Waterstof

Foto's van waterstof

Waterstof nieuws

'Over vijftien jaar wordt er, denk ik, geen diesel meer verkocht'

09-08-2022 - Fossiele brandstoffen zijn vervuilend en (momenteel) duur. Daarom zijn veel sectoren op zoek naar alternatieven. Carlo Kloosterman denkt de oplossing te hebben gevonden voor zijn loon- en transportbedrijf. Hij heeft als eerste in Zeeland een tractor gekocht die rijdt op waterstof.Op het eerste gezicht lijkt het op een normale trekker. Alleen op het dak van de cabine zit een verhoging. "Daar zitten de tanks in. Het zijn er vijf en als we die gevuld hebben kunnen we daar anderhalve dag mee werken voor we weer moeten tanken," aldus Carlo Kloosterman.

Pioniers
De tractor draait voor zeventig procent op waterstof en dertig procent op diesel. Daarom wordt de uitstoot flink terug gedrongen. "Als wij meedingen naar een grote klus dan kunnen we punten scoren op het gebied van duurzaamheid. We hopen dat dat helpt in de strijd om werk."

Minder uitstoot en dus beter voor het milieu. De tractor is dus een Zeeuwse primeur voor Kloosterman die houdt van innovaties: "Samen met mijn neef run ik het bedrijf. We vinden het allebei leuk om nieuwe dingen te bedenken en te ontwikkelen. We houden van pionieren."

Een miljoen liter diesel
Kloosterman heeft ongeveer vijftig werknemers in dienst. Diesel is een grote kostenpost: "We gebruiken ongeveer een miljoen liter per jaar. Dat wordt zo een stuk minder. Door de kant die ze in Brussel opgaan op het gebied van brandstof kan ik wel een beetje voorspellen dat er over een jaar of vijftien er helemaal geen diesel meer verkocht mag worden dus dan lopen we hopelijk al wat voor."

Een andere populaire oplossing voor auto's is elektrisch rijden. Bij Kloosterman is het enthousiasme daarvoor nu nog minder groot: "We zijn vaak op het land bezig met verschillende omstandigheden. Als het land nat is terwijl je maait verbruik je veel meer energie. Het is niet handig als opeens je batterij leeg is terwijl je bezig bent. En er is niet genoeg ruimte op het elektriciteitsnet om alles daarop aan te sluiten."

Tanken is een uitdaging
Het tanken van de tractor is nog wel een uitdaging voor Carlo Kloosterman: "We hopen dat de geplande waterstoffabriek ook naar Zeeland komt. Dat zou het allemaal een stuk makkelijker worden. Nu krijgen we het vanuit Arnhem aangeleverd en zijn we in overleg om een eigen tankstation op het erf te krijgen. De gemeente en provincie zijn enthousiast maar er moet een hoop bekeken en geregeld worden. We zijn echt aan het pionieren.

Grasbaal

Deze start-up belooft de goedkoopste groene waterstof ter wereld te leveren

06-08-2022 - Het Australische Hysata claimt de meest efficiënte elektrolyser ter wereld in handen te hebben. Met andere woorden: het kan (op termijn) de goedkoopste groene waterstof ter wereld produceren. De start-up haalde onlangs 29,4 miljoen dollar aan investeringen op om die belofte waar te maken. Het geld wordt onder andere gebruikt om een pilotfabriek te bouwen,...

Nieuwsgrazer

VIDEO: Fritz Haber - The Man Who Killed Millions and Saved Billions

28-07-2022 - Interessant filmpje over de geschiedenis van stikstof, en het belang ervan voor het voeden van de planeet.
(De ondertitels kunnen aangezet worden, en dan even bij auto translate voor dutch kiezen)
Wat wel veelzeggend is is de uitspraak rond 10:50 dat de helft van de stikstof in je lichaam afkomstig is uit stikstof gemaakt met het Haber(-Bosch) proces.

Fritz Haber (Breslau, 9 december 1868 – Bazel, 29 januari 1934) was een chemicus uit Duitsland. Zijn naam is vooral verbonden aan het Haber-Boschproces, dat gasvormig stikstof bindt aan waterstof tot ammoniak. Dit proces is de basis van de kunstmestproductie en heeft grote invloed gehad op de productiviteit van landbouwgrond over de gehele wereld. Hij kreeg er in 1918 de Nobelprijs voor.

Fritz Haber is the scientist who arguably most transformed the world. Part of this video is sponsored by Wren. Offset your carbon footprint on Wren: ​

Biestie

Nog meer Waterstof nieuws

Datum Onderwerp Reacties
19-07-2022 Easyjet springt over: elektrisch vliegen is uit, waterstof de toekomst 1 reactie
19-07-2022 EasyJet en Rolls-Royce starten samenwerking voor ontwikkeling vliegtuigmotoren aangedreven door waterstof 0 reacties
13-07-2022 Neemt Amsterdamse haven stokje grootste waterstoffabriek alweer over? 0 reacties
06-07-2022 De groene waterstoffabrieken komen, wat hebben we daaraan? 0 reacties
06-07-2022 Shell bouwt groene waterstoffabriek in Rotterdam 0 reacties
05-07-2022 RWE krijgt vergunning van provincie: waterstoffabriek Eemshaven stap dichterbij 0 reacties
29-06-2022 Kabinet zet fors in op waterstof 0 reacties
29-06-2022 Jetten: Gasunie begint met aanleg landelijk waterstofnetwerk 0 reacties
29-06-2022 ‘Overheid, schep klaarheid om waterstofmarkt te lanceren’ 1 reactie
28-06-2022 Bedrijven investeren in waterstofterminal in haven Rotterdam 0 reacties
23-06-2022 Waar vinden de havens elkaar op weg naar één waterstof-ecosysteem? 0 reacties
23-06-2022 Eerste € 30 miljoen voor demonstratieprojecten groene waterstof 0 reacties
22-06-2022 Waterstofproducent VoltH2 overgenomen door DIF en Virya 0 reacties
22-06-2022 Eerste €30 miljoen voor demonstratieprojecten groene waterstof 0 reacties
18-06-2022 Het eerste ziekenhuis op waterstof van Europa staat in Elst 0 reacties
15-06-2022 Mestbedrijf OCI breidt ammoniakterminal Rotterdamse haven uit 0 reacties
14-06-2022 Waterstof Zonnepanelen | Alles wat je moet weten! 2022 0 reacties