Weer

Weer nieuws

Stankrechtszaak omwonenden van veehouders gaat verloren

25-03-2025 - De overheid hoeft niet in te grijpen op de stankoverlast uit veehouderijen in de buurt van zestien omwonenden. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. De groep, onder wie tien Brabanders die in de buurt van deze boerderijen wonen, had genoeg van de stank die de bedrijven veroorzaken. Ze wilden dat de overheid daar iets aan doet.
Slechtst twee Brabantse omwonenden kregen wel gelijk van het hof. In hun omgeving is de stank zó erg dat de overheid maatregelen moet nemen om de stank te verminderen. Ook moet de Staat een schadevergoeding betalen. Omdat één van hen met hulp van de overheid is verhuisd, heeft de Staat daar aan zijn verplichting voldaan, laat het hof weten.Nog steeds in de stankGeert Verstegen van het Brabants Burgerplatform voert het woord namens de omwonenden. "Voor de veertien die geen gelijk hebben gekregen, is het balen", zegt hij. "Maar dat doet aan de uitspraak niets af. Ook in dit hoger beroep is (deels) in het nadeel van de Staat besloten." Tegelijkertijd maakt dat voor de omwonenden weinig verschil, ziet hij. "Zij zitten allemaal nog steeds in de stank, met alle gevolgen van dien." Omwonenden gaven aan dat de stank hen misselijk maakt en hen dwingt om hun gedrag aan te passen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun was niet buiten laten drogen, blijven ze binnen bij mooi weer en moeten ze ergens anders in hun huis slapen als het in hun slaapkamer stinkt.

Stanknormen
Veertien omwonenden kregen dus geen gelijk van het gerechtshof. Eerder was een rechter het wel met hen eens dat de Staat niet genoeg doet om hen te beschermen, omdat er meer stank was gemeten dan wettelijk toegestaan. Maar het hof houdt in zijn oordeel rekening met de normen voor stankoverlast die het RIVM hanteert.

Vanaf 25 'odeur units' (Ou) per kubieke meter is er volgens het RIVM sprake van de categorie 'extreem slecht'. Daarmee is het volgens het hof aannemelijk dat de stank een directe impact heeft op de persoonlijke levenssfeer van omwonenden. Ook is hun leefsituatie dan in strijd met een deel van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. In de vorige uitspraak hield de rechter nog rekening met de wettelijk toegestane geurnorm van 19,4 Ou/m3. Bij alle omwonenden werd die norm overschreden, maar bij veertien mensen kwam die dus niet boven de 25 uit.

Opstapeling
Het hof benadrukt dat het gebruik van een hogere norm in deze zaak niet betekent dat er onder 25 Ou/m3 geen sprake meer is van een ongezonde situatie. "Dit moet per individueel geval worden beoordeeld en hangt af van concrete omstandigheden", schrijft het hof. Het noemt daarbij onder meer de opstapeling van stank uit meerdere

veehouderijen.
Dat niet één enkele veehouderij, maar juist een opstapeling van stankbronnen voor een slechte leefomgeving zorgt, konden de bezwaarmakers nu niet bij de rechter aantonen. "Die berekeningen hebben we niet laten maken, omdat ze lastig en heel duur zijn", zegt Verstegen. "Eigenlijk zou de overheid dat zelf moeten doen om zich aan haar eigen zorgplicht te houden." Hij denkt met de berekeningen in de hand een betere kans te maken bij de rechter.

Nieuwsgrazer

Duidelijke spelregels voor toeristen in bloeiende bollenstreek

25-03-2025 - De bloemen in de bollenstreek kleuren weer en oefenen een magische aantrekkingskracht uit op toeristen en recreanten. Toch is het niet de bedoeling dat zij in de velden gaan lopen om foto’s te maken. Met een nieuwe vriendelijke, maar duidelijke campagne vragen samenwerkende kwekers, toeristische attracties en marketingorganisaties aandacht voor gewenst gedrag tijdens een bezoek aan de bloeiende Bollenstreek: Enjoy our flowers, but don’t cross the flower line. Lees verder...

Nieuwsgrazer

Zon is slecht nieuws voor eigenaren zonnepanelen

25-03-2025 - Het zachte en lokaal ook behoorlijk zonnige lente weer van de laatste dagen is ook op de energiemarkt goed terug te zien. Vooral op de elektriciteitsmarkt maakt wel of geen zon een wereld van verschil. Ondanks alle investeringen in duurzame energie is de rol van fossiel brandstoffen nog niet uitgespeeld, zo blijkt uit de data van het International Energy Agency (IEA).

Nieuwsgrazer

Nog meer Weer nieuws

Datum Onderwerp Reacties
24-03-2025 Meer maïs telen na afbouw derogatie lonkt 1 reactie
24-03-2025 Het witte goud steekt weer de kop op: "Groeizaam weer, dat proef je terug in de asperges" 0 reacties
24-03-2025 Tarwemarkt is niet voor één gat te vangen 0 reacties
24-03-2025 ’Déze flirtende single slaapt al in het bed van BZV-boer John’ 0 reacties
24-03-2025 Wereldwijd stroomverbruik steeg twee keer zo hard deels door extreme hitte 0 reacties
24-03-2025 Onderzoek overheid: EV-rijders willen weer benzineauto 0 reacties
22-03-2025 Na zijn bezoek aan Nederland prijst Landbouwcommissaris Christophe Hansen de Nederlandse innovatiekracht 0 reacties
21-03-2025 Ruim 21 graden in Brabant: eerste officiële warme dag van het jaar, terrassen vol 0 reacties
21-03-2025 Boer Roel 'beetje onzeker' door vrouwelijke aandacht: 'Heel bijzonder' 0 reacties
21-03-2025 Dit zijn de nieuwste elektrische auto’s uit China. MIIT maart 2025 0 reacties
21-03-2025 Afval weer voedsel maken lang niet zo duurzaam als je denkt 0 reacties
20-03-2025 A18 tot de middag dicht door gekantelde vrachtwagen met koeien 0 reacties
19-03-2025 Eerste koeien weer de wei in 0 reacties
18-03-2025 DOC verhoogt melkprijs over maart 0 reacties
18-03-2025 Vanaf nu zon, zon zon: vrijdag 22 graden in het zuiden 0 reacties
18-03-2025 Uien zaaien, hoe zit het met beschikbaarheid van rood? 0 reacties
17-03-2025 Hogere opbrengst landbouwproducten, Cuba heeft weer stroom 0 reacties