bekend overal rustig.
De boeren protesteerden ook op een sluis bij het Groningse gehucht Gaarkeuken, waardoor de toegang van schepen door het Van Starkenborghkanaal werd geblokkeerd. Tientallen schepen zaten in het kanaal vast. Deze blokkade is inmiddels ook opgeheven; de boeren zijn met hun trekkers weggereden, aldus Dagblad van het Noorden.
Rustig vertrek
De boeren die sinds gisterochtend het enige distributiecentrum van supermarkt Boni in Nijkerk blokkeerden, zijn eind deze middag vertrokken voordat de Mobiele Eenheid ingreep. Die stond op het terrein van het centrum klaar, maar de boeren gaven aan "niet voor een veldslag" te willen gaan, aldus een verslaggever van Omroep Gelderland die ter plaatse was.
Ook het vertrek bij andere distributiecentra verliep rustig. Actievoerders bij een centrum van Plus in Haaksbergen beëindigden hun blokkade na een gesprek met de gemeente en de supermarktketen. De boeren hebben het terrein "keurig achtergelaten", aldus de manager van het distributiecentrum tegen persbureau ANP.
De blokkade van een distributiecentrum van Jumbo in Raalte werd na 32 uur opgeheven, nadat de burgemeester met de boeren had gesproken. Met een shovel zijn hooibalen voor de ingang van het distributiecentrum weggeveegd.
Miljoenenschade
Supermarktkoepel CBL schat de schade als gevolg van de boerenblokkades op tientallen miljoenen euro's. De blokkades hebben vooral tot leveringsproblemen geleid bij versproducten, die liggen niet meer overal in de schappen. Veel van deze producten in de distributiecentra moeten noodgedwongen worden weggegooid.
Ziekenhuizen hebben geen last gehad van de blokkades, aldus de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en ActiZ, de branchevereniging van Nederlandse zorgorganisaties, "We hebben daar eind vorige week met onze leveranciers op geanticipeerd en toen meer laten bezorgen", aldus een woordvoerder van het Catharina Ziekenhuis.

Nieuwsgrazer

Nog meer Zwolle nieuws

Datum Onderwerp Reacties
05-07-2022 Nacht doorhalen is taai, zegt boer met kleine oogjes: ‘We blijven tot de wet van tafel gaat’ 0 reacties
05-07-2022 Landelijk demonstratieproject ´Boeren met Bomen´ van start 0 reacties
05-07-2022 Boeren houden blokkades distributiecentra supermarkten in stand 0 reacties
29-06-2022 Zoons staan vast door boerenblokkade, terwijl vader stervende is in ziekenhuis: ‘Greep ons allemaal aan’ 0 reacties
28-06-2022 LIVE | Aanhouding en tractor in beslag genomen op A28, geen blokkades meer op wegen 14 reacties
10-06-2022 Overijssel treedt met tegenzin op tegen ‘illegale’ boeren: ‘Heel erg wrang’ 2 reacties
07-06-2022 Boer schudt Zwollenaren wakker met geitenbokjesvlees 0 reacties
30-05-2022 Video - Vergunning voor koe in de wei neigt naar boertje pesten 0 reacties
12-05-2022 Toch vergunningsplicht weidegang: ’Zo kan er eigenlijk niets meer’ 65 reacties
20-04-2022 Overijssel teleurgesteld in stikstofaanpak kabinet: ‘Geen duidelijkheid’ 0 reacties
01-04-2022 Creatieve tuinbouwexpositie in Erica 0 reacties
22-03-2022 Drents Overijsselse Delta werft nieuwe bestuursleden met cursus 0 reacties
11-02-2022 Rechter buigt zich over beweiden en bemesten 42 reacties
31-01-2022 Actiegroep hekelt ‘onterechte vergunningen’ op eerste marathonzitting Overijssels ‘boerenproces’ 31 reacties
28-01-2022 Van der Wal: stikstofbeleid hoeft niet helemaal op de schop 0 reacties
28-01-2022 Overheid blijft de wet overtreden met desastreus stikstofbeleid 0 reacties
12-01-2022 Bakker Oldebroek zwaar gestraft voor fraude met mesttransporten 36 reacties