Van Genugten met de neus dicht naar de tweede tijd

Het was heet, het was zwaar, het stuiterde en het stonk verschrikkelijk in de cabine van de Iveco van Ton van Genugten. Ondanks al die complicerende factoren stuurde Van Genugten zijn truck als een speer door de duinen van de negende etappe van de Dakar. Op de finish van de wegens extreme hitte ingekorte proef bleek bij slechts 3.59 te zijn verloren op zijn kopman en de winnaar van de etappe, Gerard de Rooy. Van Genugten noteerde daarmee de tweede tijd.

Laat hij nu net een minuutje of drie, vier zijn verloren toen hij in de openingsfase van de special even vast kwam te zitten? Van Genugten moet er hard om lachen. ?Ongelooflijk. Als, als, als? Maar dat telt niet. We hebben wel vastgezeten en dat heeft de rest van de proef in mijn hoofd gezeten. Ik heb heel behoedzaam gereden om te voorkomen dat het nog eens zou gebeuren, maar het was behoorlijk stuiteren. Het was ontzettend zwaar. Door de hitte was het zand super zacht. We hebben de 50 graden Celsius wel aangetikt vandaag. Verschrikkelijk, wat was het heet. Ik snap wel dat ze de proef hebben ingekort. Ik was ook blij dat ik de rode vlag zag.?
Niet alleen omdat het zo heet was. De lucht in de cabine was niet te harden, als gevolg van buikkramp bij navigator Anton van Limpt. De enige manier om de kramp enigszins te verlichten, was door zijn darmen letterlijk te ontlasten. ?De kramp werd steeds erger naarmate we meer klappen kregen in de wedstrijd,? vertelt Van Limpt. ?Van monteur Peter van Eerd kreeg ik pillen, maar die werkten niet. Na een uur met tranen in de ogen van ellende kon ik niet anders dan het maar laten gaan, om de druk van mijn buik te krijgen. Ik ben zelden zo blij geweest dat ik de finishvlag zag.?
Het ongerief kwam op een uiterst ongelukkig moment, aangezien de navigatie in de duinen bij Bel?n heel moeilijk was en nauw luisterde. Waypoints waren op verschillende manieren te bereiken, maar geen daarvan was eenvoudig. ?Er lag er ??n op een duin, dat leek een soort dijk,? vertelt Van Genugten. ?We zijn bovenop blijven rijden. Dat was niet de gemakkelijkste weg, maar wel de snelste. We zaten precies goed.?
De tweede tijd in de etappe leverde de TonTrans-equipe forse winst op in het klassement. Daarin staan Van Genugten, Van Limpt en Van Eerd nu vijfde, op 45.02 van Gerard de Rooy. Het verschil met Peter Versluis op de vierde plaats bedraagt slechts 1 minuut.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
2

TREFWOORDEN
GESPOT IN DIT TOPIC