Scania S450, foto van Alex Miedema

Scania S450

139.761 foto's van @Alex Miedema

Alex Miedema
Persfoto van een Scania S450, opgebouwd zonder opbouw.

AVG Transport uit Heijen heeft voor zijn wegvloot na lange tijd opnieuw voor Scania gekozen. Het bedrijf kocht ten behoeve van de transportafdeling twee Scania S450 4x2 trekkers met de hoge en luxueus uitgevoerde S-cabine. Voor AVG was de aanschaf ook de eerste kennismaking met de nieuwste generatie Scania trucks.


“Onze vloot kun je ruwweg verdelen in voertuigen die het terrein in moeten kunnen en zuivere wegvoertuigen. Van die laatste hebben we er ca. dertig,” vertelt transportmanager Frank Derks. “Dat we daar nu voor het eerst weer twee Scania’s aan toevoegen heeft meerdere redenen. Maar het feit dat de Scania-dealer recht tegenover ons zit, is er zéker één van”, vertelt hij lachend. Toch had Derks dan ook nog voor een ander merk kunnen kiezen want er zitten meerdere truckdealers in de straat. “Dat we voor Scania kozen, heeft te maken met het feit dat we er geen hadden rijden en we toch wilden weten wat de markt te bieden heeft. Positief zijn verder het lage eigen gewicht van de trekker, de berichten die we uit de markt horen over het goede brandstofverbruik van de 450 pk SCR-only motor én het feit dat het de nieuwste truck is.”


Hoewel zijn chauffeurs de twee Scania’s met de luxueuze S-Cabine mogelijk heel anders zien, is de aanschaf voor Derks toch vooral een test. “Wij kijken naar brandstofverbruik. Dat is in de infra soms niet makkelijk te meten maar binnen het transportdeel van ons bedrijf weer wel. De twee Scania’s zijn bedoeld voor het transport van vooral bulkstoffen en gaan de hele week rijden tussen de productielocaties van allerhande bouw- en vulstoffen en de uitleverpunten. Dat gebeurt binnen de Benelux en delen van Duitsland. Daar kunnen we het verbruik goed bijhouden via de uitdraaien van Scania en ons eigen Webfleetsysteem en zo nodig bijsturen.”


Derks wijst er verder op dat de kosten van de brandstof weliswaar ruim een derde van de totale exploitatie van een truck zijn maar dat hij zeker ook naar de hele TCO kijkt. “En die wordt uiteraard beïnvloed door veel meer parameters dan alleen de diesel. Ik ben heel benieuwd hoe we er over een jaar of twee voor staan.”


De twee S450 trekkers zijn beiden voorzien van een compressor die hydraulisch wordt aangedreven vanaf de versnellingsbak PTO. “Die zijn opgebouwd bij RTI in Lichtenvoorde”, vertelt Derks. “Verder zijn de auto’s functioneel besteld met dien verstande dat de S-cabine natuurlijk van zichzelf al behoorlijk luxe is uitgevoerd. Dit vanwege bijvoorbeeld zijn vlakke vloer die voor meer leefruimte zorgt. Wij hebben dat niveau nog verder verhoogd door de aanschaf van een premium chauffeursstoel, het grote infotainmentsysteem en de Scania standkoeling. Dat laatste omdat de jongens weliswaar geen grote afstanden overbruggen maar wel 4 tot 5 dagen per week in de auto slapen. Op het dak hebben we behalve zwaailampen ook twee luchthoorns laten monteren, maar we hebben verder afgezien van verstralers in de grille en in het dak. Wij rijden eigenlijk voornamelijk overdag en als we écht licht nodig hebben, is dat aan de achterkant. Want daar wordt gewerkt. Dan heb ik liever daar extra verlichting. Dat geeft comfort en veiligheid. De Alcoa lichtmetalen velgen zijn voor de gewichtsbesparing. Ik denk dat we met deze configuratie een goede balans gevonden hebben tussen wat voor het bedrijf functioneel en optimaal is en waar onze chauffeurs graag mee op pad gaan. Want ook een tevreden chauffeur draagt uiteindelijk positief bij aan het totale resultaat.”

Vrachtwagenliefhebber? Help mee!

Op TruckFan komen iedere dag honderden mensen samen om met elkaar te genieten van bedrijfswagens in alle soorten in maten, of dat nu een truck, trailer, bestelwagen, pick up, bus, taxi, dumper of hijskraan is. Dat kan niet zonder jou! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de topperknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische trucksite te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig! Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
0
PUNTEN
1
WEERGAVES
0
BATTLES
GESPOT OP DEZE FOTO