Total en PitPoint openen LNG-tankstation in België te Rekkem

Total en PitPoint openen LNG-tankstation in België te Rekkem

Een concrete stap naar een internationaal dekkend netwerk van LNG-tankstations

Total heeft via haar filiaal PitPoint haar tweede LNG-station voor vrachtwagens in België geopend. Het station bevindt zich in Rekkem, vlakbij de Franse grens. Met de eerder geopende PitPoint LNG-stations op logistieke knooppunten in Nederland is deze locatie daarmee een concrete stap op weg naar de realisatie van een internationaal dekkend LNG-netwerk in Noordwest-Europa.

Gunstige ligging
Het LNG-tankstation is geplaatst bij het reeds bestaande Total tankstation aan het transportcentrum LAR op de Rijksweg 746 te Rekkem (Menen), vlak aan de snelweg E17/A14 tussen Kortrijk en Lille. Het station heeft daarmee een gunstige ligging voor transportvervoer met als doorgaande route de Benelux. En dat is goed nieuws voor transporteurs die reeds de stap naar rijden op LNG (Liquefied Natural Gas) hebben gezet.

“Wij willen graag ons steentje bijdragen aan milieuvriendelijker transport. Daarom hebben wij gekozen om te gaan rijden op de alternatieve brandstof LNG. Onze LNG-trucks rijden inmiddels 24/7. Dat is met het nu nog kleine aanbod van LNG-stations soms wel even puzzelen. We zijn dan ook erg blij met het nieuwe LNG-station van PitPoint, die precies op onze route ligt. Hopelijk doet een groter LNG-netwerk in combinatie met de 0-accijnsregeling vanuit de overheid andere transporteurs volgen. Zo kunnen wij met zijn allen bijdragen aan het vergroenen van de transportsector!”, aldus Dieter Vanoverberghe, zaakvoerder bij DVM Trans.

Faciliteiten
Het nieuwe station wordt 24/7 toegankelijk en is voorzien van twee LNG-pompen met daarbij drie opstelplaatsen voor trucks rijdend op LNG. In dit nieuwe LNG-station heeft Total via haar filiaal PitPoint haar nieuwste innovaties meegenomen: éxtra koud LNG speciaal voor Volvo-trucks en een digitale dispenserdisplay met tankinstructies in 11 verschillende talen, speciaal voor de internationale transporteurs die dit station passeren. Alles wordt geplaatst onder een luifel, zodat chauffeurs droog kunnen tanken. Daarnaast beschikt het station van Total, waar het PitPoint LNG-station bij geplaatst wordt, reeds over een restaurant en parkeergelegenheid. Dit maakt het station nu ook voor chauffeurs die op LNG rijden een full service tussenstop.

Steeds meer transporteurs gaan over op LNG
Steeds meer transporteurs vervangen hun diesel trucks voor LNG-trucks. LNG is namelijk een nu al beschikbare alternatieve brandstof voor diesel met een beperkte impact op het milieu: het voldoet aan de strengste normen en emissiedoelstellingen voor de stad. LNG zorgt voor een reductie van de uitstoot van broeikasgassen van 6 tot 15%*, met een potentieel voor een nog verdere reductie bij de integratie van bioLNG. Het gebruik van LNG als brandstof voor voertuigen vermindert ook het geluid met 50% en biedt rijden op LNG een financieel voordeel ten opzichte van diesel door de steeds lager wordende brandstofkosten in combinatie met overheidsstimuleringen, zoals de 0-accijnsregeling die in België van toepassing is.

(*) Bron: NGVA-Thinkstep Study on Greenhouse Gas Intensity of Natural Gas, 2017. De beoordeelde casus was een combinatie van 40 ton trekker-aanhangwagencombinatie in langeafstandsverkeer met een laadvermogen van 75%.

Transporteurs die meer willen weten over het rijden op LNG of willen tanken bij dit nieuwe station, kunnen daarvoor contact opnemen met Koen Martens van PitPoint via koen.martens@pitpoint.eu.

Over Total in België

Total is bijna sinds een eeuw een belangrijke speler in het Belgische economische landschap. De groep telt 4.800 medewerkers in de volgende sectoren: raffinage, petrochemie, hernieuwbare energie, verkoop van petroleumderivaten en gespecialiseerde producten. Sinds 2013 levert de groep in België ook aardgas en elektriciteit aan professionele klanten via dochterbedrijf Total Gas & Power Belgium, dat in 2016 de B2B-activiteiten van Lampiris heeft overgenomen.

Over PitPoint.LNG

PitPoint.LNG BV is een joint venture van PitPoint clean fuels (onderdeel van Total) en Primagaz Nederland BV (onderdeel van SHV Energy) en richt zich op de realisatie en exploitatie van LNG-infrastructuur voor de automotive- en maritieme-sector. Momenteel beschikt PitPoint over 4 LNG-stations voor zwaar wegtransport in Nederland te Zwolle, Den Hoorn, Roosendaal en Venlo en 1 in België te Rekkem. Daarnaast werkt PitPoint.LNG hard aan de ontwikkeling van nieuwe LNG-tankstations voor trucks en schepen in Nederland, België en Duitsland.

Bijlages

(klik om te vergroten)

LNG station

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
50