€De brandstofmotor is niet de vijand, dat is CO2’

Hernieuwbare diesel, gemaakt van onder andere oud frituurvet, kan de CO2-uitstoot van bussen en vrachtwagens tot 90 procent verminderen, stelt producent Neste. Het bedrijf wil de productie verdubbelen.

Reacties

+22
GerbertXL
Co2 is niet de vijand, dat is de overheid.
+4
BuvaM
@GerbertXL Tja, je kan iedereen -en de overheid het hardst- beschuldigen. Maar stijging van de zeespiegel, hogere temperatuur van de grond, neerslaghoeveelheden trekken zich daar niets van aan.
Ik ben er voorstander van om daar zo goed mogelijk de maatregelen op te nemen.
+5
GerbertXL
@BuvaM overheidsmaatregelen zijn de slechtste manier om daar iets in te regelen.
Je weet welke leugens, halve waarheden en totale onzin op het gebied van landbouw de wereld word ingeslingerd door overheden, denk niet dat het op milieugebied anders zal zijn.
Laat je knappe auto slopen en koop een nieuwe hybride, dat is milieuwinst volgens de overheid. Of vorm produktief land om tot arme grond, voer mest af en koop gras aan, milieuwinst volgens de overheid.
En dan heb ik het nog niet over clubjes die de overheid adviseren die er zelf belang bij hebben om dingen erger voor te stellen maar dat terzijde.
Begrijp me niet verkeerd, iets simpels als grote mestopslagen zijn pure winst tov eerder de hele winter mestrijden over de sneeuw. En zo zijn er meer goede punten te noemen.
BuvaM
@GerbertXL Vanuit dat gezichtspunt heb ik de riolering nog niet bekeken.
GerbertXL
@BuvaM Jij stuurt dierlijke mest de riolering in?
BuvaM
@GerbertXL "overheidsmaatregelen zijn de slechtste manier om daar iets in te regelen."
Zomaar een voorbeeld over overheidsmaatregelen en leefomgeving:
Vanuit dat gezichtspunt vestig ik de aandacht op de riolering.
GerbertXL
@BuvaM wij hebben sinds een jaar of 20 riolering, daarvoor ging het gewoon het land op gemengd met andere stront. Wat is je punt.
Husqvarna
@BuvaM
We kunnen er als boer wel wat aan doen door zoveel mogelijk organische stof vast te leggen, en te oogsten. Daar is zeker wereldwijd nog heel veel te halen.
Er is een filmpje van de Co2 uitstoot door het hele jaar heen, en die is op het noordelijk halfrond op dit moment het grootste omdat overal de grond word bewerkt en dan oxideert er een gigantische hoeveelheid organische stof de lucht in. Met no-till of permanente gewassen (o.a. gras) is dat veel minder aan de orde. Maar denk ook aan boomgaarden, m.n. in droge gebieden is het toch helemaal niet handig om de grond onder de bomen zwart/dood te houden, daar kun je toch gewoon gras in zaaien en maaien of beweiden met bijvoorbeeld Shropshire schapen.
Bert353
@BuvaM alleen binnen NL, want al die maatregelen werken alleen tot aan de grens! 🙃
+8
langeslagdiesel
Zonder in detail te treden. En mensen voor de schenen te schoppen die geloven dat hun uitleg de juiste is, het volgende. Zeer lang geleden toen de aarde een beetje zijn huidige vorm, bewoners en plantenrijk had. Waren er nog lang geen, niet natuurlijke verbrandingsprocessen op aarde. Laat staan verbrandingstechnieken door de mens ontwikkeld en op grote schaal toegepast. ( wij waren er zelf nog niet) toch was het evenwicht van stikstof en zuurstof in de lucht aanwezig. Anders kan of het plantenrijk of het dierenrijk niet overleven hier op aarde. Wel waren er toen ook al zeer grote klimaat veranderingen. Simpel voorbeeld de diverse ijstijden. Ik zet dus het complete co2 verhaal onder op de lijst : zure regen, ozon gat, enz. Bulls,,,,,, dus.
+1
mestyle
@langeslagdiesel

En mocht er iets veranderen in de samenstelling van de lucht. Dan vallen we met bosjes tegelijk neer. En ondanks alles gebeurt dat toch niet.

