Bijna twee derde van de medewerkers in de logistieke sector heeft overwogen om van baan te wisselen

Amsterdam, 9 mei - Uit onderzoek van Quinyx onder 800 logistieke medewerkers is gebleken dat 58% van de medewerkers in deze sector heeft overwogen van baan te veranderen. Hiervan gaf 45% aan dat een gebrek aan doorgroeimogelijkheden de belangrijkste reden was. 72% van de medewerkers gaf aan langer bij een werkgever te willen blijven werken wanneer er doorgroeimogelijkheden zouden worden aangeboden.

Andere redenen, die 30 procent van de respondenten die overwogen hun baan op te zeggen, zijn: een te laag salaris, een slechte work-lifebalance, geen fijne werkomgeving en een gebrek aan waardering van de werkgever.

Onderzoek
Het onderzoek onder 800 logistieke medewerkers is onderdeel van een groot onderzoek van Quinyx onder 2000 frontline medewerkers in de Nederland. Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden via: quinyx.com/nl/sofw-2023/

Overweging zzp-schap voor vrijheid en flexibiliteit
Bijna de helft van alle respondenten gaf aan dat ze overwegen om zzp'er te worden. De vrijheid die dit biedt, komt terug in de belangrijkste redenen om zzp'er te worden. Zo gaven respondenten aan dat het bepalen van hun eigen salaris (49%), zeggenschap hebben over hun eigen uren (47%) en meer afwisseling en geen vaste werkplek (47%) redenen zijn om dit te overwegen.

Ook zijn ze op zoek naar een betere werk-privébalans (29%) en meer afwisseling in de taken (25%).

Doorgroeimogelijkheden in de sector
Werkgevers in de logistieke sector bieden wel doorgroeimogelijkheden aan, zo gaf 70% van de respondenten aan. Dit gebeurt in 63% van de gevallen door middel van training en opleidingsmogelijkheden, en in 53% van de gevallen zijn er duidelijke carrièrepaden opgesteld. Daarnaast wordt in 32% van de gevallen een buddy-collega toegewezen die medewerkers opleidt.

Betrokkenheid van medewerkers
33 procent van de medewerkers voelt zich ondergewaardeerd door de werkgever en is daardoor minder betrokken bij het werk. In het onderzoek van Quinyx is gevraagd wat de betrokkenheid en inzet van werknemers zou verhogen. Hierbij kwamen de volgende antwoorden naar voren:
Minder werkgerelateerde stress, 40%,
Een hoger salaris, 38%
Een flexibel rooster, 37%
Meer uitgesproken waardering voor wat ik doe, 35%
Betere communicatie tussen management en werknemers, 28%
Een betere work-lifebalance, 26%
Minder onderbezetting, 20%
Meer hart voor waar mijn bedrijf voor staat en wat we als bedrijf doen 16%
Hoge werkstress
Van alle medewerkers in de logistieke sector ervaart 62% werkstress. Van degenen die dit ervaren, is angst om de rekeningen niet meer te kunnen betalen, de hoofdreden gaf 46% van de respondenten aan. Ook een gebrek aan flexibiliteit in werkuren wordt in 44% van de gevallen genoemd.

Andere redenen voor werkstress zijn: te lange werkdagen en te veel werken (36%), angst om de baan te verliezen (31%) en onderbezetting op de werkvloer (30%).

Advies voor werkgevers
Quinyx benadrukt de cruciale rol van aandacht voor werknemers om betrokkenheid bij het bedrijf te behouden. "Het begrijpen en aanpakken van de behoeften van frontline medewerkers in de logistieke sector is de eerste stap in het bevorderen van erkenning, verbeterde communicatie en het creëren van een minder stressvolle werkomgeving", zegt Erik Fjellborg.

Bedrijven moeten investeren in communicatieplatforms en het geven en ontvangen van feedback een structureel onderdeel maken van de bedrijfscultuur. Quinyx adviseert ook om werknemers flexibiliteit te bieden bij het plannen van hun werkroosters om de werk-privébalans te verbeteren. Daarnaast benadrukt Quinyx het belang van investeren in opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor medewerkers, omdat bijna driekwart van de respondenten aangaf langer in dienst te blijven bij meer doorgroeimogelijkheden.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
49