Botsabsorber

Een botsabsorber is een speciaal voertuig dat wordt gebruikt om botsingen bij wegwerkzaamheden op te vangen. De botsabsorber wordt veelal vooraan een wegafzetting geplaatst om de veiligheid van de weggebruikers en de wegwerker te garanderen.

Een botsabsorber heeft een frame waarbij een botskussen zich horizontaal kan uitvouwen tot een object waar een auto haar energie op kan verliezen. Naast het botskussen is er ook een matrixbord of een display gemonteerd, die de weggebruiker voorziet van verkeersinformatie. Daarnaast valt de botsabsorber ook goed op door de alternerende lampen en de witte en rode markeringen die er op aanwezig zijn. Voor de botsabsorber gelden twee type goedkeuringen. Een type goedkeuring voor een botsing met 80 km/h en een type goedkeuring met 100 km/h.

Enkele tientallen meters voor een botsabsorber liggen doorgaans andreasstrips op het wegdek die onoplettende bestuurders naar een andere rijbaan moeten dirigeren. Een botsabsorber wordt achterop een speciaal verzwaarde vrachtwagen geplaatst. Mocht een bestuurder niet goed hebben opgelet en op de botsabsorber inrijden dan zorgt het gewicht van de vrachtwagen ervoor dat het geheel niet te ver doorschiet.

Een botsabsorber wordt vaak gebruikt bij wegwerkzaamheden en verkeersongevallen op snelwegen en autowegen zodat de mensen die achter de botsabsorber aan het werk zijn veilig hun werk kunnen doen. Is er geen vergroot gevaar voor botsingen dan wordt ook wel gebruikgemaakt van een actiewagen.

Foto's van botsabsorber

Botsabsorber nieuws

Vrachtwagen klapt op botsabsorber

21-09-2018 -

Originele beschrijving

Op de A28 bij Nunspeet is in de nacht van donderdag op vrijdag een vrachtwagen op een zogenoemde botsabsorber geklapt.

xrayjaco

Rood kruis genegeerd: botsabsorber gebotst

23-03-2017 - Gisteren was Sjouke van Kammen aan het werk bij Lichtmis, als botsabsorber. Dat die apparaten er niet voor niets zijn is vandaag maar weer bewezen, de chauffeur van de Mercedes-Benz Sprinter was zo druk bezig met zijn navigatiesysteem, dat hij niet alleen het rode kruis, maar ook Sjouke zijn truck over het hoofd zag… Gelukkig is de Sprinter-bestuurder niet gewond geraakt, en de dokter heeft Sjouke ook weer goed gekeurd, als je dit leest is hij waarchijnlijk alweer in Lemmer aan het werk met de ‘bots’.

Alex Miedema

Chauffeur botsabsorber vergeet handrem

05-10-2016 -


Alex Miedema

Nog meer Botsabsorber nieuws

Datum Onderwerp Reacties
17-02-2016 Botsabsorber doet zijn werk 0 reacties
14-01-2016 Oude doos: de eerste botsabsorber-crash 0 reacties