Vakantie

Foto's van vakantie

Vakantie nieuws

Vakantiegezin Klein Hegeman: 'We namen met een brok in de keel afscheid'

05-06-2024 - Voor veel kinderen is vakantie vieren geen vanzelfsprekendheid. Honderden gezinnen halen jaarlijks met Europa Kinderhulp kinderen naar Nederland voor een zorgeloze vakantie. Onder hen de familie Klein Hegeman uit het Overijsselse Loo-Bathmen.

Nieuwsgrazer

Koeiendansen afgelast door maatregelen rond enorme brand

04-05-2024 - Honderden bezoekers verwachtten boer Jasper Spierings en zijn vrouw Afke deze zaterdag aan de Oijenseweg in Oss. Hun koeien zouden vandaag voor het eerst dit jaar de wei in gaan. Een evenement dat altijd een hoop mensen naar hun bedrijf trekt. Maar vanwege de brand bij het distributiebedrijf Vice Versa in Oss ging er een streep door het 'koeiendansevenement'.
"Helaas, maar het is zo", reageert Jasper. "Er is nog veel onduidelijk en onbekend over die brand in Oss. Het advies van de Veiligheidsregio is om dieren nu even binnen te houden. Dus doen we dat ook." Bij de hevige uitslaande brand kwamen roetdeeltjes en stukjes zonnepaneel vrij. Die belandden in de omgeving. Ze zijn volgens de gemeente op zichzelf niet gevaarlijk, maar kunnen wel scherp zijn. Omwonenden kregen daarom het advies roetdeeltjes in hun tuin niet met de blote handen op te pakken, maar met handschoenen, en hun handen daarna te wassen. Grotere deeltjes moeten worden gemeld bij de gemeente Oss. Daarnaast krijgen hondenbezitters het advies op te passen tijdens het uitlaten van hun hond. "Laat ze geen roetdeeltjes opeten!"
Daarnaast werd boeren in de buurt gevraagd hun vee voorlopig binnen te houden om te voorkomen dat ze bij het grazen roetdeeltjes zouden binnenkrijgen.Op de wei van Jasper en Afke zijn geen zonnepaneel- en roetdeeltjes terechtgekomen, omdat de wind de andere kant op staat. Maar Jasper geeft gehoor aan het verzoek. Al vindt hij de afgelasting van het 'koeiendansen' wel jammer. "Meestal maken wij hier namelijk een leuk evenement van. Nu hebben we het 's ochtends vroeg toch maar geannuleerd. Gelukkig konden we op tijd nog veel veel mensen bereiken, zodat ze hier niet voor niets zouden staan. Die keken er al zolang naar uit. Doordat het zoveel geregend heeft, is het voor ons al laat in het jaar om de koeien de wei in te laten. Nu wordt het dus nog wat later."Maar het meest is het balen voor de koeien, benadrukt hij. "Wij hadden de hekken achter de stal gezet en toen begonnen ze al een beetje te loeien. Die hadden echt wel in de gaten wat er zou gaan gebeuren."
Een nieuwe datum voor het 'koeiendansen' is nog niet geprikt. "Maar die komt er snel mogelijk. Zo gauw het mag, laten we de koeien naar buiten. Alleen is het wel leuk om daar publiek bij uit te nodigen. Nu is het vakantie. Dadelijk zou het zomaar een doordeweekse dag kunnen worden. Maar we gaan ons best doen om het op een middag te plannen, zodat mensen met kinderen alsnog kunnen komen kijken."DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT: De stukjes zonnepaneel die bij de brand in de omgeving terechtkwamen, worden voorzichtig opgeruimd

Nieuwsgrazer

Hoe goed blijft de batterij? En nog vier vragen over tweedehands elektrische auto's

