Hans Stacey wint met Iveco Powerstar voorlaatste etappe in Le Dakar

Aan het einde van de zware Dakar-rally komen de Iveco rallytrucks van team Iveco/DeRooy/Petronas echt op stoom. Hans Stacey was wederom, net als gisteren, de snelste van alle truckers, terwijl ook Gerard weer voorin te vinden was. Zelfs de snelle service IVECO Trakker van Pep Vila wist een plaats binnen de top 10 te veroveren en werd keurig negende. De 12e special was een redelijke kopie van de rit van gisteren. Ook nu was het een snelle proef met weinig navigatie maar met wel veel risico's door de grote hoeveelheid stof.

Special 12
Bijna boekte het Iveco-team dezelfde resultaten als gisteren. Hans en Gerard streden wederom vanaf de start om de overwinning en lieten telkens de beste tussentijden noteren. Ook vandaag was Hans Stacey de uiteindelijke winnaar die zijn derde etappezege binnenhaalde. Zijn eindtijd was 3:33:39 uur. In het gecombineerde auto&vrachtautoklassement was dit goed voor een 32ste plaats met een gemiddelde snelheid van bijna 84 km/uur. Gerard werd in het slot van de wedstrijd nog nipt voorbij gestoken door Marcel van Vliet en werd keurig derde op 28 seconden van Iveco-teamgenoot Hans. De rest van het veld zat kort op elkaar en de verschillen waren daardoor klein. Opmerkelijk was de prestatie van Pep Vila die zijn zware IVECO Trakker servicetruck naar een prima 9e plaats stuurde.

Algemeen Klassement
In het algemeen klassement verschoof er niets meer. Mardeev heeft zijn leiderspositie ten opzichte van Nikolaev weten te verruimen naar 12:43 minuut. Als hij het hoofd koel weet te houden kan zijn eerste Dakar-overwinning morgen een feit zijn. Als Hans nog een plaats op wil schuiven in het algemeen klassement moet hij nog 7:42 minuut goedmaken op Sotnikov. Dit lijkt een bijna onmogelijke opgave. Voor Gerard is er nog een mogelijkheid om naar een uiteindelijke 9e plaats in het klassement te komen. Hij moet morgen dan nog 2:31 minuut goedmaken op zijn naaste belager, Vasilevski. Ook vandaag gaf deze 16:05 minuut prijs op Gerard.

Hans Stacey
"In het begin van de proef moesten we nog even in het ritme komen," zei winnaar Stacey. "We hadden iets teveel diesel meegenomen wat weer onnodig extra gewicht was. Ook reden we toch weer veel in het stof van de jeeps voor ons en kon je dus niet altijd vol door. Halverwege de proef moest ik tot overmaat van ramp nog twee keer aan de kant voor het Sentinel signaal van een jeep. Daarna heb ik de proef strak uit kunnen rijden en ik ben voor het gehele team blij met de derde etappe zege. Ook vandaag stond er weer een fantastische Iveco Powerstar voor me klaar, tot in de puntjes verzorgd."

Gerard de Rooy
"Het was vandaag wederom treintje rijden. Je kon eigenlijk niet zoveel winnen en we hebben dan ook een stuk of 4 auto's goed van de baan af zien gaan. Voor de waaghalzen was er dus veel te verliezen. Zelf had ik vandaag de pech dat in de laatste 50 kilometer mijn remmen opgestookt waren en ik iets gas terug moest nemen. Dat heeft me uiteindelijk de 2e plaats gekost. Morgen gaan we in elk geval proberen om nog 9e te worden in het algemeen klassement. De proef is gelijk aan de eerste special maar dan in omgekeerde rijrichting," aldus De Rooy.

De dag van morgen
Het zijn nog maar een aantal kilometers die de deelnemers scheiden van de finish in Buenos Aires. Het is daarom niet minder belangrijk om alert te blijven. Elk jaar strandt er nog wel een combinatie in de laatste, snelle slotetappe. Ook morgen zal Hans Stacey als eerste truck zo rond 10:13 uur vertrekken. De aankomst aan het slot van de stage van de eerste truck wordt om 12:10 uur verwacht. Daarna volgen 142 verbindingskilometers naar Tecn?polis. Dat is een groot tentoonstellingspark dat sinds 2011 op een oude legerbasis is verrezen en dienst doet als ontvangstlocatie voor de finish van Le Dakar 2015.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0

TREFWOORDEN
GESPOT IN DIT TOPIC