Zetmeel
Zetmeel nieuws
“Gekneusde maiskorrel is echt een ander product”
11-04-2024 - Melkveehouder Bert Versteeg uit Bornerbroek merkt dat de verteerbaarheid van de maiskorrel en de benutting van zetmeel door zijn koeien verbetert sinds zijn vaste loonwerker gebruik maakt van een Kemper ProfiCracker achter de maisbek. De korrel wordt beter gekneusd. “We vinden geen hele of halve korrels meer. Dat betekent dat het meeste zetmeel in de koe zit.”
Vlaamse biologische melkveehouders willen veldbonen toasten
12-03-2024 - Samen met enkele biologische melkveehouders gaan de Vlaamse instituten Inagro en ILVO op zoek naar de meest geschikte manier om veldbonen te toasten en zo te verwerken tot een waardevolle eiwitcomponent in het rantsoen van melkvee. Toasten zorgt er voor dat de bestendigheid van zowel het eiwit als het zetmeel toeneemt. Hierdoor is het beschermd tegen afbraak in de pens, en kan het verderop in het maag-darm kanaal als een efficiënte eiwitbron ingezet worden.
1,5 miljoen euro voor Avebe en UMCG voor zetmeelproject
11-03-2024 - Royal Avebe en het UMCG krijgen 1,5 miljoen euro Europese subsidie voor een project waarbij onderzoek wordt gedaan naar de productie van gezonde en duurzame voeding op basis van zetmeel.