Scania P320, foto van Truckfan Nieuwsposter

Scania P320

Deze zomer nam De Rouwmaat Groep in Groenlo een nieuwe Scania P320 zuig/veegauto in gebruik. De nieuwe truck gaat een Scania vervangen die zo’n 20 jaar lang hetzelfde werk heeft gedaan. De 4-serie vrachtauto uit 2000 had ca. 30.000 draaiuren gemaakt en had eigenlijk nog wel even meegekund. De opbouw was daarentegen hard aan vervanging toe en dat was bepalend voor de beslissing om in een nieuwe truck te investeren. Voor directeur Bob Rouwmaat lag de keuze voor Scania voor de hand: meer dan een halve eeuw partnership.


Zo’n 60 jaar geleden verscheen de eerste Scania in het wagenpark en sindsdien is het Zweedse merk een vaste verschijning. Bob Rouwmaat: “Wij vinden een partnership met onze vaste leveranciers net zo belangrijk als met onze klanten. Het is echt niet vanzelfsprekend dat een leverancier onze business echt begrijpt en actief meedenkt in de beste oplossingen. Met Scania hebben we dat wel. Bij onze vaste dealer in Gaanderen hebben we hele korte lijnen en dat werkt uitstekend. Natuurlijk moet de truck goed presteren en zijn beloftes waarmaken, maar verder is het allemaal mensenwerk. We zijn allemaal onderdeel van dezelfde keten en daarom is het fijn als er over en weer vertrouwen is en men ons begrijpt.”


De nieuwe Scania zuig/veegauto heeft een Bücher Optifant 8000 opbouw met een inhoud van 8 kuub. De zuig/veeginstallatie heeft een milieuvriendelijke hydrostatische aandrijving. Deze voorkomt niet alleen de extra CO2-uitstoot van een tweede verbrandingsmotor, maar is ook nog eens aanzienlijk stiller in het gebruik. Dat is zowel prettig voor de chauffeur als voor de omwonenden. Het is de eerste keer dat een Scania met een dergelijke opbouw wordt gecombineerd. Er kan dus met recht van een primeur gesproken worden. Het voertuig is verder uitgerust met een P-slaapcabine. Deze biedt de chauffeur niet alleen een royale werk- en rustplek, maar sluit ook beter aan op de opbouw. Hierdoor wordt de stroomlijn van het hele voertuig aanzienlijk verbeterd.


De nieuwe truck wordt met name ingezet voor de afsluitende schoonmaak in de wegenbouw, bij bedrijven en gemeentes en voor de eigen activiteiten. Het vaste werkgebied zal de Achterhoek, de Stedendriehoek (regio Apeldoorn e.o.) en Twente zijn.


Bob Rouwmaat vormt samen met zijn broer Dave en neef Elco de dagelijkse leiding van het familiebedrijf dat zo’n 70 jaar geleden werd gestart. Bob Rouwmaat: “Wij zijn inmiddels de derde generatie Rouwmaat in het bedrijf. De vorige generatie volgt het bedrijf uiteraard nog vanaf de zijlijn en voor de grote beslissingen stemmen we altijd nog even met ze af. Er is ontzettend veel ervaring beschikbaar en daar maken we graag gebruik van.”


Naast partnership investeert Rouwmaat ook veel in duurzaamheid. Het bedrijf heeft duidelijk vastgelegde ambities om de ecologische voetafdruk steeds kleiner te maken. De keuze voor Scania past volledig in dat plaatje, maar Rouwmaat doet veel meer, licht Bob Rouwmaat toe: “Geen enkel bedrijf kan het zich nu nog veroorloven om niet duurzaam te ondernemen. Ik wil later voor mijn kinderen een bedrijf achterlaten waarvoor we nú al onze verantwoordelijkheid hebben genomen. Wij zitten zelf per slot ook in de recycling, dus we denken veel in oplossingen.”


Aansprekende voorbeelden zijn de opvang van al het regenwater dat weer wordt gebruikt voor de productie van beton en diverse belangrijke spoelprocessen. Ook de toiletten worden met dit regenwater gespoeld. Daarnaast wordt het sloopbeton gerecycled in de productie van nieuw beton en is men overgestapt op de productie van geopolymeerbeton. Voor de productie hiervan is geen cement nodig en juist bij de productie van cement komt er veel CO2 vrij.


De Rouwmaat Groep is een breed georiënteerd bedrijf dat een reeks activiteiten uitvoert op het terrein van bodem- en milieuonderzoeken, infraprojecten, sloopwerken, de productie van beton en mortels, de verhuur van afvalcontainers, recycling en de transport van allerhande grondstoffen, half- en eindfabricaten. Het bedrijf biedt werk aan zo’n 190 medewerkers. Het wagenpark bestaat uit ca. 80 trucks waarvan 60 in het grondverzet. Zo’n 85% hiervan betreft Scania’s.

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
PUNTEN
1
WEERGAVES
0
BATTLES
MEER FOTO'S
GESPOT OP DEZE FOTO