Parkeren

Foto's van parkeren

Parkeren nieuws

Forse toename tweedehands elektrische auto's verwacht

30-03-2024 - "Een elektrische auto is nog te duur" zul je binnenkort bij autokopers minder horen. Het aanbod op de markt voor tweedehands elektrische auto's zal dit jaar toenemen, de prijzen zijn al aan het dalen. Dat komt naar voren uit een rondgang van de NOS.
Nederland is een occasionland. Dat wil zeggen dat Nederlanders bovengemiddeld veel tweede- (of derde- of vierde-)hands auto's kopen. Nieuwe auto's worden vooral gekocht door autoverhuurbedrijven en leasemaatschappijen.
Van Brussel mogen zij om duurzaamheidsredenen vanaf 2035 geen auto's met verbrandingsmotoren meer kopen. Het idee is dat daardoor ook de tweedehands markt sneller elektrisch wordt. Wat hierbij momenteel helpt, is dat de eerste bulk elektrische leasecontracten dit jaar afloopt. Nederland telt zo'n 1 miljoen leaseauto's, op een totaal van 9 miljoen.
Bij leasemaatschappij Alphabet is inmiddels een derde van de auto's elektrisch, bij LeasePlan de helft. "Grote werkgevers hebben duidelijk voor elektrisch gekozen", zegt een woordvoerder van LeasePlan.
De echte doorbraak voor elektrische auto's kwam volgens de woordvoerder vijf jaar geleden. Omdat veel leasecontracten zolang duren, verloopt dit jaar dus voor het eerst een aanzienlijk aantal contracten van elektrische auto's. Klanten leveren dan hun auto in en leasemaatschappijen brengen die auto's naar de tweedehands markt.
Alphabet onderschrijft dit. "Door gunstige bijtellingsregels in 2019 was er veel vraag naar elektrische auto's. Die bijtelling geldt voor maximaal 60 maanden, dus die verloopt dit jaar. Dit betekent in ons geval veel Tesla's die terugkomen en die wij op de tweedehands markt brengen."
De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) denkt wel dat de groei van elektrisch wat zal stagneren: "De rente is fors gestegen, de elektriciteitsprijzen zijn hoger en er verdwijnen dit jaar allemaal fiscale voordelen. We zien met name dat de keuze voor elektrisch bij private lease iets afneemt."
'Kennismaken met elektrisch'
Bij autoverhuurbedrijven werkt het iets anders dan bij leasemaatschappijen. Zij kopen bij autofabrikanten (rest-)partijen op tegen kortingen en verkopen die na een aantal jaar (volgens de terugkoopverklaring) weer terug aan de fabrikant, die ze vervolgens op de tweedehands markt brengt. Soms worden ze ook direct door de autoverhuurbedrijven op de markt gebracht.
Verhuurbedrijf Sixt merkt dat steeds meer van zijn klanten interesse hebben in elektrische auto's, vooral ook om kennis te maken met elektrisch rijden. Branchegenoot Enterprise zegt dat elektrisch de toekomst heeft in de autoverhuurbranche, maar noemt ook een aantal "zwaarwegende redenen" om nog niet op grote schaal te elektrificeren.
"Er moet nog een aantal grote stappen worden gezet", zegt een woordvoerder, "Denk aan het stroomnet, de laadcapaciteit en de technische beperkingen van de auto zelf. Onze klanten huren een auto om ermee te rijden, niet om hem te parkeren en te wachten tot de accu vol is of te zoeken naar een laadpaal."
Hertz is tevreden over zijn elektrische auto's en verwacht dat dat deel van de vloot wat zal worden uitgebreid. "De infrastructuur in Nederland is relatief goed, en steeds meer mensen raken gewend aan elektrisch. We voorzien niet zoveel issues. We zullen dit jaar een forse toename zien van volledig tweedehands elektrische auto's."
Tesla uitzondering
Eén automerk doet het overigens helemaal op een eigen manier. Tesla heeft de hele keten van productie, assemblage én verkoop in eigen handen. Het doet niet aan kortingen en niet aan terugkoopverklaringen.
Het bedrijf van Elon Musk heeft al een aantal keer de prijzen van zowel model Y als model 3 met duizenden euro's verlaagd. Goed nieuws voor mensen die een Tesla overwegen. Maar voor mensen die zojuist een Tesla hebben aangeschaft niet: je nieuwe auto is in een klap minder waard.
Voor consumenten kan dat om een paar duizend euro gaan, bij leasemaatschappijen en autoverhuurbedrijven om miljoenen. Bijvoorbeeld als je 100.000 Tesla's hebt gekocht, zoals Hertz in de Verenigde Staten had gedaan. Daarom maakte het bedrijf in januari bekend dat het bijna een derde van zijn elektrische vloot ging verkopen en in plaats daarvan weer zou kiezen voor benzineauto's.
Het Amerikaanse bedrijf verwacht door de afschrijving dit jaar omgerekend bijna 230 miljoen euro mis te lopen, schreef CNN. In Nederland is het aandeel Tesla's in de gehele vloot bij autobedrijven veel kleiner. De prijsverlagingen hebben hier dus een kleiner effect.

