Tanken

Foto's van tanken

Tanken nieuws

Inflatie zakt: prijzen groenten en vlees stegen amper, tanken wel veel duurder

12-03-2024 - De inflatie zakte in februari terug. Consumentenprijzen waren 2,8 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat kwam vooral doordat voedingsmiddelen amper duurder waren dan een jaar eerder.

Nieuwsgrazer

Jacqueline kampt al 15 jaar met klachten door Q-koorts: 'Het gaat niet weg'

07-03-2024 - De kinderen en de kleinkinderen van Jacqueline van den Bos (71) uit Helmond snappen het wel: oma moet regelmatig plat op bed liggen om bij te tanken. Ook kan ze niet overal bij zijn. Jacqueline kampt namelijk al vijftien jaar met de gevolgen van Q-koorts. En die gevolgen zijn niet mis. Daarom kijkt ze uit naar het derde rapport van de Nationale Ombudsman over Q-koorts, dat vrijdag uitkomt.
“Het eerste en tweede rapport ging vooral over de acute situatie”, zegt Jacqueline, die voor het rapport is geïnterviewd. “Voor dit derde rapport is naar de langere termijn gekeken. Hoe Q-koortspatiënten gedurende vijftien jaar hulp hebben gekregen van instanties, zoals: gemeenten, de gezondheidszorg of het UWV bijvoorbeeld.” Jacqueline bestrijdt het idee dat alles over Q-koorts nu wel bekend is. En dat het ergste voorbij is. “Het is klaar, zeggen mensen vaak. Wat moet er nu nog over gezegd worden? Maar ik ben er helemaal niet klaar mee. Uiteindelijk blijven een heleboel klachten bestaan. Ik heb geleerd ermee om te gaan, maar het gaat niet weg.”
Jacqueline moet er rekening mee houden dat ze niet meer zoveel kan. Vroeger plande ze vier of vijf dingen op een dag, nu twee. Een diepe vermoeidheid of erge hoofdpijn maakt zich regelmatig meester van haar. Ze heeft zelfs gekampt met verlammingsverschijnselen. Ook heeft ze een auto-immuunziekte opgelopen. Hoe ze Q-koorts heeft gekregen, weet ze niet. Ze werd voor het eerst ziek op vakantie in Spanje. “Ik kreeg het koud en had koorts. Ik wilde alleen maar naar huis, terwijl ik op vakantie juist altijd nog een paar dagen wilde blijven.”De dokters schreven antibiotica voor. Binnen twee weken zou het wel voorbij zijn. Maar Jacqueline bleef klachten houden. “Als ik opstond en douchte, dan had ik het wel gehad voor de dag. Terwijl ik een baan had en een puber thuis.”
Uiteindelijk stopte Jacqueline met haar werk. “Ik heb een rijke man, dus ik kon het me permitteren. Maar een heleboel mensen krijgen financiële problemen. En als je die hebt, kun je er niet veel andere dingen bij hebben. Mensen moeten naar het UWV en krijgen van een keuringsarts te horen dat het tussen de oren zit. Het zal je maar gezegd worden.”Dus is erkenning belangrijk voor Jacqueline. Ze hoopt dat het derde rapport dit een stukje dichterbij brengt. “Dat Q-koorts gezien wordt als een echte ziekte, want dat gebeurt nu nog niet." Herkenning noemt ze ook belangrijk: "Jonge artsen weten het vaak niet en moeten dingen opzoeken. Ze hebben de epidemie van 15 jaar geleden niet meegemaakt.” Terwijl er volgens Jacqueline elk jaar nog zo’n tien tot vijftien nieuwe mensen met Q-koorts bijkomen en je de ziekte nog steeds kunt oplopen.
Ook zitten er grote verschillen tussen gemeenten. "Sommige gemeenten zijn heel proactief, andere niet", zegt Jacqueline. "De gemeente Helmond krijgt van mij een tien. Die nodigde meteen alle mensen met Q-koorts uit en vroeg wat ze kon doen. Nu vergoedt de gemeente bijvoorbeeld een beweegprogramma voor mensen met Q-koorts."Daarom is het volgens Jacqueline zo belangrijk dat instanties meer samenwerken. “Zoveel mensen houden zich ermee bezig, zie dat allemaal maar eens op één lijn te krijgen, zodat patiënten niet meer vier keer hun verhaal hoeven te doen. Want dat is afschuwelijk. Wat dit betreft is er nog veel vooruitgang te boeken." DIT VIND JE OOK INTERESSANT: Dit complete gezin uit Eindhoven kampt ook al jaren met de gevolgen van Q-koorts

Nieuwsgrazer

Besluit oliekartel stuwt prijzen aan de pomp mogelijk weer omhoog

05-03-2024 - Tanken wordt de komende tijd duurder, voorspelt consumentencollectief United Consumers. En dat heeft alles te maken met de beslissing van oliekartel OPEC om de productie van die olie langer te beperken.

Nieuwsgrazer

Nog meer Tanken nieuws

Datum Onderwerp Reacties
20-12-2023 Daimler test een Unimog-prototype met waterstof-verbrandingsmotor 0 reacties
20-12-2023 Daimler test een Unimog-prototype met waterstof-verbrandingsmotor 0 reacties
20-12-2023 Daimler test een Unimog-prototype met waterstof-verbrandingsmotor 2 reacties
27-11-2023 BAM tankt biobrandstof in transitie naar elektrisch bedrijfswagenpark 0 reacties
17-11-2023 Vliegtuigen op luchthaven Rotterdam krijgen deels biobrandstof 0 reacties
08-11-2023 Bij Beek en Donk kunnen automobilisten en truckers straks modern en ook milieu-verantwoord tanken 0 reacties
18-07-2023 Meyco Giertank - Ervaring meyco variomatic mesttank 0 reacties
02-07-2023 Delftse studenten vestigen wereldrecord met waterstofauto 0 reacties
06-02-2023 Importverbod Russische diesel kan prijs aan de pomp opdrijven 0 reacties
05-02-2023 Importverbod Russische diesel kan prijs aan de pomp opdrijven 0 reacties
08-12-2022 Voertuigen grondafhandeling Schiphol volledig over op biobrandstof 0 reacties
10-10-2022 Dieselcrisis in Frankrijk – Max Laadvermogen 0 reacties
03-09-2022 Duport Tank - Ervaring met wormpomp en slijtage 20 reacties
17-08-2022 Schuitemaker Robusta - Ombouwen naar perfekta 2 reacties
27-06-2022 Shell opent zijn eerste waterstofvulpunt voor trucks 0 reacties
31-05-2021 Deutz D3006 - Wanneer moet ik tanken? 6 reacties