Aankoop

Aankoop nieuws

Demonstratie in Enschede tegen aankoop aardappelen uit Israël

11-05-2019 - De Palestina Werkgroep Enschede demonstreert vanaf zaterdag in winkelcentra in Enschede. Het winkelend publiek wordt opgeroepen geen Israëlische producten te kopen.

Nieuwsgrazer

Een kalender om klimaatbewust een bloemetje te kopen voor Moederdag

09-05-2019 - Voor Moederdag kun je het beste tulpen, narcissen of lelies halen als je een klimaatbewuste keuze wil maken. Dat zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, dat een kalender maakte waarop bloemenkopers kunnen zien hoe groot de CO2-voetafdruk van hun aankoop is.
Milieu Centraal heeft de CO2-uitstoot per boeket onderzocht voor negentien bekende snijbloemen in de maanden dat ze verkocht worden. De informatie over de herkomst en productie van bloemen is op een rijtje gezet. Op de kalender wordt het resultaat aangegeven met een groen, oranje of rood bloemetje.
Mensen uit de branche prijzen het initiatief, maar plaatsen wel wat vraagtekens bij de kalender. Niet alle adviezen kloppen, zegt Guus van Logtestijn van groothandelscentrum Plantion. Zo is de bloem de guldenroede al vanaf juni in Nederland verkrijgbaar, terwijl de kalender aangeeft van niet.
Milieu Centraal zegt de verkoop zo goed mogelijk in kaart te hebben gebracht. Hoewel consuminderen beter is voor het milieu, snapt woordvoerder Kirsten Palland van Milieu Centraal dat moeders op Moederdag graag worden verrast met een bloemetje. Daar kan de kalender bij helpen, zegt ze.
Tulpen zijn volgens de kalender het hele jaar door een goede keuze, want die hebben altijd een kleine CO2-voetafdruk. Zonnebloemen alleen in de zomer, lelies en narcissen in het voorjaar en chrysanten in het najaar. Grote en kleine rozen zijn volgens de Milieu Centraal-kalender het hele jaar door slecht voor het klimaat.
Kritiek
Een woordvoerder van de organisatie Glastuinbouw Nederland, vertegenwoordiger van telers die een kas gebruiken, is verbaasd over sommige adviezen. Glastuinbouw Nederland komt met eigen gegevens tot heel andere resultaten.
De chrysant zou volgens die organisatie bijvoorbeeld gedurende het hele jaar een groen bloemetje moeten krijgen in plaats van soms rood. Milieu Centraal zegt informatie van de Wageningen Universiteit (WUR) te hebben gebruikt, maar kijkt graag samen met Glastuinbouw Nederland en WUR waar de verschillen vandaan komen.
Potplant of niet
Van invloed op de CO2-voetafdruk is of bloemen in een pot worden verkocht of gesneden. In een pot is duurzamer, want de bloem gaat een stuk langer mee. Al is het minder gangbaar om een potplant op Moederdag te geven.
Het is ook beter voor het klimaat als bloemen uit de volle grond komen dan uit een kas. Volgens de kalender zijn kleine rozen die worden ingevlogen vanuit Afrika iets klimaatvriendelijker dan rozen uit een Nederlandse kas. "Het verwarmen van een kas kost veel energie, kennelijk per steel meer dan de kerosine waar het vliegtuig op vliegt", zegt Palland op NPO Radio 1.
Glastuinbouw Nederland zegt dat de kalender een vertekend beeld geeft, omdat alleen de CO2-uitstoot wordt weergegeven. Zo wordt er geen rekening gehouden met bestrijdingsmiddelen. Milieu Centraal vindt dat ook jammer. "Helaas is daar tot nu toe te weinig informatie over bekend." De kalender wordt aangevuld zodra er meer gegevens over zijn.
Telen in een kas is niet altijd slechter voor het klimaat, zeggen betrokkenen. Zo heeft een orchideeënkwekerij in Ter Aar een klimaatneutrale kas, waarin een vochtig klimaat heerst. De temperatuur van de kas constant op 28 graden houden, kost echter niet veel energie, want er wordt geen gas voor gebruikt.
Een warmtepomp haalt grondwater van 100 meter diep omhoog. In koudere perioden in de zomer wordt opgewarmd water gebruikt voor het op temperatuur houden van de kas. Het afgekoelde water gaat weer terug in de grond en kan komende zomer gebruikt worden om mee te koelen.

Nieuwsgrazer

Unilever combineert voeding en persoonlijke verzorging met aankoop Olly Nutrition

23-04-2019 - Unilever neemt het Amerikaanse voedingssupplementenbedrijf Olly Nutrition over. Olly maakt producten die tussen de categorieën voedingsmiddelen en schoonheid en persoonlijke verzorging.

Nieuwsgrazer

Nog meer Aankoop nieuws

Datum Onderwerp Reacties
21-04-2019 John Deere 4020 - Waar op letten aankoop 4020 en evt. prijs? 52 reacties
02-04-2019 Bestplant laat zien dat nieuwbouw niet altijd nodig is voor uitbreiding. 0 reacties
25-03-2019 Kitchen Minis in handen van PanAmerican Seed 0 reacties
19-03-2019 Financieel comfort speciaal voor landbouwbedrijven 0 reacties
08-03-2019 In de Hot tub met Valtra 0 reacties
11-02-2019 Stabiele graannoteringen op termijnbeurzen na hectische dag met tal van data 0 reacties
06-02-2019 Ongezien in België: ‘1+2 gratis’ bij Albert Heijn 0 reacties
06-02-2019 International 1246 - Waarop te letten bij aanschaf? 11 reacties
01-02-2019 Wat een snoepje: M&M kiest voor Scania P410 8x2 in XT-uitvoering 0 reacties
30-01-2019 Fokscan: ‘Aantal afgeleverde kwaliteitsbiggen en vitale biggen belangrijk in keuze fokmateriaal’ 0 reacties
25-01-2019 Fake news in de graanmarkt? 0 reacties
25-01-2019 Daniels Recycling neemt stoere R650 V8 6x2 in gebruik 0 reacties
03-01-2019 FromFarmers neemt actieve rol in vitale veehouderij 0 reacties
31-12-2018 Coöperatie FromFarmers verstrekt lening aan AGroGas 0 reacties
28-12-2018 FromFarmers leent geld voor aankoop industriegrond biogasinstallatie 0 reacties
29-11-2018 Voor het eerst in 20 jaar weer Scania's voor De Wit 0 reacties
09-11-2018 VS gaan zoete e-sigaret aan banden leggen 0 reacties