Veluwe

Veluwe agenda

Veluwe nieuws

Als er één wolf wordt gespot, ziet heel Brabant ze lopen

08-03-2023 - Heb je een wolf gezien? Dat kan, maar waarschijnlijk niet. Zeker als de wolf in het nieuws komt, zoals vorige week vrijdag toen in Vught een doodgereden wolf werd gevonden, nemen de onterechte meldingen van wolven in die regio toe. Het gaat dan bijna altijd om honden.
Wolvenkenner Johan Mees is voor de provincie adviseur voor zaken als fauna en natuurbescherming. Een belangrijke taak, want de provincie is opdrachtgever voor het monitoren van de verspreiding van wolven in Brabant. De provincie is dus ook opdrachtgever voor het meldpunt van wolven. Via dat meldpunt kunnen mensen het melden als ze denken dat ze een wolf hebben gezien, bijvoorbeeld op de website Wolveninnederland.nl. En dat doen heel veel mensen.
Dat is natuurlijk goed, want daarvoor is het meldpunt opgericht. Maar het is al langer bekend dat het bij veel van die meldingen geen wolven blijken te zijn, maar honden die op wolven lijken. Mees zegt dat het aantal meldingen vooral stijgt als er ergens een échte wolf is gezien.“Dat zien we duidelijk terug: als er ergens een wolf is gespot, neemt het aantal meldingen toe. Dan sturen mensen een foto van een wolf, maar dat is dan een hond. Meestal zijn die honden ontsnapt. Soms is het een hond en die onaangelijnd wordt uitgelaten en hebben ze de halsband nog om.”Wolven in Brabant komen meestal uit Duitsland en België. In principe kan het ook gaan om een jonge wolf uit de Veluwe, waar inmiddels tientallen wolven leven.
“Zwervende wolven lopen kriskras door Brabant, op zoek naar gebied waar ze tevreden mee zijn. Brabant heeft geen eigen roedels met wolven."Bovendien: het is ook niet makkelijk om het verschil tussen een hond en een wolf te zien. “Het is echt iets waar je kennis voor moet hebben. Voor een leek is het verschil tussen een wolf en hond lastig te zien. Het is zelfs voor deskundigen soms lastig. “Soms krijgen we een filmpje of een foto binnen en dan zien we het zelf ook niet, bijvoorbeeld omdat de foto van ver weg is genomen of het dier tussen de bomen staat. Het is gewoon heel moeilijk. Meestal zijn het lookalikes, zoals wolfhonden. Geen wolven dus”, besluit Mees.LEES OOK: Wolf doodgereden op de A2, kadaver wordt nu onderzocht Is het een wolf of toch een wolfhond? Zo zie je het verschil

Nieuwsgrazer

LTO Noord: 'Aanpassing natuurbegrenzing Veluwe komt eraan'

07-03-2023 - LTO Noord acht de kans aanwezig dat de begrenzing van het Natura 2000-gebied Veluwe over twee jaar zal worden opgerekt. Dat blijkt uit de zienswijze die LTO naar aanleiding van de natuurherstelprogramma's Veluwe van provincie Gelderland heeft opgesteld.

Nieuwsgrazer

Gelders verzet dreigt tegen gedwongen uitkoop boeren

07-03-2023 - Het lijkt nu niet waarschijnlijk dat de provincie Gelderland na de Provinciale Statenverkiezingen zomaar gaat meewerken aan gedwongen uitkoop van boeren. Uitgerekend Gelderland, met natuurgebied de Veluwe binnen de grenzen, moet van alle provincies een van de grootste stikstofinspanningen leveren. Maar veel rechtse partijen, zoals VVD, JA21, PVV en FVD zien gedwongen uitkoop om de uitstoot van stikstof tegen te gaan niet zitten. In een peiling van Ipsos halen de rechtse partijen een meerderheid, met 36 van de in totaal 55 zetels in de Provinciale Staten.

Nieuwsgrazer

Nog meer Veluwe nieuws

Datum Onderwerp Reacties
04-03-2023 GroenLinks wil honderden miljoenen voor aanleg nieuw reservaat 0 reacties
25-02-2023 Wolvenhater koopt helft van de kaartjes op – wolvenlezing afgelast 0 reacties
18-02-2023 Brandweer steekt zelf heide in brand, maar waarom? 0 reacties
04-02-2023 Opkoop stikstofrechten door Schiphol frustreert Veluwse boeren: ‘Vertrouwen in overheid is weg’ 0 reacties
29-01-2023 9 Wolven te zien via wildcamera op de Veluwe 2 reacties
19-01-2023 Op deze plek in Gelderland viel de meeste sneeuw 0 reacties
10-01-2023 Hoge Veluwe: moeflons zo goed als verdwenen door wolf 2 reacties
09-01-2023 Medewerkers Hoge Veluwe redden inheemse appel: 'Zelf opgekweekt' 0 reacties
25-12-2022 Wespendief wint op Veluwe van windmolen, slaan we niet door? ‘Windmolens beschermen óók de natuur’ 0 reacties
20-12-2022 Gelderland verbiedt windparken op en rond Veluwe vanwege kwetsbare roofvogel 0 reacties
20-12-2022 Zes broedpaartjes te weinig: wespendief dwarsboomt nieuwe windmolens 0 reacties
16-12-2022 Opinie: Opkoop stikstofrechten door Schiphol is politiek riskant en kortzichtig 0 reacties
13-12-2022 ‘Geen plek voor wolf buiten natuurgebied’ 10 reacties
07-12-2022 Wanted, stikstofrechten van Veluwse boeren: ‘Er is een wildwest gaande’ 0 reacties
04-12-2022 Deze Achterhoekse vinding voorkomt dat jonge steenuilen massaal verdrinken 0 reacties
30-11-2022 Gelderland ziet na uitspraak rechter geen middel om tamme wolf te verjagen 3 reacties
30-11-2022 Met paintballgeweer op wolf schieten blijft voorlopig verboden 0 reacties