Varkens

Varkens nieuws

Horrorscenario's in slachthuizen: ‘Varken ging levend in broeibak met water van 60 graden’

10-07-2021 - Nederland walgde vorige week van de beelden van misstanden met varkens en koeien bij slachthuis Gosschalk in Epe. Grote afnemers als McDonald’s, Albert Heijn en Jumbo verbraken de samenwerking en het bedrijf moest voor straf op slot. Volgens de vleessector gaat het om een incident, maar is dat wel zo?

Nieuwsgrazer

Einde van een varkensbedrijf: ‘Blij dat mijn ouders dit niet meemaken’

04-07-2021 - Twee grote kranen duwen stalmuren opzij alsof het vederlichte wandjes zijn. Met een flinke dreun wordt 6000 vierkante meter aan varkensstal afgebroken. Voor Pieter (65) en Mieke (62) Vlemminx is dit het einde van hun varkensbedrijf. “Het voelt als een mislukking. Op deze plek heeft onze familie altijd geboerd. Dat het hier bij mij ophoudt, voelt wrang.”
Dit is Hoeve Polsdonk, op de grens van Oirschot en Spoordonk. De langgevelboerderij dateert van 1874 maar de familie Vlemminx woont hier al zo’n vijfhonderd jaar, vertelt Pieter zittend aan de keukentafel terwijl hij de stamboom van zijn familie erbij pakt.
Hier groeide Pieter op. Zijn ouders runden op deze plek een gemengd bedrijf. Later nam hij het stokje over en zette het bedrijf voort met varkens. In totaal 2300 vleesvarkens, 350 zeugen en 2000 biggen.
Daarnaast runt het gezin aanvullend een bed and breakfast, openden ze een zichtstal met speciale kijkruimtes en grote ramen. Ze lieten mensen van een zorgboerderij op het erf werken en ze deden mee aan Klassenboeren: het ter plekke opleiden van scholieren. “Je gaat er van alles bij doen om een goed inkomen uit je bedrijf te halen.”
Terwijl buiten het sloopwerk aan de gang is, vertelt hij over de moeilijke keuze die hij samen met z’n vrouw en vier zonen heeft gemaakt. Waar ze eerst niet moesten denken aan stoppen, maakten ze toch de draai naar de Subsidieregeling sanering varkenshouderij (Srv). Afgelopen week werd duidelijk dat 173 Brabantse boeren gebruik maken van deze regeling.
Pieter en Mieke merkten een steeds grotere druk van buitenaf, met een overheid die steeds weer veranderende eisen stelt voor milieu-, natuur- en dierenwelzijn. “Dat betekende voor ons telkens weer investeren om telkens net aan die eisen te voldoen. Voor we de keuze maakten om te stoppen, wilden we de kraamstal nog uitbreiden, maar de bank werkte niet mee. Je merkte aan alles dat het steeds lastiger werd.” Deelname aan de regeling bleek ‘de verstandigste keuze, maar niet mijn eerste keuze’.
Op 15 februari werd het ‘stil en koud rond de deur’. Die dag vertrokken de varkens van het familiebedrijf. “We hebben het laatste varken nog een strik omgedaan. Er nog een momentje van gemaakt”, vertelt Pieter gelaten.
“Ik heb 65 jaar en 8 maanden tussen de varkens gewoond. Ik ben opgegroeid met het geluid van varkens aan de deur. Ik weet: als een varken dit doet, dan moet ik dat doen. Mijn kennis en ervaring zijn nu nutteloos. De warmte, de reuk, de lieve beesten: dat zijn dingen die ik mis.”
Ook zijn zondagen zijn compleet veranderd. Waar het boeren 365 dagen per jaar doorging, hoeft hij nu op zondag niks meer. Hij mist het ritme, de routine. Tijdens een rondgang op het erf zegt hij: “Ik ben blij dat ons vader en moeder dit niet hoeven te zien.”
Nu de stallen verdwijnen, verandert het erf steeds meer in een grote vlakte waar ruimte ontstaat voor iets nieuws. “Ons bedrijf ligt middenin een recreatiegebied tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. De B&B loopt goed en de behoefte aan verblijfsruimte groeit. We willen op deze plek een groepsaccommodatie bouwen.” Ook de boerderij wordt gesplitst. Zoon Jan komt dan met zijn gezin in een deel van de boerderij wonen. Voordat deze volgende stappen gezet kunnen worden, moet het bedrijf volledig opgeruimd zijn.
Wat had hij anders gedaan, nu hij terugkijkt op zijn carrière als boer? “Achteraf gezien had ik hier twintig jaar geleden 5000 zeugen moeten houden en niet moeten denken dat het goed genoeg was. Als je in de huidige tijd wilt boeren, moet het met groot geweld, grote aantallen en nergens naar kijken. Dan doe je het bedrijfsmatig het beste. Als ik dat toen had gewild, was ik nu nog boer geweest. Maar dat is achteraf makkelijk praten.”

Nieuwsgrazer

Supermarktketen Boni breekt tóch met beruchte Veluwse slachterij Gosschalk

30-06-2021 - Boni heeft de samenwerking met slachterij Gosschalk in Epe stopgezet. De supermarktketen uit Nijkerk stelde gisteren nog ‘gewoon’ te blijven afnemen van Gosschalk, die varkens en koeien bewust mishandelt. Nu brengt Boni de varkens alsnog onder bij een andere slachter.

Nieuwsgrazer

Nog meer Varkens nieuws

Datum Onderwerp Reacties
29-06-2021 Kamer wil dat fout slachthuis direct wordt gesloten: 'Dit is smeerlapperij' 1 reactie
29-06-2021 Hamburgerketen en boeren lopen weg bij slachthuis Gosschalk 2 reacties
12-06-2021 Boeren voorkomen wake van dierenactivisten na stalbrand Nederweert 18 reacties
07-06-2021 Somerense broers Anton en Franco na 30 jaar verlost van stress en regeldruk: varkens ingeruild voor zorg en recreatie 0 reacties
18-05-2021 Varkens maken plaats voor zorg bij De Wederloop in Diessen 0 reacties
14-04-2021 Melk, vlees en kaas uit eigen streek: 'korte keten' wordt steeds populairder 0 reacties
08-04-2021 Sanne boert kleinschalig ‘met de natuur mee’ in Buurse 0 reacties
05-04-2021 Varkens zijn niet lui, wij hebben ze lui gemaakt: 'Verveling kan ze depressief maken' 0 reacties
30-03-2021 Actiegroep ‘Sluit Vion.’ blokkeert poorten bij slachterij Boxtel 0 reacties
25-03-2021 Komt er ooit een nieuwe Knorhof? 'Ik had de megastal graag allang herbouwd' 0 reacties
16-03-2021 Chinese varkens eten zich rond aan peperdure soja 42 reacties
16-03-2021 Boete van 180.000 euro dreigt voor Somerense boer die volgens de gemeente fors in de fout gaat 0 reacties
10-03-2021 De vleeseters hebben een tandje bijgezet 0 reacties
28-02-2021 De 'blockchainkippenboerderij': techreuzen storten zich op platteland China 0 reacties
23-02-2021 Ter adoptie aangeboden: alpaca’s, varkens, schapen en nog veel meer dieren 0 reacties
10-02-2021 Reuselse varkensboer hoeft boete van 170.000 euro nog niet te betalen; Gemeente moet eerst bezwaar beoordelen 0 reacties
09-02-2021 Volle veewagen rijdt in donker op besneeuwde weg de sloot in: 80 varkens sterven in Wanroij 0 reacties