TLN: ‘Mooi dat staatssecretaris luistert naar PFAS-noodkreet bouw en transport’

Staatssecretaris van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil snel nieuwe, werkbare kaders rond PFAS. Heel goed, vindt TLN. Maar de actie op het Malieveld gaat wel door.

Van Veldhoven wil dat het RIVM zo snel mogelijk bepaalt wat een veilige norm is voor het gebruik van grond met PFAS. Uiterlijk 1 december wil ze duidelijkheid.
‘Nu ook echt doorpakken’
‘Mooi dat de staatssecretaris luistert naar de noodkreet van de bouw- en transportwereld’, zegt TLN-voorzitter Elisabeth Post. ‘Ze laat hiermee zien dat ze de pijn van de sector ziet. Als de staatssecretaris en het RIVM nu ook echt doorpakken, kunnen ze honderden transportbedrijven redden van de ondergang. Want transportbedrijven die grond, zand en grind vervoeren staan nu helemaal stil. Het water staat ze aan de lippen. Elke dag stilstand is een stap dichter bij faillissement. Elke dag stilstand is een stap dichter bij werknemers die op de bank belanden. Elke dag stilstand is een stap dichter bij een recessie voor heel Nederland.’
Taskforce
Van Veldhoven heeft ook een taskforce ingesteld, waarin bedrijven en overheden samenwerken om PFAS-knelpunten op te lossen. TLN gaat ervan uit dat met deze taskforce de kennis over PFAS bij provincies, gemeenten en waterschappen snel op niveau is. ‘En dat die lagere overheden hun angst kwijtraken in grondkwesties. Dat ze het werk gewoon weer door laten gaan’, zegt Post.
Actie Malieveld gaat door
De PFAS-crisis is een van de redenen dat TLN op woensdag 30 oktober, samen met de bouwsector, actievoert op het Malieveld. Die actie gaat gewoon door. Post: ‘Deze stap van de staatssecretaris is heel mooi, maar de druk moet erop blijven. Er moet eerst echt een oplossing zíjn, voordat wij zijn gerustgesteld. Bovendien staan we daar woensdag ook vanwege het stikstofprobleem. Dat probleem hangt nog steeds als een donkere wolk boven de bouw- en transportsector.’
Alex Miedema

Bijlages

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!