Verwarming

Verwarming nieuws

Het Groninger gasveld: van melkkoe tot hoofdpijndossier

19-04-2024 - Vanmiddag kunnen veel Groningers opgelucht ademhalen: de wet waarmee de sluiting van het Groninger gasveld definitief geregeld wordt, wordt vanmiddag getekend door demissionair staatssecretaris Vijlbrief.
Het gasveld veranderde de afgelopen 65 jaar van goudmijn voor Nederland in een hoofdpijndossier. Hoe ging dat? Een korte tijdlijn:
1959: recordhoeveelheid gas ontdekt in Slochteren
In 1947 richten de oliebedrijven Shell en Esso samen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op, een bedrijf dat in Nederland op zoek gaat naar aardolie en -gas. In mei 1959 doet het bedrijf zijn grootste vondst: onder het Groningse dorp Slochteren wordt de grootste gasbel van Europa ontdekt, van zo'n 2800 miljard kubieke meter. De NAM krijgt een eeuwigdurende winningsvergunning van de Staat, voor dit veld.
Heel Nederland schakelt vanaf begin jaren 60 over op het gebruik van aardgas uit dit veld, voor industrie, stroomopwekking, koken en verwarming. De Nederlandse overheid wordt schatrijk: het grootste deel van de (omgerekend) ruim 400 miljard euro aan opbrengsten sinds de vondst in 1959, gaat naar de Staat. Die bekostigt er infrastructurele werken en een aanzienlijk deel van de verzorgingsstaat mee.
1986: de aardbevingen beginnen
De keerzijde van de gaswinning wordt pas tientallen jaren later duidelijk: in december 1986 beeft de aarde bij Assen - het gevolg van winning in het kleinere aardgasveld Eleveld. In de decennia erna zijn in Noord-Nederland nog honderden andere aardbevingen, veruit de meeste in het Groningenveld. Die zijn veroorzaakt door het winnen van al dat gas: de bodem daalt, er komt druk te staan op aardbreuken onder het gasveld en door de drukverschillen die ontstaan in het veld.
Vooral de omgeving van Slochteren wordt hierdoor hard geraakt. In de zomer van 2012 wordt het gebied getroffen door de 'Klap bij Huizinge', een aardbeving met een kracht van 3,6. Het is de zwaarste aardbeving ooit in Groningen, die in de hele provincie gevoeld wordt en tot schade leidt. Honderden huizen in de wijde omgeving blijken niet bestand tegen deze en de vele volgende bevingen, en moeten worden gesloopt of versterkt.
2013: recordaantal bevingen, recordopbrengst gas
In 2013 vinden de meeste bevingen in het gebied plaats: 119 alleen al in Groningen, waarvan er 30 een sterkte hebben van meer dan 1,5. Begin dit jaar meldt het Staatstoezicht op de Mijnen - de toezichthouder op de winning in Nederland - in een alarmerend onderzoeksrapport ook dat de bevingen steeds zwaarder zullen worden. Het advies: de winning zo snel mogelijk terugdraaien.
Toch wordt er dat jaar ook nog een recordhoeveelheid gas uit de Groningse bodem gehaald: 53,9 kubieke meter, ruim 6 miljard kuub meer dan het jaar ervoor.
2018: gasveld gaat dicht, zegt regering
Na enkele jaren van mondjesmaat terugdraaien en vele Kamerdebatten over hoeveel dan precies, besluit het kabinet op initiatief van minister Wiebes (Economische Zaken) dat de gaskraan helemaal dichtgaat. Maar pas in 2030, en tot die tijd stapsgewijs.
Volgens Wiebes zit er "omwille van de veiligheid" niets anders op dan de oorzaak van de aardbevingen helemaal weg te nemen. Dat betekent dat een deel van het Groninger gas "gewoon in de grond blijft zitten". Een jaar later zegt Wiebes dat de definitieve sluiting al eerder kan: ergens medio 2022, mits er voldoende alternatieven zijn.
2023: Groningers waren ondergeschikt aan geld, zegt parlementaire enquête
In 2019 start een parlementaire enquête over de gaswinning, en dan vooral over de vraag waarom er nog zo lang zo veel gas uit de grond werd gehaald, ondanks het grote aantal aardbevingen. De voornaamste conclusie van de commissie, een paar jaar later: de belangen van de Groningers zijn stelselmatig genegeerd, geld verdienen ging altijd boven veiligheid van de inwoners.
'Leveringszekerheid' van het gas werd door de overheid en de exploitanten van het gasveld als het belangrijkste gezien: die ging boven alles en de buitenwereld werd volgens de commissie "bewust" onwetend gehouden.
Voorzitter Van der Lee heeft het over "ongekend systeemfalen":
Opeenvolgende ministers waren niet goed geïnformeerd over de gevaren van de gaswinning en ook de Tweede Kamer was niet goed op de hoogte, waardoor die zijn rol als belangenbehartiger van de burgers niet goed kon uitvoeren.
2024: definitieve sluiting, of toch niet?
In 2023 besluit staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) dat het Groningenveld een jaar later definitief gesloten wordt. Vanaf 1 oktober dat jaar gaat de gaskraan al voorlopig dicht en wordt er niets meer gewonnen, zo is het idee. Begin 2024 gaat de kraan toch weer enkele dagen open om verwachte vrieskou op te vangen. Tot schrik van omwonenden, die later in het voorjaar nogmaals schrikken als de Eerste Kamer ineens kanttekeningen plaatst bij de verwachte sluiting van het gasveld.
Een geëmotioneerde Vijlbrief dreigt begin april op te stappen als er weer uitstel komt:
Vijlbriefs woorden hebben effect: in navolging van de Tweede Kamer gaat ook de senaat akkoord met sluiting per 1 oktober 2024. Vijlbrief tekent vanmiddag in Kolham symbolisch de wet die dat moet regelen, op de plek waar 65 jaar geleden het gasveld ontdekt werd, omringd door Groningse bestuurders en inwoners die zich hebben ingezet voor de sluiting. Later dit jaar ondertekent koning Willem-Alexander de wet, en dan is de sluiting van het Groninger gasveld definitief.

