Fransen vaker met drank op achter het stuur

Elk jaar gaan er een kleine 2 miljoen Nederlanders op vakantie naar Frankrijk, waarvan een groot deel met de auto gaat. Wat een tijd zonder zorgen moet worden, loopt soms uit op een catastrofe. Nextbase, marktleider in dashcams, onderzocht waarvoor de Nederlandse autorijder extra op moet letten tijdens hun vakantie.

Meest in het oog springt het drankgebruik van de Fransen. Maar liefst een kwart van de Fransen geeft aan wel eens met een drankje op achter het stuur te kruipen. Vooral tijdens de vele zomerfeesten en de Franse feestdag Quatorze Juillet is het extra oppassen geblazen op de Franse bergweggetjes.


Of het met het drankgebruik te maken heeft is niet bekend, maar 12% van de Fransen is wel eens tijdens het rijden in slaap gevallen. Eenzelfde aantal geeft toe zijn mobiele telefoon te gebruiken tijdens het rijden.


Het is overigens niet alleen oppassen geblazen tijdens de rit. Ook geparkeerde auto’s zijn niet altijd veilig in Frankrijk. Zo wordt één op de vijf Franse automobilisten slachtoffer van auto-inbraak, en zijn de Fransen ook niet bijzonder voorzichtig met het parkeren. Ongeveer 15% van de Franse automobilisten raakt wel eens een geparkeerde auto. Is het niet bij het inparkeren, dan wel met de deur bij het uitstappen (ook 15%).


Technologie kan het verschil maken

Onderzoek heeft aangetoond dat kleine technologische verbeteringen, zoals een dashcam, gevaarlijk rijgedrag drastisch verminderen. Het hebben van een dashcam vermindert de kans met maar liefst 33%. Daarom is het niet verwonderlijk dat bijna 60% van de Nederlanders aangeeft zich veiliger te voelen met een dashcam aan boord, en meer dan de helft een dashcam zou aanschaffen als dit korting op de verzekeringspremie zou opleveren.


Allard Rustenhoven, hoofd Europese Communicatie van Nextbase, begrijpt de Nederlandse automobilist. “Juist op vakantie kan een dashcam een veilig gevoel geven en de doorslag geven bij onduidelijkheid. In het buitenland komen automobilisten soms toch in verwarrende situaties terecht. Als je dan ter plekke bewijslast kunt laten zien, maakt dat discussies een stuk simpeler. Zo spelen technologie en innovatie een steeds grotere rol bij het beschermen van de auto en weggebruikers.”


Over het onderzoek

De informatie is gebaseerd op een enquête die YouGov in opdracht van dashcamproducent Nextbase heeft uitgevoerd. Daarbij hebben 1.127 Nederlanders en 1.196 Fransen van 18 jaar en ouder tussen 26 november en 8 december 2021 online vragen beantwoord. De andere landen waar de enquête is gehouden, zijn Zweden, Canada, Tsjechië, Australië, Polen, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
36