Brabant zet in op slim en toegankelijk multimodaal transport

Multimodaal transport is volop in beweging. Noord-Brabant heeft hiervoor een belangrijk netwerk ontwikkeld met weg-, water-, en spoorverbindingen. Met een subsidie uit de Regio Deal Midden- en West-Brabant Makes en Moves zet LCB Multimodaal in op het ontwikkelen en toepassen van slimme technieken voor multimodaal transport (Makes) enerzijds én het toegankelijker maken van de multimodale transportroutes voor het MKB (Moves) anderzijds. Op 29 september werd de kick-off van LCB Multimodaal gehouden bij VDL Automated Vehicles.

Dat de kick-off voor deze Regio Deal werd gehouden bij VDL Automated Vehicles is geen toeval. Dit bedrijf is een voorloper op het gebied van Automated Guided Vehicles (AGV’s) in de grote zeehavens. De Regio Deal Midden- en West-Brabant Makes en Moves wordt ingezet om stappen te zetten op het gebied van verdere automatisering en digitalisering binnen de logistieke sector in Brabant. Eén van de speerpunten hierbij is het samen ontwikkelen van een nieuwe generatie multifunctionele AGV’s en deze tegelijkertijd collectief in te zetten bij diverse Brabantse overslagterminals en omliggende bedrijventerreinen. Realisatie van deze innovatie op deze schaal is uniek in de transportwereld. Daarnaast is er binnen de Regio Deal aandacht voor de verdere doorontwikkeling van gezamenlijke transportroutes over weg, spoor en water (Joint Corridors Off-Road), het zichtbaar en toegankelijk maken van deze multimodale transportroutes en het actief betrekken van MKB met behulp van de Digitale Atlas LCB Multimodaal.

Stappen zetten
‘Technisch kan alles, maar de beperking zit vaak in regelgeving of de haalbaarheid van de businesscase’, vertelt Alex van Geel van VDL Special Products. Hij is blij met de samenwerking met LCB Multimodaal in de Regio Deal Midden- en West-Brabant Makes en Moves. ‘Samen met LCB en andere betrokken partners werken we aan verdere innovatie en zetten we stappen om te blijven doorontwikkelen en groeien. Dat alles in een sterk veranderende tijd met schaarste aan transportmiddelen, personeelstekorten en klimaatopwarming.’ Frans van den Boomen, programmamanager LCB Multimodaal voegt toe: ‘Met deze Regio Deal willen wij naast het doorontwikkelen van de zogenoemde Joint Corridors Off-Road ook een stap voorwaarts zetten op het gebied van automatisering en digitalisering. Onze ambitie is om deze kennis niet alleen verder te ontwikkelen, maar ook direct toe te passen in de praktijk. Samen leren en groeien door te doen.’

Na het officiële gedeelte kregen de aanwezigen een rondleiding door de fabriek van VDL Automated Vehicles in Breda, waarbij zij met eigen ogen het productieproces van de AGV’s konden bekijken. Als kers op de taart werd een demonstratie gegeven met een AGV, die ook met een volle container tot op de millimeter nauwkeurig op de gewenste plaats kan worden geparkeerd.

De subsidieperiode van Regio Deal Midden- en West-Brabant Makes en Moves loopt voor dit project tot en met 30 september 2024. Deelnemers aan de Regio Deal Midden- en West-Brabant Makes en Moves zijn: Frigo Breda, Moonen Packaging, BTT Multimodal Container Solutions - rail, MCA Brabant, Move Intermodal, Bostik Benelux, A2B-Online, H. Essers, Havenbedrijf Moerdijk, Schavemaker Logistics, ROC Waalwijk, BTT Multimodal Container Solutions – binnenvaart, Jan de Rijk Logistics, OCT, Collect + Go, InnoTractor, Van Berkel Logistics, BCTN en Sentors.

Bijlages

(klik om te vergroten)

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
73