1 vulkaan uitbarsting ergens op de wereld spuwt al zoveel slechte stoffen in de lucht daar kan de mens al amper tegen op qua verving met auto's ed
Bert353
@mestyle precies, en dacht je dat een regering Dáár iets aan kan doen?
(zouden ze wel willen 😄 )
+2
buttonfreak
@langeslagdiesel Samenvattend: Waar wetenschappers (deels al sinds begin vorige eeuw) die er jaren voor gestudeerd hebben de invloed van de mens op het CO2 gehalte in de lucht kunnen bewijzen, "weet" jij dus dat CO2 onzin is. En daarboven ontken je zure regen en ozongaten.
+1
Melkveehoudernh
@buttonfreak dat het niet gezond is om stoffen die in duizenden jaren gevormd zijn er in honderd jaar door te jagen lijkt me idd geen goed idee. Maar om dat te bedenken hoef je geen wetenschapper te zijn, laat staan duizenden wetenschappers die miljoenen paginas aan onderzoeksrapporten produceren. Er zit ondertussen gewoon een heel goed verdienmodel voor onderzoek bij klimaat, en net als bij alle onderzoeken en advies rapporten in de wereld eindigen ze meestal met de zinsnede dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden, Hoezo jezelf aan t werk houden....
+5
langeslagdiesel
@buttonfreak denk niet dat je mijn stelling begrijpen wilt. Ik ontken niks. Ik merk alleen wat feiten op. Toen ik op de lagere school zat was het volgens de ,, links af” lesgevende juffrouw ook 5 voor 12 geweest. Door de zure regen ging alles kapot. Ook wij. In 1994 ben ik in de hoogzomer ( december) in New Zealand geweest voor drie maanden. Kan me eigen het weerbericht voor de kerstdagen nog goed herinneren. Daar werd ook de burningtime mee gegeven aan de mensen. Net als hier de veranderende wind sterkte en richting. Dagelijks meerdere malen dus. Dat kon oplopen tot 3 minuten dankzij het onmetelijke grote ozon gat boven je hoofd aldaar. Ook daar was het reeds 5 voor twaalf geweest. Volgens mijn familie is er qua weerbericht nog weinig veranderd daar waar hun nu nog steeds wonen. Er zullen HIER mensen meelezen die daar wonen en me verhaal kunnen bevestigen. Nu woord heel Nederland op slot gezet omdat een stikstof verhaal iedere beweging naar economische vooruitgang woord getackeld . De razzia die gaande is om mensen en hun bedrijven te laten stoppen met hun bedrijfsactiviteiten in de landbouw is onmetelijk. Zoals de eerdere genoemde zure