Overleden

Overleden nieuws

Zeven paarden dood door blikseminslag: ‘Ik denk dat ze in één klap overleden zijn’

30-09-2021 - Door blikseminslag zijn woensdagmiddag in Maarheeze zeven paarden gestorven. ,,Alsof er een huis in brand stond, zó groot waren de bliksemschichten”, vertelt Jack Ogier.

Nieuwsgrazer

Frankrijk: Twaalf paarden overleden na vergiftiging door plant

30-09-2021 - Vorige week zijn in het Franse Aigues-Mortes twaalf paarden overleden door vergiftiging. De oorzaak? De adonisplant, uit de ranonkelfamilie, die teruggevonden is in het hooi. “Vreselijke symptomen”De adonisplant is een klein, rood plantje met zwarte vruchten. De plant is vooral gevaarlijk voor paardachtigen. Vijftig à zestig gram volstaan al om een paard te vergiftigen. In Aigues-Mortes verloor een paardenhouder zo twaalf van zijn veertig paarden. Eigenares Diana Gré vertelt: “We zijn geschokt door hoe erg de symptomen waren.” Pijn, geen eetlust, het stilvallen van de spijsvertering, diarree, blauwachtige slijmen, neurologische problemen, hartproblemen en oogproblemen: de manier waarop de vergiftiging zich manifesteert kan verschillende vormen aannemen. Er bestaat geen behandeling.“Langetermijngevolgen proberen na te gaan”Dierenarts Claire Meyer, die ter plaatse kwam, heeft haar uiterste best gedaan om te paarden zo goed mogelijk te helpen. “Voor vier paarden is het nog afwachten en een paard is een medisch mirakel. We begrijpen niet goed hoe het kan dat hij het heeft overleefd. De rest van de kudde is stabiel en de paarden beginnen weer normaal te eten. De gifstoffen hebben de paarden hard getroffen. We gaan nu de troponines (eiwit dat er normaal voor zorgt dat de hartspier kan samentrekken) onderzoeken om te zien wat de gevolgen zijn voor het hart van de paarden, omdat we hebben geconstateerd dat het gif in hoge mate inwerkt op het hart. We zullen proberen om na te gaan wat de langetermijngevolgen zijn. In de kudde stonden ook twee merries die zes maanden drachtig zijn. Voor zover we weten gaat het goed met de ongeboren veulens, maar we kunnen over vijf maanden nog voor verrassingen komen te staan.”“Heel uitzonderlijk”Gilbert Gault, een dierenarts die gespecialiseerd is in natuurlijke gifstoffen zegt: “Dergelijke incidenten met giftige planten zijn uitzonderlijk. Dierenartsen zien ze niet vaak. De adonisplant was na het midden van de 20ste eeuw bijna niet meer te vinden, onder meer door het gebruik van herbiciden. Die worden sinds de jaren ‘80 minder gebruikt en onze landbouwtechnieken hebben meer respect voor de natuur en de biodiversiteit. De adonisplant komt dus wee vaker voor, zeker sinds 2010.”PreventieIn 2013 stierven twee pony’s vlakbij Toulouse aan een soortgelijke vergiftiging en twaalf paarden stierven eraan in de Luberonstreek. Volgens Gault komt de adonisplant vooral voor in een groot stuk van Zuid-Frankrijk. Aangezien er geen remedie is, moeten preventieve maatregelen getroffen worden, zoals het controleren van de velden voor ze gemaaid worden. Hij zegt: “De verse plant heeft een hele slechte smaak. Paarden zullen ervan proeven, maar ze daarna laten staan. Ze eten bijvoorbeeld ook geen verse boterbloemen, die van dezelfde soort zijn als de adonisplant.” Hooi waarin gedroogde adonis zit, kan wel veilig gegeten worden door bijvoorbeeld koeien. Bron: Grand Prix ReplayFoto: Wikipedi...

Nieuwsgrazer

Drama in weiland: man komt onder shovel en overlijdt

10-09-2021 - Aan de Boerweg in Hasselt is een man onder een shovel terecht gekomen en overleden. De politie is ter plaatse en onderzoekt het incident.

Nieuwsgrazer

Nog meer Overleden nieuws

Datum Onderwerp Reacties
09-08-2021 Schaapherder Luuc Bos op 69-jarige leeftijd overleden 0 reacties
13-07-2021 In memoriam 'vergaderboer' Joris Schouten 0 reacties
10-07-2021 Fietser overreden door tractor en overleden in Limburg 0 reacties
23-06-2021 Jongen overleden door ongeval in kippenschuur in Barneveld 0 reacties
09-06-2021 Man overleden na ongeval met zitmaaier 0 reacties
19-05-2021 Nattigheid wordt Gennepse ooievaars fataal: vier jonge kuikens in nest op stadhuis overleden 0 reacties
07-05-2021 Jef Mares, medeoprichter LTO Nederland, overleden 0 reacties
23-04-2021 Drama voor Gelderse paardenfokker: vier merries overleden na eten vingerhoedskruid 0 reacties
24-03-2021 Hoe rijksmonument Pothoven een spookboerderij werd: ‘Vandalen hielden hier satanische feesten’ 0 reacties
20-03-2021 Hoe ruzie over ingevroren sperma overleden toppaard Totilas uit de hand liep 0 reacties
18-03-2021 Juridisch gevecht om sperma ‘wonderhengst’ Totilas 0 reacties
17-03-2021 Aantal paarden dat is overleden aan gevolgen rinovirus stijgt tot zeventien 0 reacties
16-03-2021 Dassenjong dat weg moest voor bouwproject gestorven 0 reacties
06-03-2021 Inmiddels negen paarden overleden aan besmettelijk virus 0 reacties
22-02-2021 Bok overlijdt nadat mensen tegen regels in eten over hek gooien 0 reacties
09-02-2021 Volle veewagen rijdt in donker op besneeuwde weg de sloot in: 80 varkens sterven in Wanroij 0 reacties
30-01-2021 Meer dan honderd vrachtwagens brengen eerbetoon aan Vriezenveense truckspotter Henny Mullink (69) 0 reacties