Tweede Kamer geeft groen licht voor invoering vrachtwagenheffing

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de invoering van de vrachtwagenheffing. RAI Vereniging heeft zich jarenlang ingezet voor de komst van dit systeem en is blij dat eindelijk de kogel door de kerk is. De vrachtwagenheffing is van groot belang voor verduurzaming van de sector en daarmee voor het behalen van de klimaat- en milieudoelen. Nu kunnen de verdere voorbereiding voor een definitieve invoering vanaf 2026 van start.

Het kabinet voert vanaf 2026 een kilometerheffing voor vrachtwagens in (vrachtwagenheffing). De heffing vervangt de bestaande vrachtwagenbelastingen. Vanaf 2026 gaan alle bedrijfswagens boven de 3.5 ton betalen voor het gebruik van de weg. De jaarlijkse verwachte opbrengsten van de heffing zijn circa 256 miljoen euro en vloeien terug naar de transportsector. Deze worden aangewend voor het verduurzamen van de sector, onder meer voor de transitie naar zero-emissie wegvervoer. RAI Vereniging is positief dat de Kamer gehoor geeft aan haar oproep om in de vrachtwagenheffing onderscheid te maken naar de CO2 uitstoot zodat zero-emissie technologieën maximaal gestimuleerd worden. In de overgang naar zero-emissie moeten echter andere schone zuinige technologieën ook een mate van voordeel krijgen zodat ondernemers meer handelingsperspectief krijgen.

Opbrengsten heffing naar voren halen
In aanloop naar het debat heeft RAI Vereniging erop aangedrongen om de toekomstige geplande opbrengsten uit de heffing naar voren te halen en daarmee ‘voor te financieren’. Hierdoor kunnen ondernemers toch eerder investeren in verduurzaming van het wagenpark. Op verzoek van een meerderheid van de Tweede Kamer gaat de minister nu onderzoek doen naar deze mogelijkheid. Dit is volgens RAI Vereniging onder meer van belang, omdat tussen 2025 en 2030 een groot aantal steden overgaan naar zero-emissie stadslogistiek zones. De investeringen voor een zero-emissie vrachtwagen ligt al gauw zo’n drie keer hoger dan een normale diesel. De huidige bestaande subsidieregelingen zijn onvoldoende om de benodigde grootschalige investeringen door de sector los te krijgen en de opbrengsten uit de vrachtwagenheffing zijn hiervoor cruciaal.

Onderzoek naar laadinfrastructuur
RAI Vereniging is ook blij dat de Tweede Kamer instemt met een motie voor nader onderzoek naar de beschikbaarheid van voldoende laad- en tankinfrastructuur en elektrische vrachtwagens om in de toekomst zero-emissiezones te bevoorraden. RAI Vereniging maakt zich niet alleen zorgen over de langzame ingroei van zero-emissie trucks, maar ook over de beschikbaarheid van voldoende robuuste laad- en tankinfrastructuur, inclusief waterstof. Deze is momenteel volstrekt onvoldoende om aan de toekomstige energiebehoefte te voldoen.

Terugbetaling systeemkosten
RAI Vereniging had de Kamer ook gevraagd om de terugbetaling van de invoeringskosten van inmiddels 400 miljoen euro , die voor rekening van de transportsector komen, over een periode van tien jaar te spreiden in plaats van de nu beoogde vijf jaar. Hiermee zou in de beginperiode na invoering jaarlijks 40 miljoen euro meer beschikbaar blijven voor investeringen in het zero-emissie wagenpark. Vooralsnog blijft de terugbetalingstermijn op vijf jaar staan. Wel is er een toezegging van de minister dat hij de systeemkosten zo laag mogelijk houdt en er een reserve is ingeboekt zodat tegenvallers niet meteen voor rekening van de sector zijn.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0