Nederland

Foto's van nederland

Nederland nieuws

Wie gaan de asperges steken, nu veel Poolse arbeidskrachten niet komen?

28-03-2020 - Door de coronamaatregelen komen veel seizoensarbeiders uit bijvoorbeeld Polen niet naar Nederland. Dat is slecht nieuws voor onder meer aspergetelers en aardbeikwekers, die rond deze tijd beginnen met oogsten.
"Ik ben daar wel huiverig over", zegt Koen-Jos Berns, aspergeteler in Milsbeek. Van de vijftien seizoenmedewerkers die normaal gesproken komen oogsten, zitten er zo'n tien in Polen, en die kunnen daar niet weg. "De grenzen naar Duitsland zijn nagenoeg dicht", zegt Berns.
Een paar arbeiders zijn nog bij hem in Milsbeek. Die zouden nu eigenlijk weer teruggaan naar Polen, maar ook dat gaat niet makkelijk. "Zij blijven voorlopig hier, en kunnen helpen. Dat is in ieder geval iets", zegt Berns.
Grote onzekerheid
Berns is niet de enige met die zorgen. "De situatie is behoorlijk nijpend", zegt Yvonne van de Ven van LTO Arbeidskracht, dat zaken regelt rond seizoenswerk van arbeidsmigranten in de land- en tuinbouw.
"Het seizoen begint en we weten niet of men werkelijk komt", zegt Van de Ven. "Mensen uit Polen zijn bang om naar Nederland af te reizen, omdat hier meer corona is. En het reizen is behoorlijk lastig door de grenscontroles."
LTO Arbeidskracht heeft een platform in het leven geroepen, genaamd 'help ons oogsten', om werkzoekenden te linken aan boeren die handen tekort komen. "Veel mensen zitten nu ook zonder werk, denk aan de horeca. Zo proberen we het personeelstekort in de agrarische sector kleiner te maken", zegt Van de Ven.
Voor het weekend hadden zich 150 agrarische bedrijven gemeld, die samen een tekort hadden van 2500 mensen. Vanuit het hele land hebben 1000 individuele werkzoekenden zich gemeld, en ook zo'n 300 uitzendbureaus die normaal voor bijvoorbeeld de horeca of Schiphol werken willen bijspringen.
Er zit een gat tussen vraag en aanbod, zegt Van de Ven. "Mensen melden zich uit het hele land, maar hoe krijg je iemand uit Amsterdam elke dag in Zuid-Limburg om asperges te gaan steken?" Van de Ven denkt daarom niet dat het hele probleem opgelost kan worden. "We hopen een helpende hand te zijn."
Handen tekort
De totale schade voor de hele agrarische sector kan de komende zes maanden zo'n 5 miljard euro bedragen, schat de land- en tuinbouwoganisatie.
Ook Martijn Koelewijn, operationeel directeur van uitzendbureau Cervo, krijgt nu aanvragen van telers binnen. De meeste uitzendkrachten van Cervo komen uit Polen, Roemenië en Spanje. "Zij werken normaal gesproken vooral in de logistiek en de horeca." Toch kloppen boeren nu ook bij hem aan voor personeel.
"Wij hebben het hele jaar door mensen hier, daardoor hebben we nu nog wel een aanzienlijke pool arbeidskrachten in Nederland", zegt Koelewijn. "Voor ons is de uitdaging vooral het schuiven met personeel."
"We leveren bijvoorbeeld personeel aan een hotelketen, die zitten nu allemaal thuis. Maar op sommige plekken in de logistiek is juist weer veel werk", zegt hij. "We worden inventiever."
Het grootste deel van hun uitzendkrachten, zo'n 2500 mensen, zijn daardoor nu aan het werk. "Met een aantal aanvragen van telers zijn we nu ook bezig", zegt hij. "Als het gaat om kleine aantallen, tien of twintig mensen, kan dat nog wel."
Hulp van mensen die thuis zitten
Aspergeteler Koen-Jos Berns heeft via andere wegen hulp gekregen. "Veel mensen uit onze omgeving hebben al aangeboden om te helpen", zegt hij. "Mensen die vroeger wel eens hebben geholpen op ons bedrijf, maar ook mensen zonder ervaring die even zonder werk zitten."
Daarmee is hij nog niet voorzien, denkt Berns. "Dat waarderen we natuurlijk heel erg, maar het is altijd afwachten of ze ook allemaal komen. En ik ga er niet vanuit dat zij dagen van acht uur gaan maken", zegt hij. "Aspergesteken is zwaar werk."
Het personeelstekort is niet de enige tegenslag die Berns krijgt door de uitbraak van het coronavirus. "Al zouden we alles van het land kunnen halen, dan weet ik niet of we dat überhaupt kwijt kunnen." Hij levert vooral aan de horeca, en die is zeker tot 6 april dicht is. "En aan speciaalzaken, dus we hopen dat in ieder geval de winkels nog even open blijven."

