6 op 10 Nederlandse automobilisten vindt parkeren spannend

Uit onderzoek* van Parkmobile blijkt dat bijna een derde (29%) van de Nederlandse automobilisten parkeren in het donker moeilijk vindt. Bovendien wordt inparkeren door 61 procent als spannend ervaren, waarbij parkeren langs een gracht of het water als meest spannend wordt gezien. Ook zijn de grootste parkeerfrustraties en spannendste parkeersituaties onder Nederlandse automobilisten in kaart gebracht.

Meer vrouwen dan mannen vinden parkeren in donker moeilijk

Het blijkt dat 29 procent van de Nederlandse automobilisten parkeren in het donker moeilijk vindt, waarbij meer vrouwen (35%) dan mannen (21%) dit vinden. Niet zo gek dus dat ruim een derde (37%) van de bestuurders sneller de fiets of het openbaar vervoer pakt als zij weten dat parkeren op hun bestemming lastig is.


Ook wordt inparkeren door driekwart van de vrouwen (73%) en door de helft van de mannen (50%) als spannend beschouwd. Opmerkelijk hierbij is dat parkeren door beduidend meer jongeren tot dertig jaar (81%) spannend wordt gevonden dan door vijftigplussers (56%). Welke situaties vinden Nederlandse automobilisten het meest spannend? Dit is de top vijf:


Algemeen Man Vrouw
Parkeren langs een gracht of langs het water 14% 9% 19%
Parkeren in een smal parkeervak 9% 9% 10%
Achteruit inparkeren 8% 5% 11%
Fileparkeren 7% 6% 9%
Parkeren naast een paaltje/muurtje 6% 6% 6%

Nederlandse automobilist ergert zich meest aan hoge parkeertarieven

Een doorn in het oog van Nederlandse automobilisten zijn de torenhoge parkeertarieven. Ook vijftigplussers (42%) zeggen dat dit hun grootste parkeerfrustratie is, terwijl de jongere generatie tot dertig jaar zich hier minder aan stoort (31%). Aan welke andere zaken irriteren automobilisten zich tijdens het parkeren? Dit is de top vijf:

Hoge parkeertarieven 38%
Scheef- of dubbelparkeerders 26%
Kleine parkeervakken 13%
Zoeken naar een parkeerplaats 10%
Schaarste aan parkeerplekken 7%

Parkeergarages: krappe parkeervakken bron van ergernis

Bij parkeergarages liggen de frustraties net even anders dan op een parkeerterrein. Zo ergeren wij Hollanders ons voornamelijk groen en geel aan de krappe parkeervakken in een parkeergarage (40%), gevolgd door smalle bochten (17%) en een parkeergarage die vol blijkt te zijn bij aankomst (12%). Opvallend is dat vijftigplussers (42%) zich duidelijk meer ergeren aan krappe parkeervakken dan jongeren tot dertig jaar (27%). Vrouwen (21%) krijgen het eerder Spaans benauwd bij smalle bochten dan mannen (13%) en ook de hellingproef zorgt bij de dames (9%) vaker voor klamme handjes dan bij de heren (5%) in parkeergarages.

71 procent mannen vindt van zichzelf dat zij goed kunnen inparkeren

Het cliché blijkt waar; meer heren (36%) dan dames (24%) zijn van mening dat mannen over het algemeen beter kunnen inparkeren dan vrouwen. Zo vinden dan ook meer mannen (71%) dan vrouwen (52%) van zichzelf dat zij goed kunnen inparkeren. Ondanks dat het merendeel (60%) van de Nederlandse automobilisten zegt goed te kunnen inparkeren, heeft 20 procent weleens schade veroorzaakt tijdens het inparkeren.

* Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Markteffect onder 1.014 automobilisten, december 2019.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
60