regen en de ozon gaten, woord ook deze verantwoordelijkheid volledig op de agrarische sector afgeschoven als zijnde de grote schuldige. Ik geloof dat na deze eerdere mis opvattingen simpelweg niet. En daarmee ontken ik niets. Zelf woon, werk en leef ik naast in 1 van de grootste natura 2000 gebieden die Nederland rijk is. ( noord Hollandse duinen) nu zijn ze hier al decennia bezig met afplaggen om de te rijke toplaag af te voeren en die plantjes te laten groeien die men wenselijk vind. Nu schermt men ook dat de stikstofafzetting uit de lucht de grote verrijker van de toplaag is. Het is ruim 95% van de tijd zuid westen wind. Wind vanaf zee dus. Hoe schoon wil je de lucht hebben ten opzichte van het natuurlijk evenwicht? Vandaar dat IK het hele stikstof verhaal wat nu gaande is op de bulls,,,, lijst zet.
+2
bas101
@langeslagdiesel] idd t stikstofverhaal is ook Bullshit en zeker de 100kmh grens bij onze oosterburen kun je t gaspedaal na+elijk zo hard intrappen als je wilt , bij een oostenwindje krijg je dan hun Abgasse in onze neuzen in de 70er jaren had onze (linkse) leraar in de klas het ook al over de co2 op onze aardbol die zich weliswaar door de bomen lieten opnemen maar verder niet afbreekbaar was en dat er dus een probleem was idem dito met de kerncentrales en hun bijbehorende kernafval , in de 70 jaren lag de aandacht voor milieu zon beetje op t dieptepunt trefwoorden als de ramp in Bopal m t lozen van afval in de Rijn door chemiereuzen als Giga Basel en Basf Mannheim waardoor er parktisch geen vis meer in de Rijn zwom , landbouwgif als DDT waardoor er bijna geen roofvogels meer waren , t is natuurlijk niet verkeerd dat daar wat aan gedaan is , maar ik geloof er niet in dat Europa wat kan veranderen aan t klimaat , en daarbij dat nog dat t investeren van ieder euro in t milieu in Azie 10x meer resultaat oplevert dan elders in de wereld
buttonfreak
@bas101 Investeren in Azië? Dat is een beetje te kort door de bocht. De meeste milieuwinst is in twee landen te halen: China en India, vanwege hun aandeel in de wereldbevolking.
bas101
@buttonfreak die 2 landen dat is Azië
buttonfreak
@bas101 zullen ze in Japan, Korea e.d. leuk vinden te horen
+1
BuvaM
Quote Reactie van @langeslagdiesel:
Vandaar dat IK het hele stikstof verhaal wat nu gaande is op de bulls,,,, lijst zet

