Veiligheid

Veiligheid nieuws

Wisselvallige juli eindigt bloedheet: 'Hitterecord van 1995 gaat er keihard aan'

31-07-2020 - Het wordt deze vrijdag flink zweten. "Het wordt recordwarm", vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza. "En dat allemaal bij veel zonneschijn en een matige zuidoosten wind."
Het huidige Brabantse hitterecord op 31 juli dateert uit 1995. Toen werd het in Volkel 33,7 graden. "Ik denk dat het deze dag op de warmste plaatsen in de provincie zelfs 35 graden wordt", vertelt Janssen. "Het hitterecord wordt dus niet een béétje verbroken, maar gaat er keihard aan."
Grote temperatuursverschillenOok vrijdagavond blijft het volgens de weerman van Weerplaza nog lang warm. "Mensen die houden van barbecue, kunnen nog lang van de warmte genieten. In de loop van de avond neemt vanuit het zuidwesten wel de bewolking wel toe, maar dat mag de pret niet drukken."
Uit die bewolking kan lokaal een regen- of onweersbui ontstaan. In de loop van de nacht draait de wind door die lokale regen- en onweersbuien naar het westen. Dan stroomt koele lucht Brabant binnen. "Daardoor krijgen we zaterdag grote temperatuursverschillen binnen de provincie", vertelt Janssen. "In het westen denk ik dat de temperatuur zaterdag blijft steken op 26 graden, terwijl het in de regio Eindhoven nog tropisch warm kan worden met 30 of 31 graden."
Pittige regen- en onweersbuienDie grens van hete en koele lucht pal boven Brabant levert links en rechts een aantal pittige regen- en onweersbuien op. Die verdrijven de hete lucht. "Zondag wordt het vervolgens een heel stuk koeler. Dan is het op de warmste plaatsen in Brabant 23 graden. Met regelmatig zon, maar lokaal ook een enkel buitje."
Vanwege het zomerse weer wordt er vrijdag drukte verwacht op de wegen en bij veel plassen en stranden. Daarom zijn bijvoorbeeld bij de Galderse Meren in Breda al maatregelen genomen. Mensen uit Belgische provincie Antwerpen, waar het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd flink is toegenomen, zijn daar niet welkom.
Rijkswaterstaat verwacht vanwege het warme weer ook drukte op de weg, vanwege vakantie- en recreatieverkeer.

Rijkswaterstaat werkt vanwege de hoge temperaturen volgens een hitteprotocol. Dit heeft effect op de maatregelen die worden getroffen na een pechgeval of ongeluk. "De veiligheid van weggebruikers staat altijd centraal", legt een woordvoerder uit. "Als het hitteprotocol van kracht is, sturen wij direct een bergingsbedrijf om een gestrand voertuig van de snelweg te halen. Hiermee voorkomen we dat mensen lange tijd komen stil te staan in de hitte. Ook gestrande automobilisten die veilig staan, verplaatsen we naar een locatie met voorziening zoals een benzinestation of verzorgingsplaats. Het hitteprotocol geldt tot acht uur 's avonds.
LEES OOK: Mensen uit provincie Antwerpen niet welkom bij Galderse Meren

Nieuwsgrazer

IJsselland schrapt verbod op demonstreren met trekkers

16-07-2020 - ZWOLLE (ANP) - Het verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen in de veiligheidsregio IJsselland wordt niet verlengd. De burgemeesters van de veiligheidsregio hebben donderdag afspraken gemaakt met de boeren over nieuwe demonstraties. Onder meer is volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio afgesproken dat de boeren in het vervolg demonstraties tijdig zullen melden, zodat vooraf bepaald kan worden wat uit het oogpunt van veiligheid en coronarichtlijnen is toegestaan.

Nieuwsgrazer

Brussel wil betere inspecties van werkomstandigheden seizoensarbeiders

16-07-2020 - De arbeidsomstandigheden van seizoenswerkers moeten verbeteren, onder meer vanwege de corona-uitbraak. Daarom wil de Europese Commissie dat er betere inspecties komen om veiligheid van deze groep arbeiders te waarborgen, meldt de commissie donderdag.

Nieuwsgrazer

Nog meer Veiligheid nieuws

Datum Onderwerp Reacties
10-07-2020 Fatale crash met elektrisch vliegtuigje niet veroorzaakt door technisch mankement 0 reacties
09-07-2020 Kamer: Ontoelaatbaar dat boeren minister Schouten het werken onmogelijk maken 17 reacties
03-07-2020 Video | Dit elektrische vliegtuig mag commercieel gebruikt worden 0 reacties
16-06-2020 Extra geld voor aanpak onbewaakte spoorwegovergangen 0 reacties
16-05-2020 Volkswagen stopt verkoop nieuwe Golf wegens softwareprobleem 0 reacties
13-05-2020 'Stalbezettingen schieten alle doelen voorbij', dierenactivist krijgt weinig begrip 0 reacties
12-05-2020 Nertsenhouders worden bestookt met anonieme telefoontjes: ‘Ik wens u corona en een hersentumor toe’ 0 reacties
06-05-2020 Oud-ZLTO-directeur wordt gedeputeerde van landbouw, geen cultuurgedeputeerde meer 0 reacties
05-05-2020 Rutte: Boodschap Bevrijdingsdag in coronacrisis luider dan ooit 0 reacties
23-04-2020 Argrotechniek Holland 2020 uitgesteld 0 reacties
18-04-2020 Opnieuw brandstichting bij zendmasten, politie doet oproep aan tankstations 0 reacties
10-04-2020 Sabotage en brandstichting 5G zendmasten in Nederland 0 reacties
08-04-2020 Geest Potplanten gaat met nieuwe Actros voor maximale veiligheid 0 reacties
30-03-2020 In deze elektrische auto hoef je nooit bang te zijn 0 reacties
27-03-2020 Corona-spelregels voor veiligheid op de bouwplaats 0 reacties
17-02-2020 Laadkabels over de stoep voor je auto: toestaan of niet? 0 reacties
16-02-2020 Wat voor geluid moeten toekomstige elektrische auto's maken? 2 reacties

Veiligheid video's