Qbuzz tekent contract met ICT Group voor Mobility as a Service

Busvervoermaatschappij Qbuzz heeft voor de komende tien jaar de concessie voor het busvervoer in Groningen en Drenthe gewonnen. Deze concessie gaat in op 15 december. Onderdeel van de inschrijving van Qbuzz is een MaaS-dienstverlening. Qbuzz heeft een contract gesloten met ICT Group voor het leveren van het Mobility-as-a-Service (MaaS) platform TURNN in de regio Groningen-Drenthe.


Intermodaal reis plannen en volgen

Met TURNN, een onafhankelijk MaaS platform, wordt de onzekerheid voor reizigers tijdens de reis teruggedrongen en worden alle beschikbare vormen van vervoer gecombineerd tot een optimaal en op de persoonlijke omstandigheden afgestemd reisplan. Dit betekent dat Qbuzz reizigers vanaf 15 december hun volledige reis van deur tot deur plannen en volgen met de intermodale TURNN-app. De app stuurt reizigers real-time notificaties en wijzigingsadvies op het moment dat de bus of de volgende modaliteit niet volgens planning rijdt. Qbuzz wil met ICT Group een langdurige samenwerking aangaan, waarbij stap voor stap meer functionaliteit wordt toegevoegd aan de TURNN-app. Aan de eerste stap wordt al gewerkt; het uitbreiden van de reisplanner met een intermodaal boekingsplatform. De volgende stap is om ook via de app te kunnen betalen.


TURNN als leidend platform

Qbuzz heeft als doel om krachten te bundelen. “Een beweging komt niet op gang als je niets doet” aldus Gerrit Spijksma, algemeen directeur van Qbuzz, Hij wil niet wachten op overheidsbeleid, maar neemt zelf het voortouw. “Wij hebben gekozen voor het beste onafhankelijke MaaS-platform dat op dit moment in Nederland beschikbaar is. We willen met TURNN laten zien wat MaaS kan betekenen voor de reiziger en voor OV-aanbieders.”


MaaS-ontwikkelingen versnellen

Daarmee neemt Qbuzz een risico, maar dat deert Spijksma niet. “Innoveren is risico nemen. We praten in onze sector al jaren over MaaS, maar ontwikkelingen gaan traag omdat er in de OV-wereld veel tegengestelde krachten zijn. Onze missie is om krachten te verbinden en zo vanzelfsprekende en baanbrekende beweging te creëren. We gaan nu in de praktijk in Groningen en Drenthe laten zien dat het werkt en hopen dat anderen straks ook voor het TURNN-platform kiezen.”


De regio Groningen-Drenthe is voor zo’n showcase uitstekend geschikt omdat het alle dynamieken herbergt: van een grote stad met veel OV-bewegingen tot kleine dorpskernen waar al jaren geen lijnbus meer rijdt. “Als MaaS in deze regio een succes wordt, dan wordt het overal een succes”, zegt Spijksma overtuigd.


Uitbreiding met boeken en betalen

Dirk Grevink van ICT Group is verheugd met het contract. “Wij werken al enkele jaren met Qbuzz samen. Beide partijen zijn er van overtuigd dat de manier van reizen de komende jaren gaat veranderen, waarbij MaaS een echt alternatief wordt voor het reizen met de eigen auto. Cruciaal is daarbij een hoge kwaliteit dienstverlening die alle schakels (bus, trein, (deel-)auto, (deel-)fiets en taxi) met elkaar verbindt en de reis volledig ondersteunt. Wij als TURNN geloven hierin.”

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0

GESPOT IN DIT TOPIC