Kan je doen. Toch is de kans groter dat jouw "lijst" de komende jaren meer verandert dan het landsbeleid.
Om verzuring te verminderen is er vooral de vorige eeuw in Europa veel gebeurd (met name brandstof in voertuigen en centrales, waardoor ook de stikstofuitstoot daalde, zwavel daalde meer. Een daling tegen de groei van bevolking en welvaart.
Voor CO2 en methaan geldt vooral dat de invloed op het klimaat en de daaruit voorkomende problemen zorgelijk blijven, hoe fel we onze mening ook uitdragen. Tenslotte komt het aan op de informatie.
Beroepsziekten bestaan, asbest is weliswaar minder schadelijk dan 10 jaren geleden vastgelegd maar wel een ziekteverwekker.
Parkinson komt meer voor bij mensen die veel met gewasbescherming werkten. Er zijn inmiddels flink wat schadelijke middelen van de markt. De specifieke ziekten van schilders zijn bekend.
Gebruik het woord razzia niet en helemaal niet op 3 mei. Momenteel is er vooral veel geld beschikbaar om stikstof vrij te kopen uit de landbouw ten dienste van bouw en natuur. Wat mij betreft is de verhouding niet goed, de gedachte onderuit halen is nog niemand gelukt.
Het is maar hoe schoon je het oppervlaktewater wilt hebben dat is een keuze. De nitraatrichtlijn is daarvan het gevolg. Wat mij betreft is de verhouding niet goed, de gedachte onderuit halen is nog niemand gelukt.
Stikstofvermindering is ook een keuze.
De oorlog in de Oekraïne en de nasleep rechtvaardigt in mijn ogen een beleid dat minder stringent op terugdringen van stikstof aanstuurt.
Vruchtbaarheid van bodem en behoud van biodiversiteit kan misschien extensivering ipv intensivering verlangen.
buttonfreak
@langeslagdiesel De feiten zijn: Er is nu een recordhoeveelheid CO2 in de lucht, de hoeveel CO2 is vanaf de industriële revolutie enorm gestegen. Tegen de zure regen zijn maatregelen genomen, waardoor het probleem minder werd. CO2 heeft overigens ook een invloed op het ozongat. Daar zijn ook maatregelen tegen genomen (CFK).
hummy
@buttonfreak het gaat allemaal om de centen. En zeespiegel stijgt niet, de grond zakt.
buttonfreak
@hummy Als overal op de wereld de bodem zakt, dan zou de zee evenveel moeten meezakken. Als je spreekt over puur de Nederlandse situatie zou dat alsnog een probleem zijn, want de dijken zakken dan ook. Kortom, als de zeespiegel stijgt hebben we een probleem en als de bodem daalt hebben we ook een probleem. Zou het nu zo zijn dat in NL beide aan de hand zou zijn hebben we een groot probleem. Als je probeerde het probleem te bagatelliseren dan is het je faliekant mislukt.
+2
Melkveehoudernh
@langeslagdiesel die aarde Red zich ook echt wel, daar gebeurt niks mee. Stel de zeespiegel stijgt 20 meter. Is dat een probleem voor de aarde? Nee, alleen voor de mens die erop woont, dus klimaat wappies die claimen veel om de aarde te geven zijn alleen bezorgd om de mensheid zoals die nu bestaat. Zou het geen zegen zijn voor de aarde als de mens het loodje eens zou leggen
buttonfreak
@Melkveehoudernh De laatste IPCC gezien? De conclusie was daarin niet "meer onderzoek nodig", maar "nu is actie nodig"
Melkveehoudernh
@buttonfreak da's mooi, is het ipcc hierbij opgeheven
Melkveehoudernh
@buttonfreak en de enige actie die gaat werken is halveren wereld bevolking, en morgen stoppen met fossiele brandstoffen, bijde gaan niet gebeuren....
buttonfreak
@Melkveehoudernh Eerst het IPCC-rapport 2022 lezen, voor je zulke opmerkingen plaatst. En het IPCC opheffen is een interessante opmerking. Als alles goed gaat met het klimaat zal het IPCC dat zeggen. Tot die tijd een vinger aan de pols houden is niets teveel gevraagd. Ook daarna wil je weten hoe het met het klimaat gaat. Meten is weten.
+1
mfrijder
@buttonfreak Wie zitten er in het IPCC?
Afbeeldingsresultaat voor IPCC
Het panel bestaat uit honderden experts uit de hele wereld, van universiteiten, onderzoekscentra, ondernemingen, milieuorganisaties en andere organisaties. Het IPCC doet zelf geen onderzoek, maar evalueert onderzoek dat is gepubliceerd in aan collegiale toetsing onderworpen wetenschappelijke tijdschriften.

