?We hadden de moed bijna opgegeven?

Het is al ver na middernacht als de truck van Fried van de Laar het bivak in Antofagasta binnen rijdt. Nog niet eens als laatste, terwijl de equipe als een van de hekkensluiters was begonnen aan de vijfde etappe van de Dakar 2015. Het scheelde niet veel of Fried, Jan en Ben van de Laar hadden uit de rally gelegen, door een kapotte koppeling in de duinen.
?We hadden de moed bijna opgegeven,? bekent Ben van de Laar, de jongste van de familie en navigator in de cabine. ?In het donker waren we in een duinpan terecht gekomen. In de pogingen om daar uit te komen, hebben we de koppelingsplaat verbrand. Zonder koppeling door de duinen is bijna niet te doen. E?n duin, waar het waypoint op de top lag, kwamen we niet op. Wat we ook probeerden, het lukte niet. Dankzij een lokale bewoner die eens kwam kijken wat we daar allemaal stonden te doen, kwamen we te weten dat het vanaf de andere kant beter ging. We zijn er omheen gereden en aan de harde kant naar boven gereden. Toen we eindelijk toch dat waypoint hadden, gaf dat nieuwe moed.?
In het donker kwam de truck nog talloze keren vast te zitten. ?Ik heb wel tien kuub zand geschept,? schat Ben. ?Maar we hebben alle waypoints gehaald en we hebben het bivak bereikt.? Daar kon de koppelingsplaat worden vervangen en konden de mannen na een paar uurtjes slaap weer op weg.
De vijfde etappe was gelukkig niet heel moeilijk, maar wel lang (458 kilometer) en de paden en pistes waren al hopeloos kapot gereden door alles wat v??r Van de Laar was gestart. Opnieuw kwam de familie in het donker te rijden. ?35 kilometer voor de finish zagen we ineens iemand staan zwaaien en springen: Tom Coronel. Hij stond te trillen van vermoeidheid en vroeg of we hem konden helpen.?
Doordat de ophanging van de buggy krom was, kon Coronel een afgebroken bout er niet uit krijgen. Ook had hij geen licht meer, zodat hij niet zag wat hij deed. ?We hebben de truck er tegenaan gezet, zodat er genoeg licht was,? vertelt Ben. ?Daarna hebben we de lager eruit geslagen, zodat de bout kon worden vervangen. Tom is voor ons uit gereden, zodat hij in ons licht kon rijden. Zo zijn we samen naar het bivak gereden.?
Daar wachtte de equipe opnieuw een korte nacht. De zesde etappe begint met een verbinding van 322 kilometer. De eerste trucks vertrekken om kwart over zeven ?s morgens.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0

TREFWOORDEN
GESPOT IN DIT TOPIC