Scania G450, foto van Alex Miedema

Scania G450

Alex Miedema
Agra Service Nabuurs (ASN) uit Overloon heeft al sinds jaar en dag zonder twijfel de meest herkenbare trucks uit de wijde omtrek. Elk nieuw voertuig komt in een RAL hard roze met een gele streep. Zo ook met de twee nieuwste aanwinsten van het bedrijf: een G450 8x4 met gestuurde hefbare naloopas en een G450 4x2 als trekker. Beide voertuigen zijn volledig luchtgeveerd en hebben negen tons voorassen en de normale dakhoogte.


Agra Service Nabuurs ging in 1991 van start toen Hans en Wilma Nabuurs vanuit de mestbranche de activiteiten als zelfstandige ondernemers verder gingen uitbouwen. Met zoon Wouter en nog vier medewerkers is het een echt familiebedrijf met hart voor de zaak, de klanten én voor Scania’s. Want op één na, staat er op elke truck de bekende Griffioen.


“Dat laatste komt echt door de band met de dealer in Gennep,” vertelt Wouter. “De service en inzet van de werkplaats trekt ons elke keer weer over de streep als er een nieuwe moet komen.” Deze keer werden dat er zelfs twee. “Het zijn onze eerste voertuigen van de nieuwe generatie.”


De 8x4 is uitgerust met een Terberg Haakarm als containerauto. “Daarmee vervoeren wij werkelijk alles: van Tempex tot tuinboontjes. Eigenlijk hadden we weer een gewone 6x2 gewild want bij ons draait alles om een laag eigengewicht. Maar dat wringt toch heel vaak met de praktijk: in het veld heb je toch vaak net iets meer tractie nodig en het risico van overbelading ligt met een 6x2 bij ons toch wel heel erg op de loer. Met deze 8x4 zijn we ondanks de Durabright Alcoa velgen weliswaar een 1.500 kilo zwaarder waar ik op een ton gehoopt had. En hij is natuurlijk duurder. Maar aan de andere kant kunnen we ook vijf ton meer laden terwijl de auto veel makkelijker werkt omdat het met de gewichtsverdeling over de assen veel beter klopt. Daarbij is de draaicirkel net zo groot als die van de 6x2 én de tractie is beter dan met een Robson Drive.”


Als we even doorvragen over die roze kleur geeft Wouter onmiddellijk zijn moeder aan de telefoon. Die legt kort en bondig uit dat de kleur háár keuze was. “Toen wij begonnen, waren er nog 108 bedrijven die in de mest reden,” vertelt Wilma. “Ik zei dat als we ons daar wilden onderscheiden, we iets met de kleur moesten doen. Ik vertelde de dealer dat hij de auto desnoods in paars met groene sterren kon opleveren áls het maar zou opvallen. Nou, paars was een samengestelde kleur en dus duur en de sterren zou sjabloonwerk worden: ook duur. Dus werd het RAL roze met een gele streep. En het werkt: die kleur is ons visitekaartje.”


De G450 4x2 trekker rijdt voornamelijk als tankauto en met een Walking floor trailer. “Beide auto hebben we verder identiek uitgerust met onder meer LED-verlichting, Driverpakket, een retarder en ACC. Dat laatste was aanvankelijk niet eens een bewuste keuze. Maar nu zouden de jongens niet meer zonder willen. Ze vinden het veilig en makkelijk in de file. Want wij rijden heel divers werk en zo’n beetje 50/50 regionaal en lange afstand. Dat vraagt om een veelzijdig voertuig. De ene dag zit je continu op de snelweg, de volgende stap je wel 20 keer in en uit en zit je op de hobbeligste zandpaden. Daar heeft Scania met de G-serie met luchtvering rondom echt een perfect antwoord op. Hij kan wat hoger op de poten staan als het moet maar is qua instap toch niet te hoog en ook ruim genoeg om in te overnachten. Want een G is qua vloeroppervlak net zo groot als de R en de S. Maar achteraf denk ik dat we de volgende toch weer met een hoog dak kopen. De chauffeurs die nu met deze auto’s rijden, zijn er meer dan dik tevreden mee. Maar ik merk dat we steeds vaker meerdere dagen weg zijn. Dan is meer staruimte toch wel fijn voor de jongens.”


Beide nieuwe voertuigen staan op een onderhoudscontract. “Wij gaan niet zelf servicen”, is Wouter zijn overtuiging. “Laat de Scaniadealer ons lekker ontzorgen. Dan houden wij meer tijd over om te doen waar wij weer goed in zijn.”

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
PUNTEN
2
WEERGAVES
0
BATTLES
MEER FOTO'S