Renault Oxygen (vrachtwagen), foto van Truckfan Nieuwsposter

Renault Oxygen (vrachtwagen)

6.311 foto's van @Truckfan Nieuwsposter

Renault Trucks, Jumbo en SVZ testen elektrische Oxygen-truck voor stadslogistiek

Renault Trucks geeft vervolg aan zijn onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden met het prototype Oxygen. Terwijl een eerste testfase in Lyon en Parijs nog loopt, gaat de fabrikant een nieuwe test uitvoeren met een tweede versie van deze elektrische truck voor stadslogistiek. In oktober 2024 zal in Amsterdam een versie met koelunit worden getest, die is ontworpen met steun van Renault Trucks Nederland en in samenwerking met supermarktketen Jumbo en SVZ.

Als referentiestad voor duurzame mobiliteit is Amsterdam de ideale locatie voor het Oxygen-project. Na Parijs en Lyon start Renault Trucks een nieuwe testfase voor zijn elektrische stadsvoertuig in de Nederlandse hoofdstad. Voor deze nieuwe fase, die begint in oktober 2024, werkt Renault Trucks samen met Jumbo en SVZ.

Jumbo is de op één na grootste supermarktketen van Nederland. Met meer dan 700 winkels in Nederland en België staat het bedrijf letterlijk midden in de samenleving. Als familiebedrijf voelt Jumbo zich verantwoordelijk voor de wereld om zich heen en wil waarde toevoegen voor de huidige en toekomstige generaties. Voor de aanvoer van verse producten naar de winkels in Nederland is transportpartner SVZ verantwoordelijk.

Omdat de truckfabrikant en zijn partners hun milieu-impact zoveel mogelijk willen beperken, hebben ze hun krachten gebundeld voor het opzetten van een passende stadslogistiek met een nieuwe 26-tons experimentele elektrische stadstruck die in de Nederlandse zero-emissiezones mag rijden. Dit is belangrijk, want vanaf 1 januari 2025 mogen Nederlandse gemeenten zones aanwijzen waar alleen zero-emissie voertuigen mogen rijden om de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden te verminderen. In tegenstelling tot de eerste test in Frankrijk met het logistiek bedrijf Geodis, zal deze truck tijdens de testfase van zes maanden geen droge maar gekoelde producten geruisloos, zonder vervuilende uitstoot en in alle veiligheid vanaf het distributiecentrum naar de Jumbo supermarkten in hartje Amsterdam brengen.

"Het succesvolle partnerschap met Jumbo en SVZ tijdens dit innovatieve project toont aan hoe belangrijk een goede samenwerking is bij het behalen van duurzaamheidsdoelen", zegt Jerome Berthelet, managing director bij Renault Trucks Nederland. "We streven allemaal naar emissievrije oplossingen voor stedelijke gebieden en het proefproject in Amsterdam, een stad die voorop loopt op het gebied van milieubeheer, voegt aanzienlijke waarde toe aan onze missie."

Wilko Maas, Vlootmanager bij Jumbo Supermarkten vervolgt: “Iedere dag rijden vele vrachtwagens en bezorgauto’s van Jumbo door het hele land om winkels te bevoorraden en boodschappen thuis te bezorgen. Jumbo streeft ernaar om uiterlijk in 2030 CO2-neutraal te zijn. Dat geldt dus ook voor ons transport. Daarnaast worden steeds meer binnensteden een zero-emissiezone. Het is voor ons daarom extra belangrijk om nauw betrokken te zijn bij ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vervoer. Door deze proef met de Renault Trucks Oxygen truck kunnen we veel ervaring opdoen om de winkeldistributie zo schoon én veilig mogelijk te kunnen verzorgen.”

Erwin Keizer, financieel manager bij SVZ en specialist in stedelijke transportoplossingen, is blij met deze stap. "Bij SVZ doen we er alles aan om onze klanten vooruit te helpen. Met de Oxygen truck slaan we de weg in naar een toekomst met emissievrij transport en creëren we een veiligere manier om goederen te bezorgen."

Het prototype van de truck werd gebouwd in de fabriek van Renault Trucks in Blainville-sur-Orne - de eerste Europese fabriek waar sinds 2020 elektrische trucks in serie worden geproduceerd.

Een voertuig aangepast aan de beperkingen van stadsdistributie
De Oxygen is ontwikkeld door Renault Trucks en 17 partners. Dit moderne voertuig is speciaal ontworpen voor de stad en combineert veiligheid met comfort:


Voor optimale veiligheid heeft de Oxygen een cabine met lage instap en een grote voorruit waardoor de chauffeur een uitstekend zicht heeft ter hoogte van de overige weggebruikers. Meerdere camera's vervangen de spiegels voor een 360° zicht. Hierdoor is het zicht naar achteren aanzienlijk verbeterd, evenals de detectie van voetgangers en kwetsbare weggebruikers in dode hoeken.

