Peru

Foto's van peru

Peru nieuws

WHO: risico op recordaantal dengue-besmettingen door opwarming aarde

22-07-2023 - Het aantal gevallen van dengue ofwel knokkelkoorts kan dit jaar wereldwijd een recordhoogte bereiken, deels vanwege klimaatverandering. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De opwarming van de aarde is gunstig voor de muggen die de ziekte verspreiden.Ongeveer de helft van de wereldbevolking loopt op dit moment risico om knokkelkoorts te krijgen, aldus een specialist van de gezondheidsorganisatie. In januari van dit jaar waarschuwde de WHO er al voor dat de tropische ziekte zich extreem snel verspreidt en dat een pandemie dreigt.Ziekenhuizen volZo zijn er momenteel grote zorgen over een hevige dengue-uitbraak in Peru. Vorige maand werd bekend dat het dodental daar is opgelopen tot 248 en ziekenhuizen in het land liggen vol. President Dina Boluarte heeft de noodtoestand uitgeroepen in 18 van de 24 regio's in het land.De uitbraak wordt volgens Peruaanse gezondheidsautoriteiten ook verergerd door El Niño. Door de opwarming van het zeewater zouden er meer dengue-muggen zijn, die weer meer knokkelkoortsslachtoffers maken.Experts denken dat een warmer klimaat de muggen helpt om zich sneller te vermenigvuldigen. Ook het virus in de muggen vermenigvuldigt zich sneller bij warm weer. Het is volgens de WHO nog te vroeg om te zeggen of de huidige hittegolf de verspreiding van dengue beïnvloedt.Tijgermug in NederlandBegin deze maand dook op een bedrijventerrein in Weert de tijgermug weer op. Die komt van nature niet voor in Nederland, maar werd de laatste jaren toch sporadisch gesignaleerd. Het vermoeden is dat de mug meelift op internationale vrachtwagentransporten van bijvoorbeeld autobanden en bamboeplanten.In Nederland komt knokkelkoorts alleen voor als importziekte. Mensen die op reis gaan worden daar gestoken door een besmette mug en nemen de dengue-infectie mee. Elk jaar worden er ongeveer 150 gevallen gemeld. Knokkelkoorts wordt niet van mens op mens overgedragen.Sinds april 2023 is er in Nederland een denguevaccin te krijgen om je als reiziger te beschermen. Tot nu toe kon je je alleen beschermen tegen de ziekte door bedekkende kleding te dragen en muggenwerende middelen te gebruiken.

Nieuwsgrazer

Eten van eigen bodem tegen klimaatverandering? 'Menu wordt eenvoudiger'

09-11-2021 - Blauwe bessen uit Peru, mandarijnen uit Spanje en Marokko en ananas uit Costa Rica. We importeren nogal wat voedsel uit het buitenland, en dat is niet de meest duurzame optie. Ondertussen bespreken wereldleiders in Glasgow de klimaatcrisis. Kunnen we daar zelf aan bijdragen door alleen te eten wat van eigen bodem komt?

Nieuwsgrazer

Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."

Nieuwsgrazer

Nog meer Peru nieuws

Datum Onderwerp Reacties
25-08-2020 Eerste Ethiopische avocado’s onderweg naar Nederland 0 reacties
05-08-2019 Alstroemeria in september op Bloemenagenda 0 reacties
19-07-2019 Groente van ver, terwijl we zelf zat hebben - waarom? 0 reacties
03-07-2019 Dit is de Achterhoekse alpaca-ranch van Wilma en Gilbert: ‘Ik ben niet zweverig, maar het is rustgevend’ 0 reacties
20-05-2019 Roadshow Tuinbouw Peru 0 reacties
19-04-2019 Indianenrijk gebouwd op bier, inspiratie voor EU 0 reacties
16-01-2019 Dakarquotes 2019 etappe 8: Janus vliegt! 0 reacties
13-01-2019 Cavia lekkerder dan frikandel speciaal? Dakar-deelnemers proeven Peruaanse delicatesse 0 reacties
20-12-2018 Peruaanse cacaoboeren verdienen pas echt eerlijk dankzij Chocolatemakers 0 reacties
18-12-2018 Seminar duurzame stedelijke ontwikkeling in Latijns-Amerika 0 reacties
03-12-2018 Ssangyong schrijft op het laatste moment in voor Dakar 2019 0 reacties
29-11-2018 Het begin van een nieuwe El Niño 0 reacties
04-07-2018 Wereldaardappelcongres: nauwe banden Peru en België 0 reacties
26-06-2018 'Het is cruciaal om de aardappelwereld te volgen' 0 reacties
05-06-2018 Colruyt werkt aan duurzame voedselketen in Peru 0 reacties
04-06-2018 Op zoek naar het voedsel voor de toekomst 0 reacties
22-05-2018 Belgische delegatie bezoekt eerste Chunofabriek in Peru 0 reacties