Nieuwsgrazer

Megastijging belasting op vloeibaar gas dreigt: 'Platteland weer vergeten'

11-04-2024 - Huishoudens in het buitengebied dreigen honderden euro's meer belasting te gaan betalen voor vloeibaar gas. "Dit is belachelijk. Het buitengebied wordt weer vergeten door de Randstad!", zegt Hendrik van Heijst (63) die in de polder van Zundert woont. De Vereniging Vloeibaar Gas slaat donderdag alarm.
Voor lpg is in politiek Den Haag een accijnsverhoging in de maak. Hierdoor dreigt de jaarlijkse rekening voor propaangas in een gemiddeld huishouden van 300 naar 1200 euro te gaan. Een verviervoudiging dus. Dat zegt althans Vereniging Vloeibaar Gas (VVG), die alarm slaat in De Telegraaf. "De gasleiding stopt daar vijfhonderd meter verderop", wijst Hendrik aan. "Het kost me 12.000 euro als ik de gasleiding wil doortrekken. Dat ga ik natuurlijk niet doen." Daarom staat er een propaantank in zijn voortuin, die maandelijks gevuld moet worden. Hij stookt daar zijn huis mee warm. Of het niet anders kan? "Een houtkachel, maar dat is nog erger."Hij baalt ervan dat de prijs nu hoger dreigt te worden. "Ze denken, ach, die paar tankjes. Je wordt in het buitengebied weer achtergesteld. Dit is niet eerlijk, ik heb geen keus."Oliebollenkramen en tuincentraTuincentra, vakantieparken, oliebollenkramen of foodtrucks: ze worden volgens VVG allemaal getroffen. "De overheid kijkt bij lpg te veel naar de automobilist. Ze vergeten dat ook bedrijven en huishoudens dit gebruiken voor de verwarming of oven", zegt voorzitter van die club, Hans Verhoeven. Omschakelen gaat niet zomaar. "Huizen en bedrijven hebben vaak geen keuze omdat ze niet aangesloten kunnen worden op aardgas."Het gaat landelijk om honderdduizend huishoudens en mkb-bedrijven, stelt de branchevereniging. Brabantse cijfers zijn niet bekend. "Brabant is een boerenprovincie met veel buitengebied." Onze provincie wordt dan ook relatief hard getroffen, denkt hij. LuchtballonnenOok bij Bram van Loosbroek van Sky Ballonvaarten in Tilburg kwam het nieuws hard aan. Daar gebruiken ze propaan voor hun luchtballonnen. "Dit heeft grote impact voor ons", vertelt hij. "We hebben acht ballonnen en doen vijfhondenderd vaarten per jaar. Dat tikt dus aardig aan." Hij begrijpt niks van de maatregel.Het plan is nog niet definitief. In mei debatteert de Tweede Kamer over de accijnsverhoging. Hendrik neemt het zekere voor het onzekere. "Ik zet de verwarming maar wat lager."