Nieuwsgrazer

Boete is voor vermoeide trucker Jan de druppel: 'Er is gewoon geen parkeerplek'

01-03-2024 - Na een lange dag je vrachtwagen willen parkeren, maar nergens een plekje kunnen vinden. Het overkomt chauffeur Jan Slotboom (63) uit Dordrecht regelmatig en vorig jaar leidde dat zelfs tot een bekeuring van honderden euro's. Dat vindt hij zó oneerlijk dat hij de boete aanvecht:

xrayjaco

MegaTrucksFestival 2023 in de Brabanthallen was weer ouderwets gezellig!

09-12-2023 - Alleen jammer dat ik niet van gezelligheid houd…. maar wel van toffe trucks en die waren er ook! En van mijn vriendin, die was er ook. Klein tipje voor de organisatie: volgende keer bij het parkeren beter aangeven dat er áchter de Brabanthallen nog een gigantisch groot leeg parkeerterrein is. Terwijl daar amper iemand stond stond het op het voorterrein vol met mensen die buiten de vakken parkeerden en de boel blokkeerden. Normaal zijn jullie van een evenement gewend dat ik ALLES op de foto zet. Nu niet, ik ben geen fan van indoor fotografie, bovendien hebben we niet alles

Alex Miedema

Nog meer Parkeren nieuws

Datum Onderwerp Reacties
27-09-2023 Robert Baarda bij Lift ‘n Load 2023 0 reacties
29-06-2023 Boeren parkeren tractoren buiten Den Haag, fietsen naar Malieveld 0 reacties
18-03-2023 Eén op vijf ernstige auto-ongelukken veroorzaakt door slaaptekort 0 reacties
09-02-2023 Je (gewone) auto parkeren bij een kapotte laadpaal, mag dat? 0 reacties
29-07-2022 Stokbroodautomaat vervangt verdwenen bakker in krimpende Franse dorpen 0 reacties
08-07-2022 Boeren blokkeren bedrijf in vleesvervangers in Goor: ‘Onwaarheden over boeren op jullie website moeten eraf’ 0 reacties
22-06-2022 Protestveld in Stroe is vol: Groningse boeren moeten trekker elders parkeren 0 reacties
20-06-2022 Fransen vaker met drank op achter het stuur 0 reacties
20-06-2022 #wijblijven - Oproep voor Noord-Hollandse actie-boeren 0 reacties
06-06-2022 Deutz D4506 - Versnellingsbak schakelt niet meer. 6 reacties
16-05-2022 Transport Compleet Hardenberg maakt zich op voor weerzien met de sector 0 reacties
02-05-2022 Hoe hoog is de boete voor fout parkeren (zonder te laden) bij een openbaar oplaadpunt? 2 reacties
08-04-2022 Parkeren onder 12.000 zonnepanelen: Efteling bouwt giga-overkapping en wil over acht jaar energieneutraal zijn 0 reacties
03-02-2022 Ongevraagd laadpalen plaatsen voor stekkerauto: verdringt dat de parkeerplaats voor benzine-auto? 0 reacties
25-01-2022 Gratis parkeren, maar niet waar er een laadpaal staat 0 reacties
16-01-2022 Tractors parkeren op Museumplein voor demonstratie 134 reacties
25-11-2021 Hier komt het eerste zonnelaadstation voor elektrische auto’s in de Achterhoek 0 reacties