Rijkswaterstaat

Foto's van rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat nieuws

De waterstand stijgt, maar 'nog niet echt spannend voor de dijken'

03-02-2021 - De waterstand in de Rijn bij Lobith zal dit weekend waarschijnlijk stijgen naar 14,30 meter boven NAP door veel regen en smeltwater van sneeuw in het zuiden van Duitsland en Zwitserland. Vanochtend stond het waterpeil al op 13,80 meter boven NAP.
Als de waterstand bij Lobith boven de 12 meter boven NAP komt, treden de rivieren buiten de oevers. Nog wel binnen de uiterwaarden, maar er zijn dan wel maatregelen nodig. Om het overtollige water af te voeren heeft Rijkswaterstaat de stuwen in de Nederrijn-Lek bij Driel, Amerongen en Hagestein geopend. Ook zijn de Haringvlietsluizen op een kier gezet. Deze sluizen voeren een groot deel van het toegestroomde Rijn- en Maaswater af naar Noordzee.
Ook worden sluizen opengezet zodat uiterwaarden vol kunnen stromen, zoals hier in Varik.
Vanwege de hoge waterstand zijn diverse veerdiensten uit de vaart gehaald en zijn de Rijnkade in Arnhem en de Waalkades in Nijmegen en Tiel ondergelopen. Uit voorzorg waren deze kades sinds dinsdag al afgesloten voor verkeer.
Voor anderen is het hoge water juist leuk, zoals voor deze kanoërs op de aftakking van de waal naar de Spiegelwaal.
De werknemers van een steenfabriek in Echteld kunnen over de weg hun werk niet meer bereiken. Het fabrieksterrein is aan alle kanten omgeven door water uit de Waal, dus de mensen moeten met een bootje worden overgezet naar het hoger gelegen fabrieksterrein.
"Ik vind het niet erg", zegt een van hen. "Het is weer een extra dimensie." Ze zijn het ook wel gewend, want het gebeurt regelmatig. "Vorig jaar zelfs twee keer", zegt locatiemanager Toon de Vet in het NOS Radio 1 Journaal, "maar daarvoor vier jaar niet".
De fabriek zelf loopt volgens hem ook geen gevaar. "De hoogste stand die bereikt wordt is 15 meter en dan staat het bij ons precies op het terrein. Stijgt het boven de 15 meter dan gaan we op het terrein een nooddam bouwen, maar zover komt het hopelijk niet."
'Nog geen zorgen'
Ook in de controlekamer van het waterschap Rivierenland maken ze zich ook nog niet echt zorgen. "Spannend voor de dijken is het nog niet echt", zegt Jelmer Krom. Het water komt daar niet hoog genoeg voor en het wordt door Rijkswaterstaat ook zo snel mogelijk afgevoerd naar zee.
Die afvoer roept ook vragen op, want de afgelopen jaren hebben we in Nederland zomers te maken met een groot watertekort. Zouden we dit water dan niet juist moeten vasthouden? Volgens Krom niet. "Dit is vooral water uit het buitenland dat door ons land raast en water dat je vast wil houden is vooral regen." In zijn gebied, het Rivierenland, is er dankzij al die rivieren ook niet zo snel een tekort aan water. "Dat heb je natuurlijk veel eerder op hogere grond, zoals in de Achterhoek, de Veluwe en Brabant. Maar daar is dit water ook niet zomaar naartoe te krijgen."
Watersnood 1995
Rijkswaterstaat verwacht dat het water na het weekeinde weer gaat zakken, maar als er opnieuw veel neerslag valt zou het ook verder kunnen stijgen. De laatste keer dat hoogwater echt grote problemen veroorzaakte, was 26 jaar geleden. In februari 1995 leidde hoogwater in het Gelderse Rivierenland tot de grootste evacuatie na de Tweede Wereldoorlog. Honderdduizenden mensen in de Betuwe en Limburg moesten hun huis verlaten wegens het dreigende gevaar van dijkdoorbraken.
Kijk hier naar een terugblik.

Nieuwsgrazer

Hoogwatergolf op komst in grote rivieren, Rijkswaterstaat grijpt in

01-02-2021 - Rijkswaterstaat en de waterschappen bereiden zich voor op de komst van een hoogwatergolf vanuit de Alpen eind deze week. Door het wassende water in de Rijn, IJssel en de Waal stromen laaggelegen parkeerplaatsen langs de rivieren over en lopen uiterwaarden vol.

Nieuwsgrazer

Vrachtwagen met uien gekanteld op de A58 bij Bergen op Zoom, snelweg weer vrij

18-12-2020 - De snelweg A58 is bij knooppunt Zoomland tot een uur of vier donderdagnacht afgesloten geweest. Oorzaak: een gekantelde vrachtwagen met uien. Het ongeluk gebeurde donderdagavond rond negen uur. Er raakte niemand gewond.
De combinatie was gekanteld nadat ze uit de bocht was gevlogen. De oorzaak is onbekend. Het ongeval gebeurde vlak bij de plek waar de A58 en de A4 op elkaar aansluiten.
Een deel van de vangrail was door de hoge stapel uien uit het zicht verdwenen. Een aantal uien kwam zelfs in de bomen in de berm terecht. Politie en Rijkswaterstaat hebben mensen ingezet om te helpen. Een grijper kwam er aan te pas om de oogst op te ruimen.
LEES OOK: A58 bezaaid met uien nadat vrachtwagen uit de bocht vliegt

Nieuwsgrazer

Nog meer Rijkswaterstaat nieuws

Datum Onderwerp Reacties
17-11-2020 Wat eerste boer niet lukt, lukt tweede én derde ook niet: kettingreactie van vastzittende boeren in water Boven-Merwede 1 reactie
30-10-2020 Geen giftige stof in plas na langdurig gebruik granuliet 0 reacties
09-10-2020 Koe belandt in de Maas bij Sint Agatha: 'Het dier was bekaf' 0 reacties
05-10-2020 Stort granuliet bij Alphen stopt tot nieuw onderzoek klaar is 0 reacties
21-09-2020 Gevaarlijke stoffen nog altijd in rivier geloosd door traag Rijkswaterstaat 0 reacties
17-09-2020 Niet makkelijk te achterhalen wie tienduizenden sperziebonen verloor op A65, Rijkswaterstaat zit met dikke rekening 0 reacties
15-09-2020 Onderzoek: Hoe tevreden is de vrachtwagenchauffeur? 0 reacties
02-09-2020 ‘Rijkswaterstaat berekende risico granulietstort verkeerd’ 0 reacties
08-07-2020 Gekantelde cementwagen op N2 bij Eindhoven zorgt urenlang voor problemen 0 reacties
24-06-2020 Hitteplan gaat van start vanwege tropische temperaturen 0 reacties
27-05-2020 Tekort aan water dreigt in delen van het land 0 reacties
01-05-2020 Op n na laagste verbruik strooizout ooit, eerste schip voor volgend seizoen al gearriveerd 0 reacties
21-04-2020 Landbouw en natuur in Oost- en Zuid-Nederland zuchten onder de droogte 0 reacties
14-03-2020 Tweede hoogwatergolf bereikt grote rivieren 0 reacties
10-03-2020 LTO Noord inventariseert klachten over bermbeheer door Rijkswaterstaat 0 reacties
17-02-2020 Boeren woensdag weer de weg op: verkeershinder verwacht 0 reacties
17-02-2020 Woensdag mogelijk verkeershinder door boerenprotest 0 reacties