Visser

Een visser is iemand die, vaak met behulp van gereedschap in de vorm van netten of hengels, waterdieren op het droge haalt, over het algemeen met als doel deze te consumeren, dan wel voor consumptie te verkopen.

Maar in deze context bedoelen we natuurlijk de carrosseriebouwer uit Leeuwarden. Naast ambulances bouwen ze ook brandweerwagens en voertuigen ten behoeve van de dokterswacht. In het verleden werd een nog veel breder scala aan producten geleverd, denk daarbij aan lijkwagens, limousine's en bergingstrucks. Visser is een dochteronderneming van Ziegler.

Foto's van visser

Visser nieuws

Koeien gered uit riviertje de Tongelreep bij Valkenswaard

12-07-2020 - Twee koeien zijn zondagochtend in het riviertje de Tongelreep gevallen in Valkenswaard, nabij de Achelse Kluis. Beide dieren werden opgemerkt door een visser en konden met de nodige moeite uit het water worden gehaald.
De eigenaar van de dieren werd gewaarschuwd en heeft een ver-rijker geregeld van een bevriende boer. Met materieel van de brandweer kon een strop om de dieren worden gelegd. Daarna konden de koeien redelijk eenvoudig de dieren uit het riviertje worden getrokken. Beide dieren maken het goed en lopen weer in de wei.

De man die de koeien opmerkte was aan het vissen in het slib-reservoir dat daar aangelegd is om vervuild slib vanuit België op te vangen. Doordat het regelmaat uitgegraven wordt om later verbrand te worden als chemisch afval, was het ook moeilijk in te schatten hoe diep het water was.

Nieuwsgrazer

Uientelers in Zeeland zetten 'bijenbrood' in om de oogst te beschermen

27-06-2020 - Uientelers in Zeeland gebruiken steeds vaker de plant phacelia om insecten weg te houden. Vooral de trips maakt het telers moeilijk. Het 'onweersbeestje' eet de uienplant stukje bij beetje op, waardoor hij uiteindelijk dood kan gaan.
Dat er de laatste jaren zoveel tripsen zijn heeft te maken met de relatief warme winters, waarbij er meer trips overleven. De daaropvolgende warme zomers zorgen ervoor dat ze zich explosief kunnen vermeerderen. Daarnaast zijn veel uienplanten verzwakt door de droogte en daardoor vatbaarder voor de trips.
Tripsen verstoppen zich bij licht weer in het gewas en zijn daardoor bijna niet zichtbaar. Ze zijn moeilijk te bestrijden. Ook de veranderende (strengere) regelgeving rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen maakt de bestrijding ervan lastig.
Uit onderzoeken en tests blijkt dat natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, kunnen helpen bij het verminderen van de trips. "Er zijn verschillende initiatieven geweest met onder meer komkommerkruid en de phacelia. Die laatste kwam telkens naar voren als een gewas dat veel natuurlijke vijanden van de trips aantrekt", zegt Luc Remijn van het Uien Innovatie Kenniscentrum, dat al jaren onderzoek doet naar uien. De phacelia wordt ook wel bijenbrood, bijenvoer of bijenvriend genoemd. Onder de juiste omstandigheden wordt er veel nectar geproduceerd.
Op verschillende plekken in Zeeland, maar ook daarbuiten, zijn het afgelopen jaar phaceliaplanten in de buurt van uienplanten neergezet. "De bedoeling is dat de phacelia de natuurlijke vijanden van de trips lokt. Denk bijvoorbeeld aan roofmijten. Die dieren worden naar bloeiend gewas getrokken. Op het moment dat die vijanden er volop in zitten, maai je de phacelia's af."
Het is de bedoeling dat die 'natuurlijke vijanden' daarna op zoek gaan naar een nieuwe plek en voor de uien kiezen, die in de buurt staan van de weggemaaide phacelia's. Daar moeten ze dan de tripsen opeten. "Veel roofmijten gaan pas iets anders zoeken als de phacelia er niet meer is. Ze gaan naar iets in de buurt. Wat nog onderzocht moet worden is hoe ver een bepaalde roofmijt kan komen", aldus Remijn.
Proef in Dreischor
Een uienteler in Dreischor in Zeeland is een van de locaties waar een proef loopt met de phacelia's. Daar staan paarse stroken phacelia's tussen de uienplanten. De proef duurt drie jaar. Het eerste seizoen zit erop en de resultaten zijn veelbelovend.
"Wat we willen is dat die natuurlijke vijanden van de trips, zoals lieveheersbeestjes, zich van de bloemen naar de uienplanten verplaatsen. Dat gebeurt nu en dat is goed nieuws", zegt Lein de Visser van het CZAV (een agrarische aan- en verkoopcoöperatie in Zuid-Nederland) tegen Omroep Zeeland.
Er wordt niet alleen met phacelia's geëxperimenteerd om uien te beschermen. Er worden ook andere gewassen uitgeprobeerd.
Het experiment is veelbelovend, maar lost niet alle problemen op, benadrukt Remijn. "Was het maar waar. We gebruiken ook bepaalde gewasbeschermingsmiddelen, maar die werken vaak niet afdoende. Om de chemie een handje te helpen, worden dit soort initiatieven ingezet. Maar het zal denk ik nooit met natuurlijke vijanden alleen kunnen. Samen met de chemie zorgen de natuurlijke vijanden wel voor minder schade."

Nieuwsgrazer

‘Elektriciteitsverbruik 10 procent lager door coronacrisis’

27-03-2020 - Het elektriciteitsverbruik in Nederland is door de coronacrisis een tiende lager dan gebruikelijk. Dat meldt Martien Visser, lector Energietransitie van de Hanzehogeschool Groningen.

Nieuwsgrazer

Nog meer Visser nieuws

Datum Onderwerp Reacties
09-10-2019 Dümmen Orange benoemt nieuwe CEO 0 reacties
08-10-2019 Varkenshouders en varkenstransporteur vertellen hun verhaal in BoerBurgerBoek 0 reacties
30-09-2019 De Gelderse boer staat niet alleen: ook veearts, student en visser protesteren in Den Haag 0 reacties
24-09-2019 NMI: 'Ook innovatieve meetmethodes met sensoren inzetten voor nulmeting bodemkwaliteit' 0 reacties
21-09-2019 Nieuwe Tekno modellen week 38 2019: Staalduinen septet 0 reacties
15-09-2019 Nieuwe Einsatzleitung voor Feuerwehr Kreis Steinfurt 0 reacties
30-08-2019 Enkele honderden euro's extra saldo bij goede groenbemesterkeuze 0 reacties
18-08-2019 Plotselinge dood toppaard hakt erin: ‘Dit is veel te vroeg’ 0 reacties
30-07-2019 LTO start muizenactie: boer zoekt pomp 0 reacties
23-07-2019 Nieuwe Scania S voor Harry van De Haan 0 reacties
23-07-2019 Nieuwe Scania S voor Harry van De Haan 0 reacties
12-07-2019 Visser is de dupe van windindustrie op zee 0 reacties
12-07-2019 ‘Wintergerst binnen en tarweoogst start rond 26 juli’ 0 reacties
01-07-2019 Showtuin Dummen Orange in de Kwakel officeel geopend 0 reacties
22-06-2019 Video: CZAV: akkerbouw nóg meer naar geïntegreerde aanpak 0 reacties
21-06-2019 Duport Pöttinger Graslanddemo in Hardegarijp 0 reacties
20-06-2019 Column: Blog Sam de Visser: ‘Eerste biouien en -peen staan boven’ 0 reacties

Visser video's