Wagen

Foto's van wagen

Wagen nieuws

Dieven wagen hun leven voor diefstal uit oliepijpleiding in Brabant

20-02-2021 - Al een jaar doet de politie onderzoek naar een merkwaardige zaak: oliediefstal uit een pijplijn die dwars door Brabant loopt. Een aanhouding of doorbraak blijft uit. Wie zitten er achter de levensgevaarlijke diefstallen met grote gevolgen voor mens en natuur? ,,Ze kopen tapapparatuur via Ebay, kijken wat filmpjes op YouTube en gaan aan de slag.”

Nieuwsgrazer

TU/e bouwt auto gemaakt uit afval: milieubewust én een beetje sexy

08-10-2020 - Milieubewust, duurzaam maar toch ook wel 'een beetje sexy.' Zo zou TU student Sietze Gelderloos auto Luca omschrijven. Samen met een team van in totaal tweeëntwintig studenten heeft hij anderhalf jaar keihard gewerkt om de wagen te bouwen. Elk jaar werkt er een team van de TU/e aan een duurzame auto van de toekomst. En dit jaar is dat dus 'afvalauto' Luca.
Luca is vanaf een afstandje goed te zien. De auto is klein, maar valt op door de knalgele kleur en de sportieve look. Trots staan studenten Sietze Gelderloos, Lisa van Etten en Mattijs van Wijk naast de auto. "Zal ik de lichten even aanzetten? Dat ziet er nog mooier uit", zegt Sietze. Ze hebben alle drie aan de wagen gewerkt. En ze zijn zichtbaar trots op hun eindresultaat.
Het was ook een flinke uitdaging vertelt Matthijs. "Er zijn veel dingen in het proces geweest die nog niet eerder of zelfs nog nooit zijn gedaan. Met name het plastic uit de oceaan was een uitdaging. Dat plastic zit nu in het chassis verwerkt en moet echt sterk zijn."
En er waren nog meer uitdagingen met het plastic. "Dat materiaal heeft natuurlijk al jaren in de oceaan gelegen. Ook zijn het allemaal verschillende soorten plastic. Daarom was het best lastig om ermee te werken. Toch geeft het genoeg kracht aan het chassis. Daarom laat het zien dat afval heel waardevol is."
Plastic flesjeLisa vult Matthijs aan met een voorbeeld. "Stel dat je een plastic flesje hebt dat je weggooit. Helaas belandt dat soms in de oceaan. Dit wordt vervolgens opgevist en naar een bedrijf gebracht. Dat bedrijf kan dat flesje ombouwen, waardoor er bepaalde korrels ontstaan. Van die plastic korrels kunnen wij weer andere dingen maken. En die zitten bij Luca dus in het chassis verwerkt."
Niet alleen in het chassis zit gerecycled materiaal, het zit ook verwerkt in de gele body van de auto."In plaats van dat dat plastic nu op een grote hoop ligt, hebben wij het verwerkt in deze gele folie in plaats van een lak", vertelt Sietze. "Doordat het een folie is, kunnen we het gemakkelijk verwijderen. Er blijft dan alleen puur plastic over. Dat is beter voor het recycle-proces.
Bekijk in de video hoe auto Luca eruit ziet:
Een échte autoNu auto Luca af is, staat er nog één ding op de planning van de studenten. "We willen proberen om een officieel kenteken te krijgen, want dat maakt het toch wel een échte auto", glundert Matthijs. "Hij kan nu maximaal negentig kilometer per uur rijden, en dat is best hard. Als we een kenteken krijgen zouden we ook de snelweg op kunnen."
Voorlopig moeten de studenten nog even geduld hebben. Maar er kan wel een klein rondje gereden worden op het TU terrein. Sietze stuurt de wagen behendig rond. Als hij weer tot stilstand komt, stapt hij tevreden uit. Hoe auto Luca rijdt? "Heerlijk! Ik zou niet anders meer willen."

Nieuwsgrazer

Gekantelde cementwagen op N2 bij Eindhoven zorgt urenlang voor problemen

08-07-2020 - Een gekantelde cementwagen zorgde woensdag urenlang voor grote problemen op de N2 bij Eindhoven. De parallelrijbaan van de A2 was tot drie uur 's middags dicht.
Het ongeval gebeurde iets na halftien nabij knooppunt Batadorp in de richting van Eindhoven naar Maastricht.
"Het slechte nieuws is dat de specie uit de wagen loopt. Dat maakt het een complexe situatie", aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat. De cementwagen werd eerst weggetakeld. Daarna kon de specie worden opgeruimd en vervolgens is het wegdek schoongemaakt. Om drie uur waren de problemen verleden tijd.

Nieuwsgrazer

Nog meer Wagen nieuws

Datum Onderwerp Reacties
24-06-2020 Hitteplan gaat van start vanwege tropische temperaturen 0 reacties
08-05-2020 Voeren en stro instrooien met dezelfde machine 36 reacties
23-01-2020 Bezitters van elektrische auto’s moeten zelf zorgen voor laadpalen 0 reacties
08-11-2019 Eerste dieren gespot in faunapassage Naardermeer 0 reacties
23-10-2019 Wakker Dier in actie bij bezorgdienst Albert Heijn 0 reacties
20-10-2019 New Idea in de snijmais 1 reactie
19-10-2019 De TBL Duwbok 0 reacties
06-08-2019 Iveco Trakker 8×8 voor Van Doorn Infra 0 reacties
23-07-2019 Nieuwe Scania S voor Harry van De Haan 0 reacties
23-07-2019 Nieuwe Scania S voor Harry van De Haan 0 reacties
25-06-2019 Dierenactivisten zetten kippen in de brandende zon om foto's te maken 0 reacties
23-06-2019 Rit met paard en wagen eindigt in sloot in Klazienaveen 0 reacties
23-06-2019 LVS levert 500pk FH met flinke hengel aan Prins 0 reacties
17-06-2019 Geesink en Iveco bouwen truck op bio-CNG voor Irado 0 reacties
08-06-2019 Persen en schudden In het hooi met Deutz-Fahr 80 06 0 reacties
11-05-2019 Hogere varkensprijs is geen ABC-tje 0 reacties
24-04-2019 Varkensprijs: het spel is op de wagen 0 reacties