Rolande

Foto's van rolande

Rolande nieuws

Rolande opent derde LNG-tankstation in België

13-06-2022 - Met het station in Meer openen het Nederlandse Rolande en Belgische G&V Energy Group, vandaag hun derde LNG-tankstation in België. Hiermee bieden de partners, samen met de stations in Antwerpen en Habay, een dekkend LNG-netwerk in België. “Een belangrijke stap in de verduurzaming van het Europese goederentransport.”

“Wij geloven in ‘groener’ transport dat tegelijkertijd rendabel is”, aldus Jolon van der Schuit, CEO van Rolande, marktleider op het gebied van LNG in Nederland. “Op dit moment zijn LNG en Bio-LNG daar de aangewezen brandstoffen voor. Met bio-LNG bespaart zwaar wegtransport 99,8 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van diesel en dragen we bij aan de doelstelling van de Europese Commissie om in 2030 klimaatneutraal te opereren.”

Het nieuwe station is gevestigd aan de Londenstraat 3 in Hoogstraten en is een openbaar 24/7 zelfbedieningsstation met twee liquefied natural gas (LNG)-pompen. De capaciteit bedraagt 150 voertuigen per dag, waarbij een snelle tankbeurt zonder lange wachttijden gegarandeerd wordt. Het station is reeds opengegaan voor diesel. Vanaf vandaag kan men er ook voor LNG terecht.

Van der Schuit: “Met dit nieuwe station bouwen we verder aan een Europa-dekkend LNG-netwerk. In België is dat nu op orde, maar ook daar zullen we komend jaar nog meer stations toevoegen. Dat is een extra stimulans voor ondernemers in het zwaar goederenverkeer om over te stappen op duurzamer wegtransport.”

G&V Energy Group klaar voor de duurzame transitie
Transporteurs worden steeds meer geconfronteerd met prominente vraag van klanten om hun transport zo duurzaam mogelijk te maken. Daarom gaat G&V samen met hen steevast opzoek naar de meest passende en langdurige oplossing. Hetzij klassieke - of alternatieve brandstoffen (zoals LNG of EV), maar vaak is het de slimme combinatie van beiden die het duurzaamst blijkt.

“Op vraag van heel wat grote transporteursklanten, werd deze locatie in Meer gerealiseerd. Deze locatie ligt op één van de belangrijkste verkeersassen voor transit transport door België.”, aldus Xavier Dewulf, CEO van G&V Energy Group, de grootste onafhankelijke speler op de Belgische markt van tankstations. “Bij zwaar vervoer kan LNG momenteel nog steeds de beste oplossing bieden op deze vraag. Naast deze locatie staan dit en volgend jaar nog enkele belangrijke locaties op de planning, waaronder Zellik en Waregem die openen in september.”

Onderdeel Europees CEF-programma
Het station in Meer/Hoogstraten is, net als die in Antwerpen en Habay, onderdeel van het BIOLNG4EU project. Dit wordt voor 50 procent gefinancierd uit het Connecting Europe Facility programma dat een verdere uitrol van (bio-)LNG in het wegtransport stimuleert. Als onderdeel van dit project investeert Rolande de komende jaren ook in de productie van bio-LNG.

Truckfan Nieuwsposter

Nieuwe stap Rolande in fossielvrij wegtransport: productie bio-LNG in Leeuwarden

09-04-2021 - Vanaf eind 2022 kan Rolande Bio-LNG leveren dat in Nederland is geproduceerd. Hiertoe wordt op de Energiecampus Leeuwarden een installatie gebouwd die uit biogrondstoffen de fossielvrije brandstof voor zwaar wegtransport produceert en waarmee tot 99,8 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van diesel wordt gerealiseerd.

“We zijn trots dat we als marktleider op het gebied van LNG, onze pioniersrol op het gebied van fossielvrij wegtransport van een nieuwe dimensie kunnen voorzien als mede-initiatiefnemer van de Bio-LNG Energiecampus Leeuwarden”, licht Jolon van der Schuit, CEO van Rolande, toe. “Daarmee geven we verder invulling aan onze missie om wegtransport te vergroenen, zonder dat het onrendabel wordt.”

Bermgras en koffiedik
Samen met projectontwikkelaar D4, bouw- en engineeringbedrijf Mele en het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (Fries energiefonds voor schone energie) wordt een installatie ontwikkeld en gebouwd die door vergisting Bio-LNG produceert uit biogrondstoffen. Naast GFT-afval is dit onder andere, bermgras, koffiedik, (plantaardige) olieresten, mest en graanresten. Alle gebruikte biogrondstoffen zijn, net als de gehele keten (van boer tot eindproduct), gecertificeerd en voldoen aan de Europese richtlijn voor duurzame (hernieuwbare) energie. De verwachting is dat de bouw van de Bio-LNG installatie nog dit jaar kan beginnen, waarmee het een van de eerste locaties van Nederland wordt.

38 miljoen kilometer
De installatie gaat jaarlijks ongeveer 9,2 kiloton Bio-LNG produceren. “Daarmee kunnen onze klanten maar liefst 38 miljoen duurzame en stille kilometers rijden. Trucks op Bio-LNG zijn namelijk ook nog eens veel stiller dan diesel vrachtwagens én stoten minder stikstof en fijnstof uit”, aldus Van der Schuit. “Onze klanten en hun opdrachtgevers vragen om brandstoffen waarmee hun CO2 -
doelstellingen gehaald kunnen worden. Met Bio-LNG kunnen zij hier enorme stappen in zetten.” Daarnaast is Bio-LNG op het moment dat het beschikbaar is, direct te gebruiken. “Met een LNG-truck kun je namelijk zonder aanpassingen aan de vrachtwagen, meteen overstappen op Bio-LNG. De trucks rijden al rond en de tankstations zijn er ook al, dus duurzamer transport is binnen handbereik.”

Naast de productie van Bio-LNG blijft Rolande de stap voor transporteurs naar dit duurzaam en economische haalbare alternatief faciliteren door te blijven investeren in (Bio-)LNG-tankstations. In 2021 worden naar verwachting tien nieuwe locaties in Nederland en Duitsland geopend.

Truckfan Nieuwsposter

?LNG? Van Heezik vindt dat daar de toekomst ligt!?

03-11-2015 - Nederland wordt iedere dag een stukje schoner ?n stiller. Dat bleek gisteren, toen de aanzet werd gegeven tot het uitleveren van 20 nieuwe LNG-trucks aan transporteur C. van Heezik uit Utrecht. Arthur Fust - senior logistic manager bij deze innovatieve transporteur - vertelt trots: ?Vandaag nemen we vijf LNG trucks van IVECO Schouten af, in de loop van de week volgen er nog 15!?

Alex Miedema