Nieuwsgrazer

Poolse seizoenarbeiders kunnen nog wel via Duitsland naar Nederland

27-03-2020 - Donderdag 26 maart is er vanuit LTO Nederland veel contact geweest met diverse instanties rond de toegang van Poolse internationale werknemers tot Duitsland. De Taskforce Arbeid van LTO Nederland staat in contact met verschillende partijen en ministeries en krijgt veel tegenstrijdige signalen. Volgens de meest recente informatie is de grens tussen Polen en Duitsland open en kunnen seizoenarbeiders door Duitsland in Nederland komen. Roemeense en Bulgaarse werknemers mogen Duitsland alleen maar in als ze terug naar hun thuisland gaan.

Nieuwsgrazer

Lucht in Nederland is schoner door corona-maatregelen

27-03-2020 - De lucht in Nederland is schoner geworden door alle maatregelen tegen het coronavirus. De concentratie vervuilende stoffen is 20 tot 60 procent lager dan een jaar geleden, schat het KNMI. Dat heeft metingen van het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi bestudeerd.

Nieuwsgrazer

Nog meer Nederland nieuws

Datum Onderwerp Reacties
27-03-2020 ‘Elektriciteitsverbruik 10 procent lager door coronacrisis’ 0 reacties
27-03-2020 ‘Personeelsgebrek door coronacrisis bedreigt oogst aspergetelers’ 0 reacties
26-03-2020 Infecties met mastitis op Nederlandse melkveebedrijven door import van koeien 1 reactie
26-03-2020 Sierteeltketen doet dringend beroep op Schouten voor instellen van een noodfonds 0 reacties
26-03-2020 Noodloketten ondernemers en zzp'ers gaan na het weekend open 0 reacties
26-03-2020 Nederland produceert drie keer meer voedsel dan we kunnen opeten: ‘Er is dus méér dan genoeg’ 12 reacties
26-03-2020 Veel kerkelijke activiteiten worden afgelast 0 reacties
26-03-2020 Samenscholingsregels aangescherpt: niet meer dan 3 mensen bij elkaar 0 reacties
26-03-2020 Nieuw Nederlands platform toont dieren en planten in de omgeving 0 reacties
26-03-2020 Kabinet: 'ruige tijden' op komst voor Nederlandse economie 0 reacties
26-03-2020 ‘Nederlandse economie raakt in recessie door uitbraak coronavirus’ 0 reacties
25-03-2020 Boeren zoeken hulp van publiek na wegvallen buitenlandse krachten 0 reacties
25-03-2020 Personeelstekorten in land- en tuinbouw door wegblijven buitenlandse arbeiders 0 reacties
25-03-2020 Boeren en tuinders lanceren websites voor extra handjes tijdens oogst 0 reacties
25-03-2020 Landbouw werft studenten, schoonmakers en horecapersoneel 0 reacties
25-03-2020 RIVM: Verspreiding coronavirus in Nederland stabiliseert zich momenteel 0 reacties
24-03-2020 Schouten: situatie landbouw zorgelijk, Europese steun gewenst 1 reactie