Van Eck werkt mee aan Europees Aeroflex project

Wanneer het op innovatie aankomt, dan is Van Eck het bedrijf dat een reputatie hoog te houden heeft. In het Aeroflex-project, waarbij met steun van de Europees Commissie in samenwerking met andere partijen onderzoek wordt gedaan naar efficiënter en milieuvriendelijker goederenvervoer, speelt Van Eck een belangrijke rol. Daarvoor wordt aan twee prototypes gewerkt.
Eén van de twee prototypes in dit project staat in opbouw bij Van Eck. En dat is maar een deel van het verhaal. “Het uitgangspunt van het Aeroflex-project is om met grotere en zwaardere, maar ook meer veelzijdige combinaties te gaan werken om tot een efficiënter wegvervoer in Europa te komen. Met dit project wordt ook nadrukkelijk gekeken naar de intermodale mogelijkheden van de ontwikkelde voertuigen”, aldus Ben Kraaijenhagen, die het Aeroflex-project leidt en die een lange staat van dienst heeft in het ontwikkelen van trucks, trailers en logistieke systemen.
Intermodaal
De trailer die bij Van Eck wordt ontwikkeld, is een sterk verbeterde versie van een trailer die werd ontwikkeld voor een eerder project. “Daardoor is deze trailer belangrijk veelzijdiger geworden. In de eerste plaats is de trailer nu ook geschikt voor vervoer op de trein”, zegt Ton Bertens, ingenieur bij Van Eck die zich met het Aeroflex-dossier bezighoudt. “Verder is er achteraan onder het chassis een koppeling aangebracht, waarmee een dolly kan worden gekoppeld, die op zijn beurt weer koppelt met een tweede trailer. Op die manier ontstaat een A-Double, Twin Trailer of Super Eco Combi, van twee trailers. Daarmee sluiten we precies aan bij de doelen van Aeroflex èn bij ontwikkelingen die elders in het Europese wegvervoer spelen.” De trailer is verder uitgerust met zogeheten ‘Cargo Cams’ waarmee de planner de nog te benutten laadruimte optimaal kan inschatten. “We hebben speciale software ontwikkeld waardoor de planner de inzet van de trailer hiermee optimaal kan uitvoeren”, zegt Bertens. Hij legt verder uit dat er meer aerodynamische hulpmiddelen zijn aangebracht aan de zijkant en achterkant, om het brandstofverbruik van de trekker verder omlaag te krijgen. “Deze aerodynamische hulpmiddelen gaan we ook intermodaal testen”, zegt Bertens.
Testen op het spoor
Nu de trailer geschikt is gemaakt voor vervoer per spoor, wordt bekeken wanneer begonnen kan worden met een proefrit waarbij de trailer in Luxemburg op de trein wordt gezet en er bij de Spaans-Franse grens weer vanaf wordt gehaald. De veelzijdigheid van de Aeroflex trailer blijkt uit het feit dat deze ook deel kan uitmaken van een Super Eco Combi of Twin Trailer combinatie.
Logistiek denken
“We hebben er als projectcommissie steeds voor gepleit om Van Eck bij dit project betrokken te houden”, zegt Ben Kraaijenhagen. “Dit bedrijf denkt mee vanuit logistieke systemen. Dat zie je ook aan hun productportfolio. Ze zijn als geen ander bekend met eisen van deelsectoren in het wegvervoer en kunnen daarom praktisch en praktijkgericht inspelen op de vragen waar we met dit project aan werken”, aldus Ben Kraaijenhagen.

Bijlages

(klik om te vergroten)

Geef een passende beschrijving van deze foto!

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
19

TREFWOORDEN