Lng

Foto's van lng

Lng nieuws

PitPoint opent eerste vaste LNG-bunkerstation van Europa

31-10-2019 - PitPoint.LNG opent vandaag het eerste vaste Liquefied Natural Gas (LNG) bunkerstation voor binnenvaartschepen in Europa in de Niehler Hafen in Keulen. Met de komst van dit station is een concrete stap gezet in het verder mogelijk maken van schoon transport over water. Het nieuwe LNG-bunkerstation is onderdeel van de plannen van PitPoint.LNG om een Europese LNG-infrastructuur te ontwikkelen voor zwaar transportvervoer over weg en water en is medegefinancierd door de Europese Unie. De strategische ligging van het station tussen Basel en Rotterdam en de goede toegankelijkheid van de locatie waren de voornaamste redenen om voor de haven van Keulen te kiezen.


Lagere uitstoot en verbeterde luchtkwaliteit

LNG is de schoonste brandstof die op dit moment voor handen is voor (zwaar) transport over water. De grootste winst zit hem met name in de lagere uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden (NOₓ). Op basis van de huidige Europese emissie-eisen (CCNR II) produceren LNG-motoren vergeleken met dieselmotoren tot 20 procent minder CO₂, ten minste 80 procent minder NOₓ en ruim 99 procent minder fijnstof. De flinke reductie van deze schadelijke stoffen draagt direct bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit. LNG wordt ook wel gezien als transitiebrandstof en als opstapje richting het nog schonere bio-LNG.


Snellere doorvoer voor LNG-schepen

Met de komst van dit vaste bunkerstation aan Europa's drukste waterweg is nu ook verdere invulling gegeven aan de benodigde LNG-infrastructuur, waardoor het varen op LNG toegankelijker is gemaakt. Het gehele bunkerproces wordt door het nieuwe vaste tankstation aanzienlijk versneld. Waar LNG-schepen bij truck-to-ship bunkering eerst een aanvraag moesten doen en een afspraak in moesten plannen om LNG af te nemen, kan dit met shore-to-ship bunkering nu sneller en eenvoudiger via de krachtige pompen van het station. Het vaste bunkerstation is daarnaast 24/7 toegankelijk en beschikt over professionele service engineers die voor bunkerbegeleiding zorgen. In de nabije toekomst wordt het eveneens mogelijk om twee schepen tegelijkertijd te laten bunkeren.


Jan Sönke Eckel en Wolfgang Birlin, Managing Directors bij havenbeheerder RheinCargo: “We zijn erg trots dat we het eerste vaste LNG-bunkerstation van Europa mogen verwelkomen in onze haven in Niehl, Keulen. Dit tanksysteem zien we als de volgende bouwsteen in onze aanpak om nog duurzamer en milieuvriendelijker transport te realiseren. Bovendien faciliteren we zo ook de verduurzaming van de bijbehorende logistiek. LNG staat voor een betrouwbaar en schoon brandstofalternatief. Het gebruik van deze brandstof helpt om de uitstoot van verontreinigende stoffen te verminderen. We zien het gebruik van LNG dan ook als een belangrijke stap richting een duurzame toekomst voor de logistieke sector.”


Jan Willem Drijver, Managing Director bij PitPoint.LNG: “De opening van het LNG-bunkerstation is een belangrijke stap voorwaarts voor het transport over water. LNG voldoet aan de strengste emissie-eisen en maakt schoner transport mogelijk. Het bunkerstation is dankzij een ketenaanpak tot stand gekomen. Samen met verladers, havenbedrijven, rederijen, transportbedrijven en steun van de Europese Unie hebben we hard gewerkt aan het verduurzamen van het binnenvaartverkeer van Europa. Ons doel? Met LNG de weg vrijmaken voor volledig schoon transport in 2030.”

Alex Miedema

Gas op die lollie met Belarus

30-10-2019 - Het Wit-Russische Belarus komt met een LNG-uitvoering van de 1221.2 trekker.
De trekker is voorzien van een Sinomach motor die zowel op LNG en CNG ...

Nieuwsgrazer

Drie Volvo FM LNG-trekkers voor Brauer Grondverzet en Transport

22-08-2019 -

Originele beschrijving

Brauer Grondverzet en Transport uit Belfeld voegt drie Volvo FM 460 LNG 4×2-trekkers toe aan de vloot. De reductie van CO2-uitstoot is de belangrijkste reden om te investeren in LNG-trucks. De levering komt tot stand in samenwerking met Volvo Trucks-dealer Nebim. “Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn al jaren speerpunten voor ons”, vertelt mede-eigenaar Michel Sabella. “We kijken continu hoe we het transport schoner kunnen maken en de aanschaf van Volvo LNG-trucks is daarbij een logische stap. Deze trucks stoten tot 23 procent minder CO2 uit dan vergelijkbare dieseltrucks. De resterende CO2-uitstoot compenseren we overigens ook. We hebben ons namelijk

Katy Kleyn

Nog meer Lng nieuws

Datum Onderwerp Reacties
28-06-2019 Bakker Logistiek gaat voor de kracht van de natuur 0 reacties
06-06-2019 Dekker Chrysanten met LZV vol gas richting een schonere toekomst 0 reacties
06-06-2019 Dekker Chrysanten met LZV vol gas richting een schone toekomst 0 reacties
08-04-2019 FH LZV op LNG met LCW, ACC, DAS en LCS voor De Winter 0 reacties
05-04-2019 Scania ziet uit naar invoering nieuwe LNG-stimuleringsregeling 0 reacties
09-12-2018 Scania en Iveco gaan samenwerken in LNG-consortium 0 reacties
03-11-2018 Vijf nieuwe Scania's R410 met LNG voor Meijndert Trucking 0 reacties
25-10-2018 1728 kilometer met een Iveco op LNG 0 reacties
22-10-2018 Scania's op vloeibaar natuurlijk gas voor AB 0 reacties
31-07-2018 Peter Appel neemt zes Volvo LNG-trucks in gebruik 0 reacties
21-02-2018 BMW Group testet Iveco mit Flüssig-Erdgas 0 reacties
20-10-2017 500 Natural Gas-Iveco's for Jost 0 reacties
31-08-2017 Farm Trans Group adopteert brandstof LNG met 6x Stralis NP 0 reacties
21-06-2017 Scania helpt McDonalds met CO2-reductie 0 reacties
24-11-2016 Low-deck IVECO Stralis LNG voor Van der Wal Transport BV uit Utrecht 0 reacties
14-11-2016 IVECO Stralis Hi-Road LNG voor Van der Wal Transport 0 reacties
01-04-2016 LNG netwerk Rolande breidt weer verder uit! 0 reacties