Veiligheid

Veiligheid nieuws

‘Vrachtwagens met camera’s in plaats van zijspiegels: gevaarlijk?’

06-06-2021 - ‘Ik zie soms vrachtwagens met camera’s in plaats van zijspiegels’, schrijft lezer H. Sterrenberg. ‘Zal wel vooruitgang zijn, maar nu kun je geen visueel contact meer maken met de chauffeur. Dit komt de veiligheid niet ten goede.’

Nieuwsgrazer

Paardenhouders wapenen zich tegen wolf: maatregelen hard nodig

22-05-2021 - De wolf heeft een nieuw prooi op het oog: het paard. Dat blijkt uit de zorgen die leden van de Landelijke Tuinbouw Organisatie (LTO) hebben geuit in een enquête. De opmars van het roofdier bezorgt ook de belangenorganisatie zelf hoofdbrekens, omdat er geen beleid is om paardenhouders te beschermen.
Bij gebrek aan maatregelen kiest een aantal mensen uit deze sector ervoor om camera’s te plaatsen en een geweer aan te schaffen. Veel paardenhouders vinden dat de wolf niet thuishoort in ons land.

De LTO vroeg zijn leden onlangs vragen te beantwoorden over de wolf. Ongeveer vijfhonderd land- en tuinbouwers uit het hele land, waarvan 13 procent uit Brabant, namen de moeite te reageren. Iets minder dan de helft van de deelnemers weet dat er ooit minstens één wolf is gesignaleerd in het gebied van hun paardenhouderij. De afgelopen jaren zijn al tientallen schapen door wolven te grazen genomen.

Al paarden gedood en verwondEen tiende van de paardenhouders die meededen aan het onderzoek, heeft daadwerkelijk problemen ondervonden. Zo zijn er al dieren gewond of zelfs doodgebeten. Verder moeten dieren binnen gehouden worden om erger te voorkomen wat onder meer tot extra kosten leidt. Voor de dieren is dit evenmin prettig, omdat ze graag buiten verblijven.

Het oprukken van de wolf (in Brabant vooral in de Peel en de Kempen) leidt ook tot angstgevoelens. Die zijn merkbaar bij zowel paardenhouders als hun dieren. Veel respondenten zijn vooral bang dat paarden uitbreken (en los over de weg gaan lopen) en/of gestrest raken. Ook zijn ze bang voor het welzijn voor jonge dieren wanneer die niet constant onder toezicht staan.

Regelgeving schiet tekortDe paardenhouders zijn ook bezorgd over de veiligheid van andere dieren en kinderen. Ze balen verder van tekortschietende regelgeving. Zolang die onbevredigend is, nemen paardenhouders zelf het heft in handen.
Simpel door de dieren op stal te houden of om wolfwerende omheiningen te plaatsen. Andere maatregelen: paarden ’s nachts binnen houden, de buurt informeren, infraroodcamera’s plaatsen en/of een geweer aanschaffen.

'BIJ12 onbekend en onbemind'Iets meer dan de helft van de ondervraagden weet niet waar ze terechtkunnen om meer informatie te krijgen over preventieve maatregelen of een vermoedelijke aanval van een wolf. Dat kan bij BIJ12, dat provincies adviseert bij maatregelen tegen de wolf. Paardenhouders die er wel ervaring mee hebben opgedaan, beklagen zich erover dat de schade door BIJ12 niet optimaal wordt afgehandeld. Een dierenarts zou sneller en beter werk kunnen verrichten, zo kwam uit de peiling naar voren.
Gedupeerden kunnen overigens ook terecht bij het wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland. Uiteraard kan er een beroep worden gedaan op de LTO, die in de uitkomsten van de enquête een teken ziet dat de zorgen in de paardenhouderij over de wolf serieuzer moeten worden genomen.
Test je kennis over de wolf in Brabant in onze WolvenQuiz:
LEES OOK:
Wolf bijt 25 schapen dood op Kalmthoutse heide, vlakbij Brabant
Eindelijk hulp voor schapenhouder Hans: 'Ik heb mijn vakantie al geboekt'

Nieuwsgrazer

Hekken naast spoorlijn Boxtel-Haaren sluiten natuur af

04-05-2021 - BOXTEL/HAAREN - ProRail heeft vanwege de veiligheid een afrastering laten bouwen naast de spoorlijn Haaren-Boxtel. Dat is om te voorkomen dat er spoorlopers op het drukke treinbaanvak lopen. Tegelijkertijd met de komst van de nieuwe hekken, grijpen dieren mis die van zuid naar noord willen migreren. Natuurgebieden gaan zo op ‘slot.’

Nieuwsgrazer

Nog meer Veiligheid nieuws

Datum Onderwerp Reacties
20-04-2021 China tikt Tesla op de vingers: ‘Auto's moeten veiliger’ 0 reacties
08-04-2021 Meeste stalbranden afgelopen 9 jaar in Brabant, in totaal 72 2 reacties
25-03-2021 Komt er ooit een nieuwe Knorhof? 'Ik had de megastal graag allang herbouwd' 0 reacties
24-03-2021 Onderzoeksraad: stalbranden hebben geen enkele prioriteit bij veehouders én ministerie 2 reacties
01-02-2021 PvdA en GroenLinks Drenthe verontrust over opslag kernafval in zoutkoepels bij Ter Apel en Emmer-Compascuum: ‘We maken ons zorgen over de veiligheid v 0 reacties
18-01-2021 Helpen om een kudde schapen te beschermen tegen de wolf? Vijftig vrijwilligers melden zich aan 0 reacties
05-01-2021 Een Poolse supermarkt in het dorp, moet je daar blij mee zijn? 0 reacties
18-11-2020 Brabant heeft meeste natuurbranden, bijna altijd veroorzaakt door mensen 0 reacties
13-10-2020 Plan voor 300 hectare zonnepanelen langs landingsbanen Schiphol 0 reacties
25-08-2020 'Brandende elektrische auto niet per se gevaarlijker' 1 reactie
24-08-2020 Onderzoek naar veiligheid opslag ammoniumnitraat in Vlaardingen 0 reacties
31-07-2020 Wisselvallige juli eindigt bloedheet: 'Hitterecord van 1995 gaat er keihard aan' 0 reacties
16-07-2020 IJsselland schrapt verbod op demonstreren met trekkers 0 reacties
16-07-2020 Brussel wil betere inspecties van werkomstandigheden seizoensarbeiders 0 reacties
10-07-2020 Fatale crash met elektrisch vliegtuigje niet veroorzaakt door technisch mankement 0 reacties
09-07-2020 Kamer: Ontoelaatbaar dat boeren minister Schouten het werken onmogelijk maken 18 reacties
03-07-2020 Video | Dit elektrische vliegtuig mag commercieel gebruikt worden 0 reacties

Veiligheid video's