Nieuwsgrazer

Elektrische verwarming Same 90 Laser doet het niet

21-03-2024 - Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van een Same 90 Laser.
Omdat de aanjager voor de verwarming kapot was heb ik een nieuwe geplaatst. Deze functioneert zoals het hoort, alleen doet de electrische verwarming het niet.
Bleek dat de verwarmingsspiraal niet geaard was.
Toe de spiraal geaard was, werd de spiraal ook warm als de trekker alleen maar op het contact stond. Dus dan trekt hij de accu leeg.
Weet iemand wat hiervan de oorzaak kan zijn?

hanom1

Nog meer Verwarming nieuws

Datum Onderwerp Reacties
07-03-2024 Opruimwoede autofabrikanten heeft langste tijd gehad: fysieke knoppen keren terug 0 reacties
19-10-2023 Kabinet wil laatste resten gas uit de Noordzee halen en praat in op huiverige bedrijven 0 reacties
17-10-2023 Verwarming melkrobots 22 reacties
03-08-2023 Deutz DX - Kan ventilatiesysteem nageplaatst worden in starcab cabine? 2 reacties
19-06-2023 Inkrimpen vd baan/ouk KLM topman besteld 500 vliegtuigen 2 reacties
03-06-2023 Revolutie in verwarming: Europa’s kolossale warmtepompen 1 reactie
11-05-2023 Waterstofproject in Hoogeveen gaat 'van denken naar doen'. Maar zit de wijk er wel op te wachten? 0 reacties
07-05-2023 Hoogeveen kocht stikstofrechten voor bouw fabriek Fage: 'Moeten servicegericht optreden' 1 reactie
23-04-2023 Fiat 90-90 - Ventilator werkt niet meer 3 reacties
07-04-2023 Aardbeien later door hoge energieprijzen: 'Het is een keuze' 0 reacties
12-02-2023 Kärcher onbekend/overig - Veel witte rook van verwarming 3 reacties
10-01-2023 Benzine, eten en verwarming werden vorig jaar 10 procent duurder 0 reacties
28-10-2022 Warme herfst goed voor minder energieverbruik: ‘Scheelt gauw 7 euro per dag’ 0 reacties
13-10-2022 Vrouwen overlijden aan CO-vergiftiging door barbecue in huis, die diende als alternatieve verwarming 0 reacties
26-09-2022 Meer huizen verwarmen met restwarmte van datacenters? 'Logistieke uitdaging' 0 reacties
24-09-2022 New Holland TS 100 A - Cabine Verwarming werkt niet 4 reacties
22-09-2022 Duur gas besparen met hout, petroleum of elektriciteit: wel of niet doen? 0 reacties