Trekker

Trekker agenda

Trekker Sleutel Event
Historische Oldtimerdag
Trekkertrek Best
Trekkertrek Best

Foto's van trekker

Trekker nieuws

Boeren weer op trekker naar Den Haag, wat willen ze bereiken?

17-11-2020 - Het was vorig jaar rond deze tijd een bekend beeld: boeren die op hun trekker naar Den Haag reden om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Vandaag voeren boeren opnieuw actie. Wat willen ze?
Te veel stikstofuitstoot
Eerst even terug naar vorig jaar, want hoe zat het ook alweer? Het begon allemaal met een uitspraak van de Raad van State in mei 2019. Volgens deze hoogste bestuursrechter deed Nederland niet genoeg om stikstof terug te dringen. Te veel stikstof is slecht voor de biodiversiteit; het aantal planten en dieren neemt erdoor af. Dat is vooral een probleem voor Natura 2000-gebieden, waar Europese natuurrichtlijnen gelden.
De stikstofuitstoot in Nederland is de afgelopen 30 jaar fors afgenomen, maar Nederland blijft qua uitstoot koploper in Europa. 41 procent van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden is afkomstig van de landbouw.
Honderden projecten, zoals het bouwen van woningen, de uitbreiding van stallen, de aanleg van wegen en de opening van Lelystad Airport, dreigden door de uitspraak van de Raad van State te sneuvelen of vertraagd te worden. De stikstofcrisis was een feit.
Zorgen over toekomst
Terug naar de actievoerende boeren. De uitspraak van de Raad van State leidde tot veel onrust binnen de sector. Boeren maken zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf en over uitbreidingsmogelijkheden. Uit een enquête van de NOS bleek dat veel boeren het oneerlijk vinden dat zij een probleem voor heel Nederland moeten oplossen, terwijl ze als sector naar eigen zeggen al veel hebben gedaan om de stikstofuitstoot de afgelopen decennia terug te dringen.
De druppel die de emmer voor boeren vorig jaar deed overlopen was het plan van regeringspartij D66 om de veestapel te halveren. Maar de demonstrerende boeren zijn boos over veel meer zaken. Bijvoorbeeld over steeds strengere regels waaraan ze moeten voldoen, bezettingen van boerderijen door dierenactivisten, beeldvorming over boeren in de media, regels rondom gewasbescherming en lagere prijzen voor hun producten.
Kortom: deze actievoerende boeren vinden dat zij de dupe zijn van falend kabinetsbeleid en voelen zich niet gesteund door de overheid.
Nieuwe stikstofwet
Allemaal zaken die al langere tijd spelen. Wat is nu de aanleiding om weer met de trekker naar Den Haag te gaan? Daar kan Farmers Defence Force, de organisatie die de grootste kracht achter de protesten is, het best zelf antwoord op geven.
Aan het woord is Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force:
Minister Schouten van Landbouw wil nieuwe regels rondom stikstofwaarden vastleggen, daarom is in oktober het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering ingediend. Volgens Schouten zorgt het kabinet er met deze wet voor dat de natuur sterker wordt en de stikstofdepositie omlaag gaat.
Farmers Defence Force zegt dat minister Schouten dit voorstel er "nog voor het kerstreces doorheen wil jassen", terwijl er volgens de organisatie door corona minder mogelijkheden zijn om over de wetgeving in gesprek te gaan met de minister. Daarnaast noemt FDF het een slechte wet die "de rechten van boeren met voeten treedt". De boeren die vandaag met trekkers naar Den Haag kwamen, vinden dat zij een te grote bijdrage moeten leveren en willen de wet tegenhouden.
Het klopt dat Schouten de wet nog voor Kerst door het parlement wil hebben. Dat is volgens haar juist nodig om "boeren die door willen gaan, perspectief te bieden". Daarnaast is de stikstofwet volgens Schouten al lang geleden aangekondigd. De wet moet per 1 januari de noodmaatregelen vervangen, die aan het einde van het jaar aflopen.

Nieuwsgrazer

Trekker vat vlam bij maaiwerkzaamheden in Midwolda

17-11-2020 - MIDWOLDA - Bij maaiwerkzaamheden aan de Niesoordlaan in Midwolda is dinsdagmiddag een trekker in de brand gevlogen. De brandweer van Scheemda kon niet voorkomen dat de trekker volledig uitbrandde.

Nieuwsgrazer

Farmers Defence Force wil dat zoveel mogelijk boeren hun trekkers parkeren voor paleis Huis ten Bosch

13-11-2020 - Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) wil dat zoveel mogelijk boeren hun trekker dinsdagmorgen parkeren voor de deuren van paleis Huis ten Bosch in Den Haag. De actiegroep wil daar ”een noodkreet tegen de aanstaande Omgevingswet” overhandigen aan koning Willem-Alexander.

Nieuwsgrazer

Nog meer Trekker nieuws

Datum Onderwerp Reacties
08-10-2020 Boze boeren met trekkers naar gemeentehuis Oude IJsselstreek 0 reacties
08-10-2020 Boeren met trekkers naar gemeentehuis vanwege onvrede over landschapsplan 0 reacties
04-10-2020 Fordson Super Major - Welke bandenmaat past er onder een major 1 reactie
09-08-2020 Eicher ED 13 - Eicher ed13 werkplaats boeken 2 reacties
05-08-2020 Trekker rijdt groep fietsers aan in Den Ham: meerdere gewonden 4 reacties
28-07-2020 Onbekend Tractor - Mag je met een trekker zonder kenteken door Duitsland rijden?? 31 reacties
26-07-2020 Wanneer de ronde balenpers de trekker aanstuurt 0 reacties
22-07-2020 Eén tractor mag ondanks verbod naar de demonstratie, die van boer Rutger uit Halle 2 reacties
21-07-2020 Boeren mogen niet met trekker naar Bilthoven: 'Ronduit belachelijk' 0 reacties
21-07-2020 Aangehouden boeren vechten bekeuring aan bij rechter 1 reactie
17-07-2020 Geen Zwarte Cross, dus een jaartje geen hectiek op De Schans: ‘Even rust is ook niet verkeerd’ 0 reacties
14-07-2020 Eerste 100% elektrische trekker voor Peter Appel Transport 0 reacties
13-07-2020 Koe én trekker uit het water getrokken bij Lauwersoog 0 reacties
09-07-2020 FDF: ‘Trekker is het symbool van onze demonstraties’ 0 reacties
03-07-2020 Boeren op de trekker naar politiebureaus om aangifte te doen tegen minister Schouten 47 reacties
02-07-2020 Farmers Defence Force kondigt nieuwe boerenactie aan: 'Gas erop' 0 reacties
02-07-2020 Agractie roept boeren op NIET vanavond naar Den Haag te gaan 0 reacties