Om het comfort en de veiligheid van de bestuurder te verbeteren, is de passagierszijde voorzien van een schuifdeur om de risico's bij het openen van een traditionele deur te vermijden. De bestuurder kan zowel aan de rechter- als aan de linkerkant in- en uitstappen, wat gemakkelijk is dankzij de lage instaphoogte van de cabine.

Voor een perfecte conservering van de vervoerde goederen heeft het voertuig een gekoelde laadruimte met een constante temperatuur, die geschikt is voor het vervoer van 25 rolcontainers.

Tot slot is het exterieur van de truck volledig nieuw ontworpen zodat het perfect past in het stedelijk landschap, terwijl het interieur van de cabine is vernieuwd met meer comfort voor de bestuurder.

Technische voertuigspecificaties

Maximaal toelaatbaar totaalgewicht: 26 ton
Chassis: 6x2
Afmetingen: 10 m (l) x 2,6 m (b) x 3,8 m (h)
Wielbasis: 4600 mm
Carrosserie: koelunit geïntegreerd op chassis, geschikt voor rolcontainers
Accucapaciteit: 3 x 94 kWh, totaal 282 kWh
Actieradius: 150 km, aangepast aan de dagelijkse leveringen door SVZ aan Jumbo in Amsterdam

Over Jumbo Supermarkten
Jumbo is een Brabants familiebedrijf met een rijke historie. Begonnen in 1921 als levensmiddelengroothandel heeft Jumbo een indrukwekkende groei doorgemaakt. Inmiddels is het de tweede supermarktketen van Nederland. Wekelijks verwelkomt Jumbo miljoenen klanten in meer dan 700 winkels en online via Jumbo.com en de Jumbo app. Sinds 2019 is Jumbo ook actief in België en heeft daar inmiddels ruim dertig winkels. In alle winkels én online staat Jumbo voor lage prijzen, een kwalitatief goed assortiment en service met een glimlach. Klanten kunnen daarbij vertrouwen op de bekende 7 Zekerheden.

Voor het welzijn van toekomstige generaties wil Jumbo het beste doen voor mens, dier en natuur. Het MVO-beleid van het familiebedrijf richt zich daarom op belangrijke onderwerpen als lokale verbinding, gezonder eten, duurzame ketens, beter milieu en goed werkgeverschap. Samen met klanten, collega’s, ondernemers, leveranciers en partners levert Jumbo een bijdrage aan deze belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Meer informatie over alle MVO-activiteiten vindt u op onze website.

Over SVZ
SVZ is een transportbedrijf dat is ontstaan uit 2 familiebedrijven met beide een rijke geschiedenis in transport. Een beslissing die is gebaseerd op gedeelde waarden van duurzaamheid, professionalisering, een toekomstgerichte visie en toewijding voor kwaliteit. Vanuit de missie om ondernemers in beweging te brengen vormen de kernwaarden Samenwerking, Vooruitstrevend en Zekerheid de leidraad voor alle activiteiten van SVZ. Als SVZ beschikken wij over een netwerk van partners met vestigingen verspreid over het hele land, en blijven wij een vooraanstaande speler in de Benelux, Noord-Frankrijk en het westen van Duitsland. Met een vloot van 1100 trekkende eenheden, ruim 1800 opleggers en aanhangwagens, 100.000 m2 opslagruimte en een team van meer dan 1500 toegewijde medewerkers, staat SVZ klaar met haar expertise en aandacht voor kwaliteit waar de klanten op kunnen vertrouwen.

Over Renault Trucks

Al sinds 1894 levert de Franse truckfabrikant Renault Trucks duurzame mobiliteitsoplossingen aan professionele transporteurs, nu variërend van lichte bedrijfswagens tot en met trekkers met opleggers. Renault Trucks zet zich in voor de energietransitie en biedt niet alleen voertuigen met een gecontroleerd brandstofverbruik, maar ook een compleet aanbod van 100% elektrische trucks, waarvan de levensduur wordt verlengd dankzij een circulaire benadering. Gevestigd in Lyon, Frankrijk, met een wereldwijd netwerk, toont Renault Trucks zijn toewijding aan een duurzame toekomst en ondersteunt klanten bij hun overgang naar schonere transportmethoden.


Renault Trucks maakt deel uit van de Volvo Group, een van ’s werelds grootste fabrikanten van trucks, touringcars en bussen, bouwmachines en industriële en scheepsmotoren. De groep levert ook complete financierings- en serviceoplossingen.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!