Er zitten dus ook ondernemingen in dit IPCC dus het gaat hier om een verdienmodel!
+2
buttonfreak
@mfrijder Oh wacht, bij fossiele brandstoffen gaat het NIET om een verdienmodel. Goed dat je mij dat uitlegt.
+1
Husqvarna
Quote Reactie van @mfrijder:
Er zitten dus ook ondernemingen in dit IPCC dus het gaat hier om een verdienmodel!

Zolang het geld regeert blijft dat zo, als we echt wat willen veranderen dan moeten we gewoon zelf aan de slag gaan, VN roept "Minder vlees eten". Allemaal kortzichtig, of het vlees uit een feedlot met 4000 koeien en veel gesleep met voer en mest of een "regeneratief" graasbedrijf komt is nogal een verschil. Met de juiste beweidingssysteem kunnen dorre gebieden gewoon weer groen worden (google Allan Savory). In de V.S. liepen ooit 40.000.000 bisons, nu nog 8.000. En er was toen meer groene prairie als nu, de organische stof in de bodem is gewoon 50% afgenomen sindsdien. 1% OS kan wel 3 liter water vasthouden per m2. 30m3/ha.
+2
Husqvarna
@Melkveehoudernh
Alleen fossiele brandstoffen is niet genoeg, elk jaar gaat er 12.000.000 hectare vruchtbare grond verloren aan woestijnvorming.
Die 12 miljoen hectare hield ook koolstof en water vast, dat water gaat naar de zee, en de koolstof als co2 de lucht in.
Dit heeft natuurlijk wel met overbevolking te maken, maar de oorzaak is verkeerd grondgebruik.
Ga voor grap eens richting de Sahara, aan de rand, overal lopen kuddes geiten die boel kort houden, ieder struikje dat opkomt word meteen weg gegrazen, die herder denkt ook als ik dit niet doe, dan iemand anders. In Jordanië zetten ze hele gebieden af om ze maar enkele keren per jaar te begrazen, want het moet wel een paar keer begraast worden, en zo groeit de boel weer dicht, maar zonder planning word gewoon alles woestijn, en anders wel door intensieve grondbewerking, in Spanje komt ook steeds meer woestijn en gaan hele olijvenplantages er aan.
Bert353
@Husqvarna Wat dacht je van de ontbossing in Brazilië?
(zal dan toch maar even advocaat van de duvel spelen...)
Husqvarna
@Bert353
Het schijnt dat het oorspronkelijk waardeloze schrale zandgrond daar was. Het ligt ook dichtbij de evenaar, zonder het regenwoud was het gewoon net als de Sahara..
Het is vroegere beschavingen daar gelukt om "Terra Preta" te creëren, d.m.v. houtskool, dierenbotten, aardewerkscherven hele vruchtbare grond te creëren, maar wat er nu gebeurd, het bos word gekapt, platgebrand, en bij de eerste de beste stortbui spoelen de vruchtbaarste delen zo richting de zee, erosie. Ook word het lokale klimaat door het kappen beïnvloed en ontstaat er en paar duizend kilometer lager in Argentinië een probleem door minder regenval: woestijnvorming. Maar ook in de Amazone is de grond maar beperkt bruikbaar, zeker als ze alle opbrengsten exporteren maar niet mest importeren. Er word geloof ik wel steeds meer no-till gedaan, maar wie zijn wij om altijd naar hen te wijzen. Terwijl hier in Europa er ook ieder jaar woestijn ontstaat en er anderszijds nog zat land braak ligt, in Noord-Amerika is ook al 75% van de prairie verdwenen, nu moeten ze ook steeds dieper naar grondwater boren. 4000 vleeskoeien in een feedlot, daar zit ook weinig logica of "efficiëntie" in. Een enorm gesleep met voer en mest, terwijl een koe het ook gewoon zelf kan ophalen en bemesten, ze groeien misschien op maïs en graan wel het snelste, maar de beste vleeskwaliteit kweek je door ze gras te laten eten.
ad.nl/koken-en-eten/…
Bert353
@langeslagdiesel Precies, CO2 verhaal zal best wel wat van waar zijn, maar A) ik heb nog geen dinosaur gezien die CO2 kon meten.
😎 dit verhaal is pas gekomen sinds de mens kan meten, en dan waren er ook nog de mens die dacht dat dat in zijn kraam goed van pas kwam en andere mensen zo geld uit de zak te kloppen, Vergeet dat niet!
Wij zitten onderaan de boom, dus die waarheid zullen we toch nooit te horen krijgen. maar de heren (en dames) die hoog daarboven met hun popotain in het pluche zitten hebben allemaal een of meerdere schroeven los in hun bovenwerk, helaas!
+1
BuvaM
@Bert353 Je maakt het mij te moeilijk. De problemen in Brazilië: ontbossing herken en benoem je. De problemen van je eigen land daarentegen.....?
Voor zover mij bekend won een dinosaurus geen fossiele brandstoffen.
+1
buttonfreak
@Bert353 er zijn methodes waarmee het co2 gehalte aangetoond kan worden. Ook van het (verre) verleden
« Terug naar discussielijst

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
37
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0