Scania G500 XT, foto van Truckfan Nieuwsposter

Scania G500 XT

6.333 foto's van @Truckfan Nieuwsposter

Bergingsbedrijf Modern met vestigingen in Utrecht en Bodegraven zette onlangs een nieuwe Scania G500 8x2*6 met twee sturende voorassen en een gestuurde naloopas op de weg. De in het opvallende bergingsgeel gespoten auto in een XT uitvoering is een echte alleskunner. Hij vervangt een andere Scania die na 23 jaar trouwe dienst nu met pensioen gaat.


“Ja, het werd echt wel tijd voor een nieuwe”, meent directeur Tom van Oort. “Dat vond de Scaniadealer in Utrecht ook want daar was ik volgens hen al veel te lang niet meer geweest. Daarom hebben we het nu meteen goed gedaan met een stevige rondom luchtgeveerde moderne truck met voldoende uitrusting om heel veelzijdig ingezet te kunnen worden. Dit omdat wij niet alleen bergen, maar ook in het kraanwerk, ontruimingen en de tentenverhuur actief zijn.”


Wat niet wil zeggen dat Van Oort niet heel bewust voor Scania gekozen heeft. “Scania had toen wij hem bestelde de nieuwste cabine en is natuurlijk een door en door betrouwbaar merk. En dat niet alleen vanwege zijn oersterke chassis met een innerliner. Daar komt bij dat Scania ons af fabriek precies de juiste asconfiguratie kon leveren en dat de auto makkelijk opbouwt.” Vanwege de uitgekiende Body Work Adaptation van Scania is het chassis van de Scania al zo ver voorbereid dat de opbouwer snel en efficiënt te werk kan gaan. Hierdoor wordt de doorlooptijd aanzienlijk verkort en is het voertuig sneller inzetbaar.


Dat laatste speelde zeker mee. Want achter de G-cabine met normale dakhoogte staat niet alleen een vier keer afgestempelde 53 ton meter kraan van Palfinger en een VDL haakarminstallatie, maar ook nog helemaal achterop een hydraulische lepel van Falcon om trucks mee af te slepen. Een behoorlijke hoeveelheid kasten langs de zijkant, een camera achterop en een lichtbak met daarnaast twee klassieke zwaailichten maken het af.


“De kraan en de lepel zijn primair voor het bergingswerk. Hoewel we met de kraan ook allerlei andere klussen aanpakken. Maar dankzij de afzetinstallatie wordt de auto een echte alleskunner. Want daarmee kunnen we er bijvoorbeeld snel een platform opzetten voor het transport van (gestrande) voertuigen of rollend (bouw)materieel. Maar ook containerbakken in verschillende soorten die wij gebruiken bij ontruimingen. Of er ook een zoutstrooier op kan? Ik denk het wel. Maar dat doe ik niet. Want als er zout gestrooid moet worden, is het doorgaans zo dat wij het óók druk genoeg hebben langs de weg.”


Van Oort ging ook heel bewust voor de XT-uitvoering. “Het past bij de auto en die stalen bumper zag ik helemaal zitten in ons werk. Maar de speciale zwarte XT spiegelkappen heb ik toch in de kleur laten zetten. Verder denk ik dat we met de 500 pk SCR-only motor goed gekozen hebben. Je moet bedenken dat deze truck van zich zelf al ruim 20 ton weegt. Met een beetje sleep, zit je dus niet eens zo heel ruim in de vermogen. Voor het bergen van een écht zware truck is het zelfs wat tekort. Maar met deze vierasser komt dat helemaal goed.”


Hoewel Modern zelf over een uitgebreide werkplaats beschikt, heeft hij deze keer toch besloten een reparatie onderhoudscontract af te sluiten. “Het is bij ons ook vaak heel druk en als je lang met een truck wilt doen, moet je er ook de nodige zorg aan besteden.”

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!