DAF ontvangt belangrijke prijs voor

Voor de voortvarende manier waarop DAF Trucks medewerkers onder meer beschermt tegen schadelijke lasrook, heeft de truckproducent de ‘Stimuleringstrofee’ ontvangen. Deze prijs wordt door de Long Alliantie Nederland en RPS jaarlijks toegekend aan een onderneming die voorop loopt in ongevallenpreventie en de bestrijding van beroepsziekten.

Jaarlijks overlijden in Nederland ruim drieduizend mensen als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. De Long Alliantie Nederland en advies- en ingenieursbureau RPS Nederland willen dat sterftecijfer – vijf keer zo hoog als het aantal dodelijke verkeersslachtoffers – omlaag brengen door het veiligheidsbewustzijn van werknemers en werkgevers te vergroten. Daarom heeft hun gezamenlijke Kennisplatform ‘Opgelucht’ besloten om met ingang van 2020 jaarlijks de ‘Stimuleringstrofee’ uit te reiken.


Bescherming tegen lasrook

De Stimuleringstrofee gaat dit jaar naar DAF voor de wijze waarop medewerkers beschermd worden tegen lasrook – een verzamelterm voor de gassen, dampen en deeltjes die vrijkomen bij lassen en solderen. Inademing daarvan kan leiden tot onder andere chronische longaandoeningen. Reden voor DAF om doorlopend te investeren in het nieuwste gereedschap, optimale luchtafzuiging, een veilige werkomgeving én educatie.


Nauwgezet controleren op schone lucht

De Long Alliantie en RPS loven verder de nauwgezette manier waarop DAF de bestrijding van lasrook monitort. Dat gebeurt niet alleen met regelmatige metingen, maar ook door medewerkers zelf – onder meer met behulp van een speciaal controlepaneel dat continu de werking van de afzuiginstallaties in de gaten houdt.


‘Aanpak verdient navolging’

Hoewel de Stimuleringstrofee vooral is uitgereikt vanwege DAF’s aanpak van de lasrook, verdient DAF’s algehele preventiebeleid navolging, stelt het Kennisplatform Opgelucht. Zo heeft elke afdeling in de fabriek zogeheten ‘Kartrekkers Veiligheid’; medewerkers die collega’s onder meer coachen op veilig gedrag en nieuwe beschermingsmiddelen en werkprocedures testen. Ook mogen productie-medewerkers pas aan de slag als ze eerst een serie veiligheidsvragen positief hebben beantwoord. Medewerkers wordt gevraagd actief mee te denken over hun eigen veiligheid en die van hun collega’s en worden ze aangemoedigd om gevaarlijke situaties of bijna-ongelukken via een geautomatiseerde procedure te melden.


'Iedereen weer gezond naar huis’

Jos Habets, Director Operations en lid van de Raad van Bestuur van DAF Trucks: “De prijs is een geweldige erkenning van onze gezamenlijke inspanningen om elke werkplek zo veilig mogelijk te maken én te houden. We investeren niet voor niets doorlopend in apparatuur, middelen en processen: voor DAF is niets belangrijker dan dat aan het einde van de dag alle medewerkers weer veilig en gezond naar huis gaan.”

Bijlages

(klik om te vergroten)

Geef een passende beschrijving van deze foto!

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0