Hatz TL 13, foto van hooidonk

Hatz TL 13

hooidonk
Met kleine stapjes komt de Hatz steeds verder. Het blok zo goed mogelijk gereinigd en kaal gemaakt, de binnenkant van het koppelingshuis schoon gemaakt en in de roestwerende primer gespoten, krukaskeerring vernieuwd, koppelingsplaat vernieuwd, vliegwiel en drukgroepje ook maar even in de lak/primer gezet. Het zit nu nog even los in elkaar. Eerst nog het vliegwiel vast zetten met de grote centrale moer (hoe vast moet die eigenlijk? Gewoon vast?), dat moet nog even wachten op de goede dop. Dan kan de koppeling definitief in elkaar. Maar eerst nog even een doorntje maken om de koppelingsplaat te centreren.
Als dat allemaal klaar is, kan hij weer tegen de achterbrug aan.

Reacties

+2
Sojaboontje
Goed bezig. Het makkelijkst is dat je het vliegwiel vastzet bijv. op de straterkrans. Hoe heb je hem los trouwens gemaakt?
hooidonk
@Sojaboontje
Voor het los halen kon ik een dop lenen. Met de luchtsleutel was die toen zo los. Maar voor het vastzetten is dat misschien wat te lomp. Ik hoorde net dat ik die dop weer kan gebruiken, dus dat is fijn!
Voor het vastzetten is het denk ik inderdaad beter om dan het vliegwiel vast te zetten en met een sleutel de moer aan te draaien. Ik denk eerst maar eens op gevoel aantrekken, kijken hoe vast die dan zit.
Sojaboontje
@hooidonk Ja, en wat @ronald73 aangeeft misschien borgen met locktide.
+2
erik9831
😍
+1
ronald73
Misschien een idee om voor de zekerheid die moer te borgen met een passende Loctite?
+1
hooidonk
@ronald73
Hatz heeft een hele mooie borging van de moer, met een inbusje die in een gaatje in het vliegwiel valt. Die gaatjes verspringen, dus dat past heel vaak.
Anders was loctite inderdaad wel een verstandig idee! 👍🏼

(klik om te vergroten)

Sojaboontje
@hooidonk Oh das handig. Dit had Eicher niet namelijk🙈, en ze gebruikten ook geen Locktide! Verkeerde bezuinigingen dus, later werd dit natuurlijk wel verholpen. Dus als je een Eicher koopt altijd ff de axiale speling voelen!
hooidonk
@Sojaboontje
Oei, dat is inderdaad een verkeerde inschatting geweest.
Als hij los komt, krijg je rare schades.
Niet helemaal goed opgelet toen ze de Hatz motoren kopieerden.. 😅
+2
Sojaboontje
@hooidonk Je bedoeld dat Hatz kopieerde van Eicher.. 😂 Ach, beter goed gejat dan slecht bedacht.
+1
hooidonk
@Sojaboontje We zijn allebei anders geïnformeerd denk ik.. 😜

Maar het is allebei mooi spul!
Zoals bijvoorbeeld de Mammut 74 is echt een hele mooie en goeie trekker!
+1
Sojaboontje
@hooidonk Ja liever een blauwe dan een rode MF😜.
hooidonk
@Sojaboontje
Uh...sorry..?? 😳
Sojaboontje
@hooidonk Een mammut 74 is technisch een Mf.
hooidonk
@Sojaboontje
Ik dacht 'gewoon' een MF met ander plaatwerk? Soort wolf in schaapskleren zeg maar. 😅
Ze verschillen op nog wel meer details, volgens mij is de voortrein ook anders.
Sojaboontje
@hooidonk Alleen bij de modellen met achterwiel aandrijfing hadden ze een Eicher vooras bok. Ze waren ook alleen met normale versnellingsbak beschikbaar.
hooidonk
@Sojaboontje
Oh hé, dat zijn wel leuke details om te weten! 👍🏽
WaterDeutzer
Was in de jaren '40 meer gebruikelijk een conische tap voor vliegwiel(naaf). Mijn Deutz F2M315 heb ik gekocht met "los liggend" vliegwiel. Bleek door losgelopen moer de tap te zijn afgebroken. En dat met een vliegwiel van een paar honderd kilo. Zowel vliegwiel als vliegwielhuis loopt taps, dus het afgebroken vliegwiel bleef terplekke rommelen.
hooidonk
@WaterDeutzer
Oei ja, als die los komt, gaat er wel iets goed mis.
Is er toen een nieuwe krukas in gekomen?

Dit vliegwiel past ook strak in het huis, ik had er nog een mooie klus aan om de papieren doeken er weer tussenuit te krijgen, die ik er ter bescherming tussen had gelegd.
WaterDeutzer
Gelast....Nieuwe naaf & tap laten draaien en combinatie op draaibank aan elkaar gelast.
Deze klus is al van half jaren '80 en "hangt" nog steeds. Ben destijds wel héél ver gegaan met renoveren. Moet nog oude foto's nog eens digitaliseren. Dan zal ik ze posten.@hooidonk
hooidonk
@WaterDeutzer
Allemensen, dat is er serieuze reparatie geweest!

Fijn dat het toen gelukt is en gezien de vele jaren dat het al zit, is het vakwerk geweest!

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
4
PUNTEN
12
WEERGAVES
585
BATTLES
MEER FOTO'S