Veilig Werken

Foto's van veilig werken

Veilig Werken nieuws

Waarom Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) voor de agrarische en groene sector?

05-01-2024 -

Quote:
Als er een ongeluk op je bedrijf plaatsvind, ben je namelijk wel aansprakelijk en kun je met de RIE verantwoorden dat je aandacht hebt voor veiligheid.

De Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) is een instrument dat wordt gebruikt om de arbeidsomstandigheden in kaart te brengen en te beoordelen binnen een organisatie. Dit geldt ook voor de agrarische en groene sector. Het doel van een RIE is om potentiële risico's op de werkplek te identificeren, te evalueren en maatregelen te nemen om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen.

Voor de agrarische en groene sector zijn er specifieke risico's en uitdagingen die moeten worden aangepakt. Enkele voorbeelden van risico's in deze sector zijn:

- Fysieke belasting: Het tillen van zware voorwerpen, langdurige blootstelling aan ongunstige houdingen en herhaalde bewegingen kunnen leiden tot fysieke belasting.

- Blootstelling aan chemicaliën: Het gebruik van pesticiden, herbiciden en andere chemicaliën kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen als niet op de juiste manier wordt gehanteerd.

- Veiligheid van machines en apparatuur: Het gebruik van landbouwmachines en -apparatuur brengt risico's met zich mee, zoals verwondingen door ongelukken of het niet correct bedienen van machines.

-Biologische risico's: In de agrarische sector kan er blootstelling zijn aan biologische risico's, zoals ziekten die worden overgedragen door dieren of planten.

Een RIE in de agrarische en groene sector zou deze specifieke risico's in overweging nemen en maatregelen voorstellen om ze te minimaliseren. Het kan ook betrekking hebben op zaken zoals het verstrekken van training aan werknemers, het implementeren van veiligheidsprocedures, het verbeteren van de ergonomie van werkstations en het regelmatig onderhouden van machines.

Het is belangrijk dat een RIE regelmatig wordt geüpdatet, vooral als er veranderingen optreden in de werkzaamheden, de gebruikte apparatuur of de wet- en regelgeving met betrekking tot arbeidsveiligheid. Een actuele en effectieve RIE draagt bij aan een veilige werkomgeving voor iedereen in de agrarische en groene sector.

Heeft u hulp nodig bij het opmaken van een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)?, neem dan contact op met Tessa

Grasbaal

Veilig werken met machines onderschat probleem

20-03-2023 - Van de ongevallen die gebeuren met het werken met machines, wordt het grootste deel veroorzaakt door menselijk handelen, zo blijkt...

Nieuwsgrazer

Schade voorkomen is de beste weg

18-01-2023 - Melissa van de Kam is sectormanager veehouderij bij Interpolis en staat voor preventie: 'Jazeker, preventie gaat over veilig werken en schade voorkomen. Dat doen we met elkaar.

Nieuwsgrazer

Nog meer Veilig Werken nieuws

Datum Onderwerp Reacties
10-11-2022 Veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen 0 reacties
03-08-2022 Arbeidsinspectie: vier op vijf distributiecentra onveilig 0 reacties
25-07-2022 ‘Wetgeving nodig om buiten werken in extreme temperaturen te regelen’ 0 reacties
28-05-2022 Omgang met koeien en stieren oorzaak van veel ongevallen en incidenten 26 reacties
17-05-2022 Krapte arbeidsmarkt neemt toe, aantal banen op recordniveau 0 reacties
16-05-2022 AOV is erg duur 47 reacties
22-06-2021 Webinar over arbo-inspecties op rund- en melkveebedrijven 0 reacties
26-04-2021 Rundveebedrijven krijgen bezoek van de Inspectie SZW 82 reacties
03-02-2020 Promotiefilms ‘Werken in de melkveehouderij’ en ‘Werken in de pluimveehouderij’ 0 reacties
23-05-2018 Melkveehouder gaat 'gezond en veilig werken' 2 reacties
07-03-2018 Veehouder aangevallen door stier in stal: slachtoffer zwaargewond 24 reacties
03-08-2016 Zorg dat silo’s schoon zijn 7 reacties
27-01-2013 Boeren werken het langst 1 reactie
01-04-2010 Mestrobot monteur door stier aangevallen 42 reacties