30-03-2024 - Dit jaar zal er een forse toename zijn van elektrische auto's op de tweedehands markt, meldde de NOS vanochtend. Hoeveel kost zo'n auto? Hoe goed blijft die batterij? Deze en nog drie vragen over de prijs en kwaliteit van tweedehands elektrische auto's beantwoorden we hieronder.
Hoe duur is een tweedehands elektrische auto?
De prijzen van tweedehands elektrische auto's lopen erg uiteen. Bereik is bepalend, zegt Auke Hoekstra, onderzoeker elektrisch rijden van de TU Eindhoven.
"Enerzijds heb je auto's met een beperkt bereik, zoals de Nissan Leaf en Renault Zoe. Die kosten een paar duizend euro, maar dan heb je in de winter bijvoorbeeld maar honderd kilometer actieradius. Die is vooral interessant als tweede auto of als je niet ver hoeft te rijden."
Aan de andere kant zijn er de duurdere modellen, zegt Hoekstra, zoals Tesla's en Volvo's. "Denk dan aan tienduizenden euro's. Een stuk duurder, maar met een grote actieradius. Ze lijken duurder dan benzineauto's, maar als je niet bent aangewezen op een dure laadpaal zal je in de meeste gevallen - vooral als je veel rijdt - op het totaalplaatje toch goedkoper uitkomen."
Johan Meure, verkoper van tweedehands auto's in Purmerend, ziet eigenlijk steeds minder prijsverschillen. "Het grootste vooroordeel is dat de elektrische auto duur is, maar dat is nog maar ten dele waar. Bij een nieuwe auto klopt dat, maar tweedehands is dat echt niet meer zo."
De occasionverkoper ziet de prijzen behoorlijk gelijktrekken: "We zien het al gebeuren dat bij hetzelfde model de benzinevariant slechts een paar honderd euro goedkoper is dan de elektrische, of soms zelfs al gelijk geprijsd."
Het aandeel elektrische tweedehands auto's is nu nog klein:
Welke fiscale voordelen zijn er?
Er zijn verschillende voordelen voor elektrische rijders, zoals geen aanschafbelasting (bpm), motorrijtuigenbelasting (mrb) en een verlaagde bijtelling voor zakelijk rijders. Die voordelen gelden in ieder geval dit jaar nog.
Voor de tweedehandsauto bestaat een aanschafsubsidie van 2000 euro. De auto moet dan 100 procent elektrisch zijn, met een actieradius van minimaal 120 kilometer en een oorspronkelijke catalogusprijs van maximaal 45.000 euro.
Er is dit jaar een pot van bijna 30 miljoen euro te verdelen:
Wat zijn de best verkochte tweedehands modellen?
Vorig jaar werd die pot net niet opgemaakt: zo'n 4 miljoen euro bleef op de plank liggen. Ruim 14.000 tweedehands elektrische auto's werden gekocht met geld uit uit de subsidiepot, zo'n 28 miljoen euro.
"Die cijfers laten zien dat de subsidiemaatregel doet wat het moet doen: het stimuleren van betaalbare en praktische elektrische auto's", zegt voorzitter van BOVAG Han ten Broeke. "De lijst wordt gedomineerd door elektrische gezinsauto's enerzijds en compacte stadsauto's anderzijds."
Hoe goed blijft de batterij?
Het is dé vraag van potentiële kopers: hoe goed blijft die batterij? Volgens onderzoeker Hoekstra was dat bij eerdere modellen soms een gok, maar bij nieuwere modellen is dat niet meer het geval. "In de meeste gevallen verlies je tegenwoordig minder dan 10 procent van de capaciteit nadat je 250.000 tot 600.000 kilometer hebt gereden. Dat is veel langer dan de meeste auto's meegaan."
"Autobatterijen worden een stuk meer in de watten gelegd dan die van telefoons, en gaan daarom veel minder snel achteruit", zegt Hoekstra. "Goed batterijmanagement zorgt ervoor dat de autobatterij nooit te heet wordt. Dat was bijvoorbeeld het probleem bij de eerste Nissan Leafs, die luchtgekoeld werden. Maar nu is goede koeling, bijna altijd met vloeistof, de standaard. "
Maarten Steinbuch, hoogleraar aan de Universiteit Eindhoven, verbaast zich elke keer weer: "Dan lees je wéér over een doorbraak waardoor de kwaliteit van batterijen is verdubbeld. Het gaat razendsnel. De levensduur gaat omhoog, de prijs omlaag."
Occasionverkoper Meure ziet het als puzzelen met klanten: "Waar gebruik je de auto voor, hoeveel kilometers rijd je, wat doe je met je vakantie, waar kan je laden, heb je zonnepanelen, et cetera. Dat soort gesprekken heb je niet bij aanschaffen van benzineauto's."
Ook hem valt op dat de batterijprestaties goed blijven, ook na tien jaar. "Daarbij zijn er steeds meer bedrijven gespecialiseerd in het repareren van accucellen." Een aanschaftip van Steinbuch: "Vergelijk de batterijcapaciteit van een volledig opgeladen tweedehands elektrische auto met hoe die was toen de auto nieuw was."
De batterijdegradatie van een Tesla (2019):
Hoe zit het met prijsverschillen van laden?
Nu steeds meer particulieren een tweedehands auto hebben, worden de prijsverschillen in laden bij publieke laadplekken steeds duidelijker. Uit een onderzoek van Independer en Eco-Movement blijkt dat de prijzen per kilowattuur in sommige gemeenten 2,5 keer hoger zijn dan in andere.
De gemiddelde tarieven per gemeente:
Maar ook binnen een gemeente - zelfs binnen twee palen in dezelfde straat - kunnen de prijzen uiteenlopen. Hoe dat komt, leggen we uit in deze explainer:

Nieuwsgrazer

Nog meer Vakantie nieuws

Datum Onderwerp Reacties
24-03-2024 VIDEO: FARM TOUR! - Trekkers - Koeien & Skiën in Oostenrijk ! - FarmVlog 0 reacties
07-03-2024 Jacqueline kampt al 15 jaar met klachten door Q-koorts: 'Het gaat niet weg' 0 reacties
22-02-2024 Vrees voor Antwerpse stikstof die neerslaat op overbelaste Brabantse Wal 2 reacties
05-01-2024 Agressief boerenprotest ondanks compromis Duitse landbouwsubsidies 73 reacties
31-12-2023 Is het verstandig dat Rob Jetten vliegvakantie Argentinië op Instagram zet? ‘Ik ga braaf compenseren’ 101 reacties
14-12-2023 Eerste worstenbroodjeszaak in Amsterdam: 'Volle bak met Brabanders' 0 reacties
11-10-2023 Net als de herfstvakantie begint, verdwijnt warm oktoberweer 0 reacties
05-10-2023 Klimaatconflicten aan de keukentafel: ‘Cheese is murder.’ 0 reacties
05-09-2023 'Dit is waarom ik educatieboerin word' 0 reacties
05-09-2023 Vion: Vleesafzet verder onder prijsdruk door groeiend vleesvarkensaanbod 0 reacties
28-08-2023 Column: Vakantie 0 reacties
20-08-2023 Krap bij kas, maar toch op vakantie: op het weiland van boer Evert kon je gratis kamperen 0 reacties
11-08-2023 Op vakantie 31 reacties
10-08-2023 Een voordeel van een regenachtige zomer: de heide kleurt straks paarser dan paars 0 reacties
08-08-2023 Energie-update: Lage spotprijzen elektriciteit 0 reacties
31-07-2023 Zomerweer komt niet los, zeker tot vrijdag vaak regen: 'Doet eerder aan herfst denken' 0 reacties
28-07-2023 Fed en ECB nog niet klaar met rente 0 reacties