Veiligheid

Foto's van veiligheid

Veiligheid nieuws

Zorgen over zuipketen: 'Gemeenten hebben er weinig zicht op'

22-02-2024 - Gemeenten moeten zogeheten zuipketen in hun regio beter in de gaten houden. Dat zegt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, dat zich zorgen maakt. "Jonge mensen, ook minderjarigen, drinken vaak zonder enige vorm van toezicht wat ze willen op die plekken", zegt directeur Wim van Dalen.
Ruim 1400 jongeren die weleens naar een keet gaan deelden hun ervaringen na een oproep van NOS Stories. Bijna 600 van hen zijn minderjarig. Ze geven onder andere aan dat de drank veel goedkoper is op die plekken en dat ze er makkelijker aan kunnen komen.
Tegelijkertijd zijn keten voor jongeren uit vooral plattelandsgebieden dé plek om samen te komen. "Het is een fijne plek voor ons om af te spreken, lekker te kletsen en een dansje te doen", vertelt keetbezoeker Annemijn. Dat begrijpt Van Dalen. "Het opbouwen van vriendschappen is cruciaal voor jongeren. Maar dat moet wel op een veilige manier."
NOS Stories sprak met meerdere keeteigenaren en jongeren over waarom zo'n plek belangrijk voor ze is:
De laagdrempelige manier voor minderjarigen om aan alcohol te komen in een keet is zorgelijk, volgens Van Dalen. "Een van de grote problemen waar we in Nederland mee te maken hebben is het veelvuldige drinken van jongeren in een korte tijdspanne. Een keet is de plek waar dat makkelijk kan. Je stopt er niet na twee glazen."
Risico's van drinken voor jongeren zijn dan ook groot, vertelt Patrick van Iperen van het Trimbos-instituut. "De schadelijke gevolgen voor minderjarigen zijn groter omdat de ontwikkeling van hun hersenen erdoor kan worden verstoord. Daarnaast leidt het ook tot geweld en ander grensoverschrijdend gedrag."
Door de vingers zien
Het hoeft van hem niet te betekenen dat alle keten moeten sluiten. "Gemeenten moeten er wel dichter op zitten om het zo veel mogelijk in goede banen te leiden. Uit eerder onderzoek blijkt dat veel gemeenten een verouderd preventie- en handhavingsplan hebben, ze zouden dat moeten actualiseren. Daarmee kunnen ze de problemen gerichter aanpakken."
Volgens Van Dalen moeten ook handhavers beter worden opgeleid en voorgelicht over wat er wel en niet mag in een keet. "Ze moeten contact kunnen leggen met de jongeren en hun ouders, het gesprek aangaan en bewustwording creëren."
Erwin van 21, die een eigen keet heeft, zegt dat ze altijd proberen goed op elkaar te letten. "We zien het soms door de vingers, maar zorgen er wel voor dat het niet te veel wordt en dat iedereen gewoon veilig thuiskomt."
Cultuur
Er zijn ook gemeenten die zich wel bezighouden met keten in hun regio en het belangrijk vinden dat ze er zijn, zoals de Drentse gemeente De Wolden. "Het is onderdeel van onze cultuur, jongeren in dit soort plattelandsgebieden groeien op met een keet", zegt wethouder Mark Turksma. Voor Erwin is dat herkenbaar. "Als je niets te doen hebt kun je nog altijd naar de keet toe. We hebben deze plek met wat vrienden gebouwd, dat betekent veel voor ons."
De gemeente zegt zich bewust te zijn van de risico's en goed contact te hebben met de hulpdiensten. "De brandweer gaat dan langs om de veiligheid te checken en we zorgen ervoor dat de plekken goed bereikbaar zijn voor ze."
Ook werken ze samen met jongerenwerkers. "Zij wijzen de jeugd op wat wel en niet kan, maar organiseren ook andere activiteiten met ze zoals voetbaltoernooien. Want het draait niet allemaal om alcohol. Het zou helpen als meer gemeenten gaan voor een gerichte aanpak, op zo'n manier dat keten blijven bestaan en veilig zijn voor iedereen."

Nieuwsgrazer

Komst van ammoniakfabriek leidt tot zorgen, gemeente houdt infosessie: ‘Opslag moet veilig’

14-02-2024 - Het plan voor de vestiging van een nieuwe ammoniakfabriek van bedrijf OCI in de Europoort heeft geleid tot diverse vragen over de veiligheid voor omwonenden. Mede om die reden vindt woensdag een informatiebijeenkomst plaats in Hoek van Holland over de komst van de fabriek.

Nieuwsgrazer

Boeren- en klimaatdemonstranten niet onder indruk van aangekondigde hardere aanpak politie en justitie

08-02-2024 - In Apeldoorn werd woensdag een noodbevel uitgevaardigd vanwege plannen van boeren om het politiebureau te bestormen, waar twee demonstranten vastzitten. Demissionair Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) kondigde aan dat gewelddadige protesten en illegale demonstraties harder worden aangepakt.

Nieuwsgrazer

Nog meer Veiligheid nieuws

Datum Onderwerp Reacties
08-02-2024 Wie heeft er ervaring met de scope 12-keuring voor zijn zonnepanelen? 22 reacties
26-01-2024 ‘Veel factoren bepalen veiligheid van dieren bij stalbrand’ 0 reacties
24-01-2024 Gelderland: geen recente waarneming van niet-schuwe wolf Veluwe 0 reacties
18-01-2024 Lelystad - Suikerfabrikant krijgt tweede boete voor bedrijfsongeval en vecht ook deze aan 0 reacties
16-01-2024 Het Waterschap staat boeren steeds meer aan de lippen 0 reacties
10-01-2024 Buurt dwarsboomt komst 'Polenhotel' door snel composthoop neer te leggen 0 reacties
09-01-2024 Flevoland - Peil in Markermeer was historisch hoog, water in de meren zakt weer 0 reacties
09-01-2024 Volgende stap gezet in nieuwe milieunormen voor windturbines 0 reacties
07-01-2024 'Europa moet zich voorbereiden op Trump, onze veiligheid staat op het spel' 157 reacties
03-01-2024 Waterschap maakt zich op voor hoogwater in de Maas 0 reacties
27-12-2023 Opnieuw vogelgriepbesmetting in West-Vlaanderen 0 reacties
02-12-2023 Vogelgriep uitgebroken op Belgisch vermeerderingsbedrijf 0 reacties
26-11-2023 Scania Benelux dealernetwerk klaar voor onderhoud aan elektrische voertuigen 0 reacties
20-11-2023 De eerste FH Electric 8×4 met VDL haakarm in Nederland is voor M. Heezen 0 reacties
21-10-2023 Yesilgöz: 'Wie tegen kernenergie is, neemt klimaatprobleem niet serieus’ 0 reacties
19-10-2023 Column: ongeluk zit in klein hoekje 0 reacties
17-10-2023 Grote stalbrand in Zuidoostbeemster, 300 koeien geëvacueerd 39 reacties

Veiligheid video's